Skip to Content

Waar moet je op letten als je op zoek bent naar een geschikte kinderopvang?

Waar moet je op letten als je op zoek bent naar een geschikte kinderopvang?

Als moeder kom je al snel voor de keuze te staan om thuis te blijven voor je kid(s) of om door te gaan met werken. Als je wilt blijven werken en op zoek gaat naar een kinderopvang, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Lees ze hier!

Maak het jezelf niet moeilijk!

Bij de zoektocht naar een kinderopvang zijn een aantal dingen uiterst belangrijk. De kinderopvang is er namelijk om je leven makkelijker te maken, zorg er dus voor dat je geen lange afstand hoeft af te leggen naar de opvang elke ochtend of middag. Natuurlijk moet het ook mogelijk zijn om je kind(eren) onderweg naar werk of na school naar de opvang te brengen. Neem de tijd en zoek de juiste locatie uit, dit zal je op de lange termijn veel tijd schelen. Zorg er ook voor dat je niet te laat begint aan je zoektocht en dat je direct actie onderneemt. Een kinderopvang kan heel erg druk zijn, vooral in grote steden.

Luister naar je gevoel

Bij binnenkomst in één van de kinderopvanglocaties is het belangrijk dat het voor jou als ouder goed voelt. De eerste indruk is heel belangrijk. Je kind(eren) zullen er toch enige tijd zitten en daarom is het belangrijk dat het klikt. Praat even met een aantal van de pedagogisch medewerkers, neem even de tijd om te kijken hoe de omgang met de kinderen is en probeer je voor te stellen dat je kinderen daar rondlopen.

Praktische zaken

Buiten het feit dat een kinderopvang goed moet aanvoelen is het natuurlijk ook belangrijk dat een aantal andere zaken kloppen. Voor hoeveel kinderen zorgen ze? Hebben ze een leuke buitenruimte? Welke activiteiten doen ze? Allemaal vragen die relevant zijn bij de keuze voor een gepaste kinderopvang.

Vraag tijdens je bezoek ook naar zaken zoals de vrijheid die kinderen krijgen om wel of niet mee te doen aan activiteiten. Dit kan erg belangrijk zijn als je van je kind(eren) weet dat ze nogal verlegen zijn. Op het moment dat ze gedwongen worden ergens aan mee te doen, kunnen ze dit als negatief signaal oppakken en de opvang al snel niet meer leuk vinden. Vraag hier dus expliciet naar.

Mocht je het als moeder belangrijk vinden dat je kind(eren) steeds te maken hebben met dezelfde begeleidster, kun je hier ook naar vragen. Hierdoor kan er een band ontstaan tussen de begeleidster en je kind(eren). Waardoor zij het eventueel veel leuker kunnen gaan vinden.

Lees ook: Wat meegeven naar kinderopvang?

Horizontale of verticale groepen

Horizontale groepen bestaan uit kinderen van dezelfde leeftijd, waarin vaak verschillende baby-, dreumes- en peutergroepen gemaakt worden. Verticale groepen bestaan uit kinderen van leeftijden tussen nul en vier jaar. Je kan er dus voor kiezen om je kind op te laten groeien met leeftijdsgenoten of met kinderen van verschillende leeftijden. Je kan altijd navragen aan de kinderopvang waarom ze hiervoor gekozen hebben. En aan de ouders die al bij de kinderopvang zitten kun je vragen hoe dit ze bevalt. Zo krijg je tenminste een goed beeld.

Hoe is de veiligheid?

Het is handig als je tijdens je bezoek aan de kinderopvang let op de veiligheid. Zit er bijvoorbeeld een stevig hek om de buitenruimte? Zijn alle begeleidsters op de hoogte van de ouders die de kinderen komen ophalen en hoelaat? Voel je niet bezwaard om te vragen naar dit soort zaken tijdens de rondleiding. Maak het jezelf makkelijk en maak een lijstje van de vragen die je wilt stellen aan de kinderopvang. Zo weet je zeker dat je niks vergeet.

Op het moment dat je de kinderopvang hoog in de zoekopdrachten ziet staan en er goede reviews zijn, is het te verwachten dat de kinderopvang is aangesloten bij het Landelijke Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen en er een inspectie vanuit de GGD heeft plaatsgevonden.

Eventueel beschikt de kinderopvang over het EKO-keurmerk (geeft aan dat de kinderen biologisch eten en drinken krijgen) en het HKZ-certificaat (geeft aan dat deze kinderopvang gaat voor kwaliteit en interne zaken op orde heeft).

Probleem

Niet alleen in het onderwijs zijn er problemen om de bezetting rond te krijgen. Over het algemeen zijn kinderopvanglocaties heel druk. Er zijn steeds meer werkende stellen, waardoor meer kinderen naar een kinderopvang worden gestuurd. Vooral in grote steden wordt het steeds duidelijker dat er te weinig plekken zijn bij de kinderopvang.

Mede omdat er ook te weinig begeleiders zijn. Zo ook bij Werken bij CompaNanny, hier staan veel kinderopvangvacatures open en wordt de vraag naar pedagogische begeleidsters steeds groter. Hierdoor kunnen kinderen vaak niet meteen terecht en moeten ouders hun kind(eren) in een wachtrij plaatsen. Dit is natuurlijk helemaal niet handig, werk gaat namelijk net zo hard door.

Redactie Mamaliefde