Als je een kleine badkamer hebt, is het best even puzzelen. Je wilt dat alles er in past; maar het moet niet ‘vol’ ogen. Je wilt je spullen op kunnen bergen en het moet er ook een beetje leuk uit zien. Hoe krijg je dat voor elkaar in een paar vierkante meter? Dat vroeg ik mij af toen we een halfjaar geleden gingen verhuizen. Een geweldig huis en we gingen op alle fronten vooruit. Eén nadeel: De badkamer was 80 bij 140 cm. Ja, centimeter. Dat is toch even puzzelen met een baby in huis.

Minimalistische badkamer

Een minimalistische badkamer kan een goed idee zijn. Als je net wakker bent, ga je naar de badkamer en ook net voor je gaat slapen. Een badkamer zorgt op die twee belangrijke momenten voor rust. Het is ook makkelijk schoon te houden, wat ook voor een fijn gevoel zorgt. Allemaal leuk en aardig, maar hoe bereik je dat nu in een kleine badkamer?

Heel simpel: door zo min mogelijk spullen.

Een kleine badkamer staat al snel vol met spullen. Gooi ze de badkamerdeur uit! Wij hebben naast onze badkamer een kast in de hal met handdoeken, tandpasta en dat soort dingen. Je moet er even aan denken om een handdoek te pakken voor je onder de douche stapt, maar dat went snel genoeg. Heb je wel een wasbak in de badkamer? Zet dan zo min mogelijk spullen op en rondom de wasbak. Koop desnoods een klein kastje voor aan de muur voor de dagelijkse dingen. Verderop in de blog vind je inspiratie voor andere opbergmogelijkheden in een kleine badkamer.

Indeling kleine badkamer

Als je een kleine badkamer hebt, loont het om goed na te denken over de indeling. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Online kun je van alles doen om de indeling te verzinnen, maar pen en papier werkt ook goed.

Tip: Teken de badkamer op ruitjespapier, ook de draai die de deur maakt. Teken de dingen die je in de badkamer wilt er naast. Let er op dat je de juiste afmetingen aanhoudt! Knip de losse elementen uit. Nu kun je gaan schuiven zonder dat je 100 keer een badkamerindeling moet tekenen. Schuif net zo lang met de douche, wc, kast en wasbak tot je een goede indeling hebt. Maak een foto en ga weer schuiven om te kijken welke verschillende indelingen er mogelijk zijn.

Alles in één

Door een extra dwarsmuurtje te maken kun je veel meer kwijt in je badkamer

Een douche in de hoek geeft een mooi effect en scheelt ruimte

Klein maar fijn

Een slimme indeling

Interieur kleine badkamer

Met een interieur kun je een ruimte maken of breken. Heb je een kleine badkamer maar wel een hoog plafond? Benadruk dan de hoogte in plaats van de breedte. Een rand met tegeltjes laat de badkamer alleen maar kleiner lijken en voelt nog benauwder. Hier vind je de nodige inspiratie:

Gebruik twee verschillende soorten tegels waardoor de badkamer groter lijkt.

Gebruik een transparante douchewand die de lengte benadrukt.

Een bad met een ‘hoekje er af’ kan er voor zorgen dat er toch een bad in je kleine badkamer past. Zo kan de deur bijvoorbeeld toch openzwaaien of is er ruimte voor een toilet of wastafel.

Bij een kleine badkamer richt je je blik al gauw naar beneden in een hoek. Door bovenin iets bijzonders te doen, dwing je de blik naar boven. Hierdoor lijkt de ruimte veel groter. Stel je de volgende twee ruimtes eens voor zonder de toevoeging bovenin.

Benadruk de lengte in plaats van de breedte

Een schuifdeur scheelt enorm veel ruimte omdat je geen rekening hoeft te houden met de zwaai die de deur maakt.

Opbergmethodes kleine badkamer

In een kleine badkamer is het een kunst om alles opgeruimd en netjes te houden. Misschien heb je zelfs geen ruimte voor een kast in de badkamer? En ook niet in de hal? Waar ga je dan je spullen laten? Gelukkig wordt er uit die nood een hoop creativiteit geboren!

Badkamerspullen zijn meestal niet zo groot. Ideaal dus om te verstoppen in smalle schuifkasten

Of achter de spiegel, slim!

Als het gaat om stijl…

Hokjes, vakjes… Met een beetje aandacht voor detail kun je veel spullen kwijt en ziet het er ook nog mooi uit

Je was laten drogen zonder met rekken te slepen gaat makkelijk met deze uitklaprekken. Ook boven een bad te bevestigen

Verslaafd aan een lekker warme handdoek? De handdoekradiator is er ook in het klein

Handdoeken vouwen is hiermee verleden tijd én je hebt alles netjes opgeborgen zonder kast

Handige tips kleine badkamer

Bij het fenomeen ‘badkamer’ hebben we allemaal een beetje een stereotype beeld. Een badkamer is er om te douchen, in bad te gaan, je tanden te poetsen, er staat een toilet in en het is iedere week een klus om ‘m schoon te maken. Dat is meteen het allergrootste voordeel van een kleine badkamer: hij is zó schoon! Doordat je minder spullen in de badkamer hebt staan kan je ook makkelijker kiezen voor echte eye-catchers zoals de badkamermeubels van Villeroy en Boch. Maar even over dat stereotype beeld, daar kun je natuurlijk rustig van afwijken. Een paar voorbeelden ter inspiratie:

Bad in kleine badkamer

Wil je heel graag een bad, maar is de badkamer te klein? Dan zet je het bad toch gewoon ergens anders? Heb je bijvoorbeeld een ‘rommelkamer’ in huis? Of een grote hal boven? Of een zolder waar oude kerstballen liggen te verstoffen? Een grote master bedroom? Zet daar dan een bad neer. Geen inbouwbad, maar één op pootjes of een modern vrijstaand bad. Superromantisch! Ja, je moet even nadenken over de vloer en de waterleiding; maar als je echt graag een bad wilt? Why not?

Het is even out of the box denken, maar het resultaat is verbluffend! Weg probleem kleine badkamer, welkom superromantisch bad… Wedden dat je nu vaker in bad gaat, zonder tandenborstels om je heen?

Klein maar fijn

Dit wil ik later als ik groot ben

Lang leve een dakkapel

Dit. Is. Toch. Het. Einde?

Wenst hare majesteit er een kopje thee bij?

A lá hotelkamer, alleen is er niemand die je schone handdoeken komt brengen…

Minimalistisch…

Even over het randje rollen en je plonst in bad.

Badkamer zonder wasbak

Net als het bad, kun je de wasbak natuurlijk ook ergens anders plaatsen. Heb je bijvoorbeeld een kleine badkamer, maar een wat grotere hal bij de badkamer? Dan kun je een wasbak in die hal plaatsen. Vlakbij de badkamer, maar het kost je geen kostbare ruimte in de badkamer. Je hebt dan ruimte over voor een ruime douche, een toilet of wat je maar belangrijk vindt.

Wasbak in de hal

Ik heb zelfs een keer een badkamer gezien die alleen maar uit een douche bestond. Die familie had een heel kleine badkamer en wilde toch een grote douche. Ze besloten de wasbak, toilet, etc., ergens anders te plaatsen en maakten de badkamer tot één grote douchecabine. Supergaaf en handig! En als er iets makkelijk schoon te houden is… Het ziet er dan ongeveer zo uit:

Dit is toch genieten?

En zingen en dansen maar onder die douche!

Douche of bad, wat gaat het worden?

En deze, volledig over de top compleet met whirlpool en jets, diverse douchekoppen en regenshower maar wat maakt het uit als je het kunt betalen?

Meer informatie vind je op pinterest.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit voor de badkamer?

Lees ook

Martine Pieters-de Wit