Skip to Content

Kleedgeld kind hoeveel per leeftijd en zonder schoenen en jassen

Kleedgeld kind hoeveel per leeftijd en zonder schoenen en jassen

Wel of geen kleedgeld aan je kind geven: een dilemma. De meningen zijn verdeeld. In jouw ogen heb je die ene broek pas nog gekocht maar opeens krijg je de mededeling van je kind dat hij niet meer zo lekker zit.

Of je kind zegt in een chagrijnige bui dat hij niks leuks heeft om aan te trekken: ‘ik heb alleen maar lelijke kleding!’

Bij jongens zie je vaak dat ze urenlang kunnen zeuren over die ene game die ze graag willen hebben omdat Jantje hem ook heeft. Kleding vinden jongens vaak nog niet zo interessant.

Vanaf welke leeftijd kleedgeld?

Als je kind een jaar of twaalf à dertien is en naar de middelbare school gaat, gaat kleding vaak een grote rol spelen in het leven van je puber. Kleding kan je maken of breken: als je niet de juiste kleding draagt hoor je er niet bij.

Pubers zijn vaak heel gedreven om na te denken hoe ze hun kleedgeld gaan uitgeven: het liefst zoveel mogelijk voor zo weinig mogelijk.

Door ze op deze leeftijd kleedgeld te geven, oefenen ze vaardigheden zoals keuzes maken, sparen voor grotere uitgaven en het afstemmen van inkomsten en uitgaven.

Kleedgeld geven is niet voor elk kind een goed idee: niet ieder kind is op die leeftijd al in staat om goede beslissingen te nemen. Kijk naar je kind om te zien wat hij of zij nodig heeft.

Hoeveel kleedgeld?

Hoeveel kleedgeld je je kind geeft, hangt natuurlijk helemaal af van jezelf en je eigen budget. Volgens Nibud verschillen de bedragen voor de diverse leeftijden niet zoveel: zo tussen de 30 euro en 60 euro. Een gemiddeld bedrag voor kleedgeld is ongeveer 50 euro per maand.

Nibud heeft onderzocht dat als je kind echt alles zelf moet kopen, van ondergoed en schoenen tot een winterjas, dit gemiddeld zo’n 56 euro per maand kost.

Maar de meeste ouders laten hun kinderen niet alles zelf betalen: ze betalen bijvoorbeeld wel die schoenen of die winterjas.

Laat je vooral niet ompraten dat hun vriendje of vriendinnetje meer krijgt van zijn of haar ouders. Hou je aan het bedrag dat jij goed acht voor je kind.

Studenten krijgen vaak geen kleedgeld meer. Zij hebben vaak een bijbaantje, waar ze het een en ander van kunnen betalen.

Het is vaak wel zo dat studerende kinderen nog wel een financiële bijdrage krijgen van hun ouders, voor bijvoorbeeld de zorgverzekering.

Lees ook: Welk bijbaantje past bij mijn 13, 14, 15-jarige kind en vanaf welke leeftijd / wat zijn de verdiensten?

Kleedgeld en zakgeld samen?

Kleedgeld en zakgeld samen lijkt misschien handig, maar een nadeel is dat het bedrag op de grote hoop binnenkomt. Daardoor is het voor je kind misschien lastig te zien welk bedrag vrijelijk als zakgeld besteed kan worden en welk bedrag gereserveerd moet worden voor de kledinguitgaven.

Tip: hou het overzichtelijk en geef zakgeld en kleedgeld apart.

Kleedgeld contract

Om verwarring en discussie te voorkomen is het verstandig om met je puber een kleedgeld contract af te sluiten.

Hierin kun bijvoorbeeld opnemen hoelang het contract duurt, om welk bedrag het gaat (en wanneer het eventueel verhoogd wordt), wanneer en op welk wijze (contant of overboeking) dit uitbetaald wordt, dat op ook echt op is.

Welke hulp je je kind eventueel kunt bieden (bijvoorbeeld met een lijstje maken met kledingstukken die nodig zijn; niet met extra geld natuurlijk).

Tip: Onderteken allebei het contract en hou je er ook aan. Zo leert je puber ook wat een contract inhoudt, een waardevolle levensles voor later.

Kleedgeld in kader van verantwoordelijkheidsgevoel

Bij de groep horen op school is opeens superbelangrijk voor je kind. De kledingkeuze wordt afgestemd op wat volgens de groep ‘gaaf’ is. De sociale druk neemt toe en pubers vergelijken zichzelf voortdurend met elkaar.

Als Sophie een nieuwe merk jas heeft wil de rest ook een soortgelijke jas. Of als de hele vriendengroep een bepaalde game speelt dan wil je als puber niet achterblijven natuurlijk. Het is verleidelijk om je kind zijn zin te geven om maar van het gezeur af te zijn.

Maar het is veel leerzamer om het verantwoordelijkheidsgevoel van je puber aan te wakkeren en afspraken te maken.

De tijd is aangebroken dat je puber goed leert omgaan met geld en zijn of haar eigen keuzes mag gaan leren maken. Maar hoe pak je dit goed aan?

Wel of geen kleedgeld… wat zijn de voordelen en nadelen?

Tot nu toe is zakgeld nog steeds de meest voorkomende ouderlijke bijdrage. Rond de 88% van de pubers krijgt een gemiddeld bedrag van rond de 26 euro per maand als zakgeld.

Terwijl maar 4 op de 10 pubers kleedgeld krijgt, wat ligt rond de 61 euro per maand. Naar mate pubers ouder worden verandert de hoogte van het zakgeld en kleedgeld wel aanzienlijk.

Pubers krijgen dan ook vaker kleedgeld. Over het algemeen vinden pubers het fijn wanneer ze zelf naar de stad kunnen gaan om kleding te kopen. Ze hoeven geen verantwoording af te leggen aan hun ouders en kunnen eindelijk zelf bepalen wat ze gaan kopen.

Het kleedgeld geeft vrijheid en pubers kunnen uiting geven aan hun eigen identiteit. Maar niet alle pubers zijn even blij met het kleedgeld.

Voor sommige pubers is het krijgen van kleedgeld onaantrekkelijk. Zo zegt een kwart van de pubers dat ze juist meer kleding krijgen van hun ouders wanneer ze samen gaan winkelen.

Daarnaast is er ook een groep pubers die zegt dat ze hun kleedgeld voor totaal andere zaken uitgeven dan waar het eigenlijk voor bedoeld is, bijvoorbeeld aan games.

Financiële opvoeding is ontzettend belangrijk!

Het is een landelijke tendens dat veel jongeren het moeilijk vinden om met geld om te gaan. Dit is niet geheel onbekend zeker nu er steeds meer aandacht is voor het puberbrein.

Jongeren kunnen impulsief reageren en overzien nog niet goed wat de consequenties zijn van hun gedrag op langer termijn. Dit is ook goed terug te zien in hoe ze met geld omgaan.

Desalniettemin moet dat niet de reden zijn dat ouders dan maar alles zelf regelen en kopen voor hun puber. Volgens het Nibud is het erg belangrijk dat pubers de drie basisregels leren:

Weet wat je hebt

Pubers kunnen nu al gaan leren hoe ze het beste een begroting kunnen maken. Stel ze willen een merkjas kopen van 100 euro. Hebben ze daar geld voor?

Misschien hebben ze dat maar dat betekent ook dat het geld na aanschaf meteen op is. Wat hebben ze nog meer nodig de komende maand? Hebben ze eigenlijk ook nog nieuwe sokken nodig of ondergoed?

Hoe kunnen ze ervoor zorgen dat ze op termijn toch die jas kunnen kopen, maar ook geld over hebben voor het ondergoed?

Het is goed wanneer pubers leren om hierover na te denken en hiermee impuls aankopen te leren weerstaan.

Reclame de baas

Pubers zijn extra gevoelig voor reclame. Zeker nu er in deze tijd ook heel veel reclame online plaatsvindt. Denkend aan de producten die de favoriete vlogger van je puber aanprijst en de onlineadvertenties die elke keer voorbijschieten.

Het zijn allemaal verleidingen waar wij als volwassenen ook voortdurend mee om moeten gaan en wat best lastig is.

Goede vragen die je bij elke aankoop kan stellen zijn: heb ik dit product echt nodig? Is het een goede prijs of kan ik het elders goedkoper krijgen?

Komen er extra kosten bij kijken wanneer ik het product koop? Bij een grote aankoop kan het goed zijn om het nog 2 weken uit te stellen. Wil je het product na 2 weken nog steeds zo graag?

Op = op

Op het moment dat pubers de keuze hebben gemaakt om die ene gave jas te kopen moeten ze ook de consequenties gaan voelen. Het geld is na een grote aankoop ook echt op. Er is even geen geld voor andere gewilde kledingstukken.

Het leren van geduld is hierin een schone zaak. Veel pubers zijn een ster in zeuren bij hun ouders of opa en oma en krijgen het dan alsnog. Het is dan de vraag wat je kind daar op langere termijn van leert.

Hoe houd je voet bij stuk als ouder?

Zeurende pubers zijn niet erg gezellig thuis en menig ouder zou ze af en toe best achter het behang willen plakken.

Daarnaast is het ook echt een kunst om de manipulatieve aantijgingen van je puber te weerstaan: ‘Ik mag ook niks van jou!’, ‘Als het van Sophie haar ouders mag, waarom mag het dan niet van jou?!’

Voet bij stuk houden is een hele opgave, maar op langer termijn zal je puber leren dat het geen zin heeft om hier met jou over te discussiëren.

Wel is het goed om duidelijke afspraken te maken met je puber. Zeker op het moment dat je als ouder kiest om zakgeld en/of kleedgeld te geven.

Waar gaat je puber het zakgeld/ kleedgeld aan uitgeven en wat betaal je als ouder? Zo maken sommige ouders de afspraak dat ze schoenen en een jas betalen wanneer het nodig is en dat de rest van de garderobe door de puber met het kleedgeld betaald moet worden.

Daarnaast kan het helpen om samen te bedenken op welke manier je puber meer geld zou kunnen verdienen. Het lopen van een folderwijk of werken als vakkenvuller in een supermarkt zijn prima bijbaantjes voor pubers.

Angela Reijnhoudt
Social
  1. peter says:

    Hier een reactie op bovenstaande artikel over kleedgeld.
    Ik heb dat doorgelezen maar ik herken daar helemaal niets in van “vroeger” toen ik
    van de basis school af ging en naar de LTS ging. Mijn moeder gaf mij een aantal keer
    wat geld als zijnde kleedgeld. Echter toen ik na 4 maanden nog helemaal niets van
    kleding gekocht had. Vroeg zij aan mij: Waarom koop je daar geen kleding van?
    Waarop mijn antwoord was, Wat ik nu heb is nog niet versleten. dus ik heb niets
    anders nodig Waarop zij toch maar een nieuwe broek en jas voor mij kocht.
    Vaak was ik helemaal niet blij met die nieuwe kleren, omdat de oude werden
    weg gegeven in een kledingzak, terwijl die nog helemaal niet versleten waren.
    Alleen kleding waar ik was uit gegroeid, die deed ik in de kledingzak, vaak vond
    ik het jammer dat ik ergens was uit gegroeid voordat het was versleten.
    Mijn moeder heeft wel eens aan mij gevraagd van: Heb je dat op je school
    geleerd of zo ??? Nee dit heb ik van mezelf, schijnt aangeboren iets te zijn.
    Ik kan mij dus totaal niet voorstellen dat de tekst in bovenstaande artikel
    iets is zoals het normaal zou gaan met pubers

Comments are closed.