Skip to Content

K’nex achtbaan review; speelgoed rollercoaster

K’nex achtbaan review; speelgoed rollercoaster

K’nex: wie kent het niet? Nu moet ik eerlijk bekennen dat het nog een beetje na mijn tijd is. Het was vooral mijn broertje die daar mee speelde, en als grote zus mocht ik er soms ook wel aanzitten ;-)

Ik vond het erg gaaf dat je er megabouwwerken mee kon maken en dat er motortjes bij zaten om ook bewegende constructies in elkaar te zetten. We hadden vroeger zo’n megakoffer en dan nog een losse bak erbij voor alle k’nex rollercoaster.

Toen ik drie jaar geleden op de Koningsmarkt een bak k’nex zag staan voor een zeer goedkoop bedrag heb ik me ook geen moment bedacht. Dit is speelgoed van alle tijden en blijft goed, net als Lego en Playmobil. Daarnaast kan je hiervan blijven verzamelen en heb je in theorie nooit genoeg. Dus dan maar beter op tijd beginnen en wacht het een paar jaar op zolder ;-)

Mama en papa voelen zich weer kind

K'nex rollercoaster building unboxing - Mamaliefde.nl
K'nex rollercoaster building unboxing - Mamaliefde.nl

Regelmatig komen er nieuwe uitbreidingen bij zoals dit jaar in augustus een serie aan nieuwe achtbanen en een reuzenrad. Ideaal dus om straks rond de feestdagen je eigen verzameling mee uit te breiden. Er zijn verschillende sets te koop met verschillende prijzen zodat er voor ieder budget wel wat tussen zit.

Zelf kregen we de Clockwork rollercoaster om te testen. Deze wordt geadviseerd voor kinderen vanaf 7 jaar en daar zijn die van ons toch nog net iets te jong voor. Daarom hebben we dit bewaard voor onze wekelijkse date night waarin we samen iets gaan doen. We vinden het allebei leuk om zo af en toe nog lekker kind te zijn ;-)

Voordat we beginnen hebben we netjes alles gesorteerd: de staafjes, verbindingen en rails zodat we efficiënt aan de slag konden. Het boekje bestond uit 27 bladzijden waarvan de eerste zeven algemene informatie. Het is ook een goede relatieoefening: we deden pagina voor pagina; manlief begon aan de rechterkant en ik aan de linker en zo bouwden we alles in elkaar.

Vanaf de basis werk je de lucht in en komt er telkens een ‘verdieping’ bovenop met wat zijarmen om de achtbanen aan op te hangen. Als de basis in elkaar zit sluit je de motor aan; deze werkt wel met het normale formaat stukjes dat je gewend bent. Als allerlaatste sluit je de rails aan, deze klik je aan elkaar en bevestig je aan de basis.

Het laatste stukje van de rails is even puzzelen, we hebben die een paar keer moeten aansluiten en alles moeten nalopen voor we door hadden hoe het moest. Maar opeens zag ik het. Op een ander stukje stond spanning dus daar hadden we iets in aangepast, maar bleek later dat we de hoek verkeerd hadden staan. De beschrijving klopte dus toch wel; maar kan voor een 7-jarige even wat lastig zijn.

De volgende ochtend had dochterlief meteen de achtbaan gespot terwijl hij bovenop de kast stond. Dat was vetcool volgens haar. Tijdens het ontbijt heb ik hem daarom maar op tafel gezet zodat ze ernaar konden kijken. Voor hen is de achtbaan een soort automatische knikkerbaan wat natuurlijk ook erg leuk is om naar te kijken ;-)

Ze bleven ook bijzonder netjes aan tafel zitten, dat is helaas niet vaak het geval. Nadat ze thuis kwamen heb ik hem weer op de kast gezet voor de tv; is ook bewegend beeld ;-)

Linda van Aken