De woensdag aan het begin van de Kinderboekenweek is uitgeroepen tot Kinderzwerfboekendag, een betere dag kan natuurlijk niet. Vorig jaar waren we uitgenodigd om daarbij te zijn toen het groots werd gevierd in Dierenpark Amersfoort en dit jaar bij Slot Loevestein. Naast de Kinderzwerfboekenbende, ambassadeurs, vele vrijwilligers en andere betrokkenen zijn er ook een aantal bloggers en journalisten uitgenodigd. Een toepasselijker bestemming is er eigenlijk niet als je het hebt over boeken. Iedereen kent tenslotte wel het verhaal van Hugo Grotius en de boekenkist. Ondanks dat het een Delftenaar is, en ik daar ook al een paar keer ben geweest heb ik weer een heleboel nieuwe dingen gehoord.

Manlief was vrij, dus kon hij gezellig mee. Dat was achteraf maar goed ook met twee kinderen, kon hij de één en ik de ander in de gaten houden. Helaas had de rondvaartboot onlangs toen het heel mistig was, een aanvaring gehad, dus ging het boottochtje niet door. In plaats daarvan reden we na school richting de parkeerplaats. Vanaf daar is het tien minuten lopen, bovenop de poort zwaaide de vlag van Kinderzwerfboek. Het waaide aardig dus dat was een ervaring op zich.

Welkom door Hugo de Groot

We bleken ruim op tijd te zijn, dus na even wat gedronken te hebben en een taartje gegeten, hebben we een rondje gelopen over het terrein. De kinderen waren namelijk behoorlijk aan het stuiteren. Toen we terugkwamen was het welkomstwoord al begonnen, dat begon met een woordje van Hugo de Groot himself, gevolgd door de burgemeester van Zaltbommel, de directeur van Stichting Kinderhulp en zelfs staatssecretaris Jetta Klijnsma had een videoboodschap. Daarna kwam het praktische gedeelte; we hadden allemaal een naamsticker ontvangen met een naam in een bepaalde kleur. Daarvan werden er drie groepen gemaakt die op verschillende plaatsen meededen aan een activiteit.

Schrijven met ganzenveren

Zelf begonnen we op zolder waar een tafel klaar stond met inkt en ganzenveren; op statige perkamenten mochten de kinderen zelf hun naam schrijven of een tekening maken. Dat was best wel even wennen met het telkens dopen van de veer in de inkt. De groep was tijdelijk in twee groepjes opgesplitst zodat we daarna ook nog even een goochelact konden bekijken.

Boekie woekie

Daarna gingen we helemaal naar beneden waar in de slaapkamer allemaal zitkussens klaarlagen voor de kinderen. Daar hoorden we een verhaal aan van een mevrouw die wat vertelde over de geschiedenis van het kasteel en wanneer het was gebouwd. Tussen het verhaal door dansten we de boekie woekie ;-) wat veel weg had van de Hokey Pokey maar dan met boeken. En mochten ze spelen met tollen. Een heel interactief verhaal dus waarbij de kinderen aan haar lippen hingen.

Ontsnappen in een boekenkist

Tot slot gingen we naar de ‘gevangenis’, althans het was meer gewoon een soort van woonkamer waar ze niet uit mochten komen. Daar was een vrouw die in toepasselijke kleding veel wist te vertellen over Hugo de Groot zelf. Zij vertelde op een heel andere manier, maar weer heel inspirerend en vol ‘actie’ het verhaal van Hugo de Groot. Een jongen uit Delft, die veel van boeken houdt en heel slim is, op zijn elfde gaat studeren in Leiden en op zijn 16de aan de slag gaat als advocaat en vanwege zijn zeer moderne denkbeelden uiteindelijk daar opgesloten wordt. Eén van de jongens bracht als ‘Hugo’ het verhaal tot leven en ging uiteindelijk in de grote boekenkist om te ontsnappen.

Borreltijd

Na afloop lagen er beneden allemaal zwerfboeken waar ze lekker in konden lezen en was er een hapje en drankje. Aangezien het nogal een stukje naar huis rijden was voor ons, en de kinderen toch al wat moe werden, bleven we niet al te lang meer. Zij, en wij ook hebben echt een heel bijzondere en inspirerende middag gehad. Het heeft in ieder geval veel indruk op ze gemaakt en ze vonden het kasteel geweldig. Bij de uitgang kregen we ook nog een leuk spelletje om thuis mee te spelen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Linda van Aken