Skip to Content

Kledingstijlen en tips voor pubers en tieners

Kledingstijlen en tips voor pubers en tieners

Kleding en pubers: het kan op meerdere manieren voor problemen zorgen. Of het interesseert ze helemaal niks en lopen het liefst jaar in, jaar uit, in dezelfde, versleten trui rond. Of ze geven juist bakken aan geld uit aan kleding wat ze helemaal niet nodig hebben.

Hoe zorg je als ouder er nu voor dat je kind hier de fijne middenweg in vindt en in hoeverre moet je je er eigenlijk mee bemoeien?

Eigen stijl

Of het nu om stoere of juist lieve meisjeskleding gaat, leuke jongenskleding of juist het liefst zo neutraal mogelijk: het belangrijkste is dat je kind die kleding kan dragen waarin hij of zij zich het meest op zijn gemak voelt.

De meeste pubers hebben daar hun eigen voorkeuren in en kleding dragen waarin jij je op je gemak voelt helpt echt wel weer mee met vertrouwen hebben in jezelf. Dat zou misschien niet moeten, maar dan nog. Jij voelt je vast ook prettiger bij bepaalde kleding?!

Heb dus respect voor zijn of haar eigen smaak. Uiteraard kun je bepaalde grenzen stellen. Te bloot of te vies zijn uiteraard bepaalde grenzen die ze ook gewoon mogen leren hanteren.

Zelf kopen of samen

Het zal heel erg van je kind afhangen tot welke leeftijd jij nog meegaat met het kopen van kleding.

Bij mijn eigen jongens zaten daar grote verschillen in. En dat had niet eens iets te maken met wel of geen interesse hebben in kleding, maar vooral in de mate van alles zelf willen doen. Zolang je kind het nog leuk vindt, waarom zou je niet met hem of haar meegaan?

Willen ze toch wel heel graag alles zelf mogen doen, dan is het ook een goed plan om kleedgeld te gaan betalen. Dan zijn zij vrij om zelf hun kleren te kopen, maar voorkom jij dat er te veel geld uitgegeven wordt.

Waarom kleedgeld geven?

Er zijn meerdere redenen te bedenken om over te stappen op kleedgeld.

  • Je voorkomt dat er te veel geld uitgegeven wordt
  • Kinderen leren de waarde van geld inzien
  • Kinderen gaan meer nadenken over de aanschaf van kleding: kan ik het wel betalen en heb ik het dus wel echt nodig?
  • Kinderen worden bewuster van de nadelen van dure merken kopen (Die zijn immers veel duurder, waardoor andere dingen niet meer gekocht kunnen worden)

Wanneer geef je geen kleedgeld?

Eigenlijk is het altijd goed om kleedgeld te geven, om zo je kind hiermee om te leren gaan. Is je kind totaal niet geïnteresseerd in kleding en zal hij dus juist daardoor nog minder kleding kopen, dan kun je misschien beter overwegen om gewoon wél voorlopig nog even samen die kleding te gaan kopen en dat jij bepaalt hoeveel het kost…).

Misschien pedagogisch niet helemaal verantwoord volgens de gelddeskundigen, maar ik ben zelf zo eigenwijs om te denken dat het ook goed is om je kind bewust te maken van kleding dragen wat nog heel is…en wat je soms echt wel vervangen moet.

Kledingbudget

Als er overgestapt wordt naar kleedgeld, dan is het wel zaak dat het kind ook weet wat het van dat geld moet kopen. Wat valt wel onder dit budget en wat niet? Maak hier duidelijke afspraken over.

Is het kleedgeld alleen voor de gewone kleding en valt de sportkleding daar niet onder, bijvoorbeeld. Of vind je dat alles er onder valt, dus ook de extra aankopen voor een bijzondere vakantie (wintersport ofzo).

Help je kind ook om een inschatting te maken wat het allemaal moet kopen, zodat hij of zij een idee heeft hoeveel hij waaraan moet gaan uitgeven.

Natuurlijk is dat niet precies te zeggen, maar samen er gewoon eens globaal naar kijken kan wel helpen om een duidelijker inzicht te krijgen. En ja, ze zullen zo ook gewoon leren door ervaringen op te doen.

Er achter komen dat het geld op is en je eigenlijk nog onderbroeken nodig had… Bij het Nibud kun je kijken wat op dit moment een redelijk bedrag is als kleedgeld.

Je kunt hier ook een handig schema downloaden waar je een duidelijke planning op kunt maken met wat er gekocht wordt en wat jij of je kind betaalt. Die kun je dus prima gebruiken om afspraken te maken!

Waar koop je tienerkleding?

Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Of juist wel: want overal kun je tienerkleding kopen. Het is natuurlijk maar net wat jij of je puber wil. Leer je kind dat dure merken vaak wel meer kwaliteit bieden, maar wel extreem veel duurder zijn.

Andersom: bij de heel goedkope ketens kun je dus veel meer leuks kopen voor je geld, maar vaak is dat na een paar keer dragen al niet echt mooi meer.

Er ergens tussenin gaan zitten is waarschijnlijk de beste manier. Natuurlijk kan het verleidelijk zijn om juist heel goedkoop te kopen en het heerlijk vinden om steeds weer nieuwe dingen te kopen.

Of anders gezegd: vinden ze juist daarom de heel goedkope winkels het einde. Op zich prima, maar duurzaam is anders. En dat stukje mogen ze ook best mee leren nemen.

Online kopen

Heeft je kind niet zoveel met winkelen en is dat het probleem dat hij niet zo staat te springen om kleren te gaan kopen? Natuurlijk zal hij ook wel weten dat het ook gewoon online kan. Natuurlijk is het ook fijn om online prijzen te vergelijken. W

il je liever toch gewoon zelf de stad in zodat die pakketbezorger er niet iedere dag staat (ook niet duurzaam…) en heeft je kind al vaker zijn neus gestoten dat het in het echt tegenvalt?

Waarom dan niet online vast kijken wat je wilt en dan in de desbetreffende winkel het direct weten te vinden? Dan weet je dat je niet verder hoeft te zoeken, je hoeft alleen even alles te passen en dan is het tijd voor ijsje… Wordt het toch nog gezellig, dat winkelen!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)