Vandaag wil ik graag mijn favoriete musea om samen met peuters, kleuters en kinderen te bezoeken met jullie delen. Er zijn namelijk genoeg leuke musea die je kan bezoeken met jonge kinderen, of het nu een dreumes, peuter of al een kleuter is. Zonder dat je kind overal met de handjes op de rug hoeft rond te lopen, maar lekker zelf op ontdekking kan gaan. Dat vind ik namelijk erg belangrijk. Gewoon lekker leren door te doen, met meer zintuigen dan alleen de ogen. Leuk ook als er een multimediale expositie is, maar voor kleine kinderen is dat niet altijd even handig. Toen onze dochter nog geen twee maanden oud was namen we haar al mee naar het Legermuseum. Helaas bestaat dit nu niet meer omdat het samengaat met het luchtvaartmuseum in Soesterberg. Maar dit was zeer de moeite waard. Het is alweer twee weken geleden dat ik mijn tien favoriete pretparken deelde, dus vandaag mijn top tien musea.

Inhoudsopgave

Kinder museum voor kinderen in Drenthe

Openluchtmuseum Veenpark – Barger-Compascuüm

In het Veenpark in Barger-Compascuum, bij Emmen, komt de Drentse veenhistorie tot leven.  Je rijdt met een treintje en vaart er door nostalgische dorpen en een natuurlijk hoogveengebied met echte turfafgraving. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er elke dag aan het werk.

Meer informatie vind je hier

Hunebedcentrum & Oertijdpark – Borger

Als je aan Drenthe denkt, zal je vaak ook aan hunebedden denken. Op de Drentse Hondsrug vind je een centrum bij één van de grootste hunebedden in Nederland. Hier kan je heerlijk picknicken, of lekker klimmen en klauteren. Ook is er een archeologisch museum dat je terugbrengt naar de prehistorie. Naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten waarvan de restanten nu nog steeds in het Drentse landschap zijn te bewonderen. Buiten vind je het Oertijdpark, daar kan je ervaren hoe onze voorouders leefden in hun boerderijen. Je kan hier ook een wandeling maken door 150.000 jaar geschiedenis van Drenthe. Ook is hier een blotevoetenpad (aanrader!), en worden hier regelmatig events georganiseerd zoals een weekend terug in de tijd.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Hunebedcentrum: Oertijdpark, archeologisch museum en grootste hunebed bezoeken met kinderen

Openluchtmuseum – Orvelte

Favoriete musea: openluchtmuseum - mamaliefde

Ideaal voor een dagje mooi weer. Lekker buiten rondlopen in een museum en de geschiedenis beleven. Er worden regelmatig activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd specifiek voor kinderen. Ze mogen dan bijvoorbeeld zelf een boer spelen. Ouders mogen natuurlijk altijd helpen. Na het museumdorp Orvelte staat het openluchtmuseum in Arnhem hoog op onze lijst. Woon je meer in het Noorden van Nederland dan is een bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een echte aanrader.

Meer informatie over het museumdorp Orvelte vind je hier.

Lees ook: Bezoek aan Museumdorp Orvelte

Speelgoedmuseum Kinderwereld – Roden

In speelgoedmuseum Kinderwereld is veel te zien voor kinderen en volwassenen. Van antiek speelgoed als poppen, treinen, auto’s, LEGO tot aan oude speelautomaten. Naast het bekijken van speelgoed zijn er ook veel mogelijkheden om echt te spelen. Zo is er een antieke draaimolen in gebruik en kan iedereen zich uitleven in de buitenspeelplaats. Hier kun je fietsen op oude bijzondere fietsen, spelen met diabolo’s, tollen en nog meer. Ouders kunnen rustig koffie drinken en de kinderen in de gaten houden in het museumcafé. Ook is er een knutselzolder en treinpark om te spelen.

Meer informatie vind je hier.

Nationaal gevangenismuseum – Veenhuizen

Misdaad en straf zijn van alle tijden. Maar de manier waarop misdadigers gestraft worden, die is door de eeuwen heen flink veranderd. In het Gevangenismuseum ontdek je alles over straffen van vroeger én nu. Hoe zag een gevangenis er vroeger uit? Hoe ging men om met de gevangenen? Bekijk de maquettes, prenten en historische objecten, zoals een pijnbank en zelfs een radbraakkruis, die laten zien hoe bruut er vroeger gestraft werd… In het Gevangenismuseum vind je nog echte slaapkooien, een koepelgevangenis en een modern cellenblok. Je mag overal in! Wil je weten hoe het er tegenwoordig in de gevangenis aan toe gaat? Maak kennis met vijf personen die een misdaad hebben begaan en volg hen tijdens hun arrestatie, veroordeling en gevangenschap.

Meer informatie vind je hier.

Tip: Helemaal uniek is dat je ook in dit museum / gevangenis kan overnachten! Meer informatie vindt je hier.

Museum voor kinderen Flevoland

PIT Veiligheidsmuseum – Almere

Kom erachter wat de politie, brandweer en ambulancezorg iedere dag doen en volg een interactief lesje in veiligheid bij Veiligheidsmuseum PIT! in Almere. Geniet met het hele gezin van dit leuke en leerzame uitje! Bekijk de historische collectie, met onder meer de politie Porsche en speel spannende misdaadgames. Op de skelterbaan test je hoe veilig je zelf bent in het verkeer en je kunt een kijkje nemen in een politiecel. Na een bezoek aan PIT weet je beslist hoe je bij kunt dragen aan een veilige samenleving. Leerzaam, maar vooral heel leuk! PIT is fascinerend voor bezoekers van alle leeftijden. Iedere bezoeker van jong tot oud, ontdekt de wereld van veiligheid op zijn eigen manier.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit; Pit Veiligheidsmuseum Almere met Paw Patrol

Aviodrome – Lelystad

Je hoeft geen vliegtuigliefhebber te zijn om hier een boeiende dag vol met plezier te beleven. Aviodrome vertelt het verhaal van de Nederlandse luchtvaart. Van Anthony Fokker zijn eerste vlucht in een vliegtuig waarvan de vleugels met draad vastzaten, tot aan de moderne lucht- en ruimtevaart waarin buitenaardse snelheden worden behaald. De gepassioneerde en bijna alleswetende vrijwilligers vertellen je graag nog meer boeiende verhalen die je niet op de bordjes kunt vinden. Deze verhalen wil je natuurlijk meemaken. Bekijk binnen en buiten meer dan 100 vliegtuigen, stap aan boord en voel je een echte piloot. Leer morsecode seinen of neem plaats in het 4D-theater en de vluchtsimulator. Kinderen voelen in het speelparadijs hoe het is om op een vliegveld als bagage afgehandeld te worden. Vergeet ook zeker niet de ‘schatkamers’ te ontdekken. Voor de échte vliegbeleving boek je een rondvlucht vanaf Aviodrome! En stap aan boord van de mooiste dromen…

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Luchtvaart & Themapark Aviodrome Lelystad review 

Batavialand (werf & museum) – Lelystad

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van Bataviastad, naast dit enorme outlexcomplex vind je Batavialand in de Bataviahaven. Dit is een museum waar je meegenomen wordt in de historie van Flevoland. Wist je bijvoorbeeld dat er hier in de grond niet alleen vergane schepen op de Zuiderzee liggen, waarvan er een paar zijn opgegraven en hier te vinden zijn, maar in de prehistorie mensen hebben gewoond en het dus land was? De op een na oudste mens van Nederland is hier ook opgegraven en te vinden. Voor de kinderen is er een enorm interactief deel gemaakt waarin je zelf kan spelen en ervaren hoe het droogleggen van het land ging. Je kan hier dijken bouwen, golven maken, water omhoog scheppen en nog veel meer. Daarnaast zijn er nog een aantal interactieve opstellingen. Naast het museum vind je de werf waar in het water een enorm voc-schip te vinden is (of als je het mijn zoon vraagt piratenschip).

Meer informatie vind je hier.

Museum voor kinderen Friesland

Heksenmuseum de Heksehoeve – Appelscha

Het Heksenmuseum ligt achter onze oude boerderij ‘De Heksehoeve’ Met een speurtocht ga je door het ruim 1 hectare grote buitenmuseum langs alle mooie bomen, planten en kruiden. Je vind er 27 echte heksenrituelen die je als bezoeker kunt doen, om zo inzichten te krijgen om wensen en dromen waar te maken. Voor kinderen is er een kinderspeurtocht/ heksendiploma met opdrachten. Je leert wichelroede lopen en we doen elke dag als de weergoden het toelaten samen met de bezoekers een wensenritueel bij de vuurplaats. Er is een theeschenkerij met binnen en buitenterras en het magische winkeltje.

Meer informatie vind je hier.

Eise Eisinga Planetarium – Franeker

Heel bekend en leuk voor jong en oud is natuurlijk het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga. Sowieso is Franeker een erg gezellig stadje.

Hier vind je meer informatie.

 

Puzzelmuseum – Joure

Het puzzelmuseum Joure staat boordevol logische puzzels, breinbrekers en raadsels. Er is ook volop gelegenheid om zelf te puzzelen. Tijdens uw bezoek aan het puzzelmuseum wordt u op een leuke en enthousiaste manier verrast door magisch entertainment. Iedereen vindt het leuk om op een ongedwongen manier getuige te zijn van kleine “wonderen”.

Let op: Je kan hier alleen naar binnen op afspraak.

Meer informatie vind je hier.

Natuurmuseum Fryslân – Leeuwarden

Een echte aanrader is het Natuurmuseum Fryslân, dat huist in een voormalig weeshuis. De collectie is zeer uitgebreid en ook is er een atelier waar dode dieren geprepareerd worden, zodat ze lang kunnen worden bewaard. Terwijl de medewerkers aan het werk zijn, kun je dat bekijken en je mag ze alles vragen! Verder is er een 15 m lange skelet van een potvis te zien die op Amelandwas aangespoeld. ‘Friesland onder water’ toont het leven in een boerensloot. Kinderen mogen in het museum veel doen en ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld in een soort schommel als een gans vliegen over de Friese polder. Erg leuk, en niet alleen voor kinderen… Het museum heeft in 2016 de prijs voor het beste Kidsproof Museum gekregen.

Hier vind je meer informatie.

Museum voor kinderen Gelderland

Museonder – Arnhem

Heb je ooit al eens letterlijk een kijkje onder de grond genomen? In het Museonder in het bos bij Arnhem kan je door het ondergrondse museum een kijkje nemen van wat er allemaal onder het aardoppervlak leeft en vroeger geleefd heeft. De tentoonstelling neemt je zelfs mee tot in het middelpunt van de aarde. Echt een leuke, interessante en leerzame beleving voor jong en oud.

Hier vind je meer informatie.

Museumpark Orientalis – Arnhem

Hier wandel je door het leven in het oude Midden-Oosten. Het museumpark is een Rijksmonument en bestaat uit een 30 hectare groot bosrijk gebied met drie verschillende dorpen, een woestijn en een vredespad. In de dorpen maak je kennis met de culturen en wortels van de drie monotheïstische godsdiensten. Verder bevindt zich in het museumpark een binnenmuseum met de tentoonstellingen Eeuwige Verhalen en Toen God nog schreef.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Museumpark Orientalis

Nationaal Openluchtmuseum – Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem vangt de geschiedenis. In authentieke gebouwen, voorwerpen en ware verhalen. Je wordt meegenomen op reis door de tijd. Van twee eeuwen geleden tot heel recent. Je komt er ogen te kort. De mensen van het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. Trots op hun erfgoed, inspireren ze jou met hun verhalen. Gaan de kinderen ‘aan het werk’ op het kindererf of toch liever spelen op het mooie Zaanse plein? Worden het poffertjes met poedersuiker, stevige huisgemaakte soep of toch die verse krentenbol van de bakker? En hoe reizen we vandaag? Pak de historische tram of wandel door de tijd.

Meer informatie vind je hier.

Watermuseum – Arnhem

Het Nederlands Watermuseum vertelt van alles over het water. Het museum is eigentijds, interactief en is geen museum voor mensen die alleen willen kijken. Hier mag je zelf veel doen! Speel met water, voer proefjes uit, maak je eigen shampoo en doe mee aan spelletjes. In de waterbibliotheek lopen mensen rond die veel van water weten. Heel handig dus om te bezoeken voor een spreekbeurt of een werkstuk. Als bezoeker kun je aan veel dingen meedoen: het museum is interactief.

Meer informatie vind je hier.

Afrikamuseum – Berg en Dal

Het Afrika Museum is een museum over mensen, gevestigd in de bosrijke en heuvelachtige omgeving van Berg en Dal, bij Nijmegen. Het bestaat uit een binnen- en buitenmuseum. Naast regelmatig wisselende exposities toont het museum traditionele Afrikaanse objecten en een grote collectie hedendaagse Afrikaanse kunst. Voorwerpen, die vertellen over de gebruiken en gewoonten van verschillende Afrikaanse volkeren. Wandelend door het buitenmuseum maak je kennis met de traditionele architectuur van volkeren uit Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin. Kinderen kunnen in het kinderbeeldenbos, vol dieren uit Afrikaanse mythen, heerlijk klimmen en klauteren.

Meer informatie vind je hier.

Nederlands Bakkerij Museum – Hattem

Op het noordelijkste puntje van de Veluwe, aan de oever van de IJssel, in de pittoreske vestingstad Hattem staat het grootste Bakkerijmuseum van Nederland. Drie prachtige monumenten, met elkaar verbonden door een tunnel onder de straat, tonen de rijke geschiedenis van brood en banket. Lang vervlogen tijden herleven in de 150 jaar oude bakkerij van het museum. Neem een kijkje in het dagelijks leven van de bakker, toe en nu, en laat u meevoeren door de rijke geschiedenis van brood en banket.

Meer informatie vind je hier.

Geofort – Herwijnen

GeoFort is een Science Centre waarbij alles om de wereld draait. In het GeoFort wat vroeger een echt fort was verleg je je grenzen en beleef je de wereld van X, Y, Z. Ga binnen en buiten de GeoExperience het experiment aan met oude, maar ook moderne geo-technieken! Zo kan je gedesoriënteerd raken in een donkere ondergrondse gang en je laten uitdagen in het doolhof. Raak gefascineerd door de kaartschaal en projecties in de Kazerne, draai aan de 4D globe en ga miljoenen jaren terug in de tijd. Met Powers of Ten kan je inzoomen op het kleinste deel van jouw lichaam en uitzoomen tot aan het verste plekje in het heelal. Ook kan je er speuren, klauteren en spelen in de Vleermuisspeurtuin van Staatsbosbeheer, maar ook wandelen, fietstochten maken, meedoen aan Minecraftworkshops en worden er regelmatig rondleidingen of speciale activiteiten georganiseerd.

Meer informatie vind je hier.

MuZIEum – Nijmegen

Dit museum is wel erg bijzonder. Hier kun je ervaren en leren over zien en niet-zien en hoe het is om een visuele handicap te hebben. In 2010 ging het museum failliet, maar sinds 2012 is het heropend in de kelder van de Stadsschouwburg. Je kunt hier bijvoorbeeld een wandeling maken in de absolute duisternis. Rondleidingen worden gegeven door een blinde of slechtziende gids en alle zintuigen zijn hierbij belangrijk. Ook is er de expeditie ribbelroute: een rondleiding in het stadscentrum met een virtualrealitybril waarmee je slechtziendheid ervaart. Ook kun je brailleschrift leren schrijven.

Meer informatie vind je hier

Museum voor kinderen Groningen

Het Groninger Museum – Groningen

Met wat oudere kinderen is het leuk om het Groninger Museum te bezoeken. Een prachtig gebouw, direct aan het station aan het water gelegen, met altijd wisselende exposities, zodat er altijd wat nieuws te ontdekken valt. Het museum heeft een paar verschillende verdiepingen, zowel boven als onder water en hierdoor heb je niet het idee dat je ruimte na ruimte hetzelfde ziet, wat je bij veel traditionele museums wel hebt.

Meer informatie vind je hier.

Nederlands Stripmuseum – Groningen

Leuk om te combineren met een dagje winkelen in de stad Groningen is het Nederlands stripmuseum. In dit museum is van alles te vinden over natuurlijk: Strips! Want hoe komt zo’n strip nou tot stand? Je kunt via verschillende video-installaties met bekende striptekenaars meekijken in het ontstaan van striptekeningen, maar het museum beschikt ook over allerlei spelletjes, oude strippagina’s en nog veel meer!

Meer informatie vind je hier.

Legio Museum – Grootegast

In Friesland ligt het Legiomuseum; het museum ligt aan de Legolaan en dit speelgoed staat hier ook centraal! Je kan hier kijken, spelen en bouwen! In de vitrines zie je een uitgebreide collectie van het eerste begin van Lego met houten speelgoed tot en met de nieuwste sets en series. Er zijn diverse displays van werelden die compleet zijn gebouwd zoals fabuland of treinen vanuit de jaren 70! Natuurlijk zijn er ook meerdere bouwtafels, waar je met Primo, Duplo en Lego kan bouwen. En zelfs een aantal PlayStations voor de digitale games.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Legiomuseum Groningen

Doemuseum – Veendam

Doe Museum Veendam Groningen - Mamaliefde.nl

Het Doe Museum is precies wat de naam zegt: een museum waar je naar kunst kunt kijken én van alles kunt doen! Je vindt er prachtige tentoonstellingen en overal in het museum zijn er plekken waar je zelf creatief aan de slag kunt gaan. Naast het creatieve stuk is er volop ruimte voor spel. Struin langs de exposities van schilderijen, beelden en fotografie. Met de technieken die onze kunstenaars gebruiken kun je ook zelf aan de slag. Bouw een meesterwerk van LEGO of boetseer er één van klei. Ga schilderen in het schilderatelier of maak een prachtig graffitikunstwerk. Doe één van onze vijf leuke speurtochten of maak een museaal ritje op een Pony Cycle. Alle doe-activiteiten zijn zo georganiseerd dat je ze zelfstandig of voor kids samen met je begeleider kunt uitvoeren.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Doemuseum in Groningen

Museum voor kinderen Noord-Brabant

Museum Klok & Peel – Asten

Het Museum Klok & Peel is gericht op twee thema’s: het eerste is klokken en beiaards. Hiervan bezit het de grootste collectie ter wereld. Het tweede thema is natuur- en cultuurhistorie van de Peel, de regio op de grens van Brabant en Limburg. Asten is het thuis van de befaamde Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts, kortgeleden nog leverancies van de grote luidklok voor de Notre-Dame in Parijs. De Beiaardcollectie in Museum Klok & Peel is van internationale betekenis. Ook laat het museum op unieke wijze zien hoe De Peel, het unieke natuurgebied op de grens van de provincies Brabant en Limburg, zich in de afgelopen tienduizend jaar heeft ontwikkeld. Een bezoek aan Klok & Peel biedt een compleet dagje uit voor jong en oud. Voor families met jonge kinderen zijn er veel leerzame doe-activiteiten.

Meer informatie vind je hier.

Oertijdmuseum (ook wel bekend als dinomuseum) – Boxtel

Oké, het oertijdmuseum klinkt misschien een beetje saai, maar niets is minder waar. Zeker niet als je met kinderen komt. Die zullen dit geweldig vinden. Want eigenlijk staat het oertijdmuseum synoniem voor dinomuseum. Iedere fan (of ook als je er niet veel mee hebt) zal zich verbazen over de grote hoeveelheid dinosaurussen. Binnen vind je een expositie met onder andere een aantal skeletten en een speurtocht die je kan doen. Het leukste is echter om naar buiten te gaan; hier vind je de oertijdtuin en oertijdwoud. Hier vind je diverse beelden en modellen van de verschillende soorten. Sommige losstaand, anderen op het moment dat ze aangevallen worden, of in formatie die ze gebruiken voor de jacht. Er is ook een speeltuin en de mogelijkheid om zelf een dino op te graven. Of je even een oermens te voelen. Binnen is er ook een speelkamer. Hier ben je rustig een hele dag zoet.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Naar het dinomuseum (oertijdmuseum in Boxtel) met kinderen

Pre-historisch Dorp – Eindhoven

In preHistorisch Dorp beleef je zes tijdperken, van de prehistorie tot aan de late middeleeuwen. Ontdek hoe de Romeinen in Brabant leefden, bezoek boeren uit de ijzertijd en ga op jacht in de prehistorie. Oude ambachten herleven in eeuwenoude hoeves, middeleeuwse vakwerkhuizen en prehistorische boerderijen.

Meer informatie vind je hier.

 

Natuurmuseum Brabant – Tilburg

Natuurmuseum Brabant is een vrolijk, laagdrempelig familiemuseum over het leven van plant en dier, met een knipoog naar de mens. Eigenzinnige tentoonstellingen van hoge kwaliteit voor elke leeftijd, actieve ontdektochten, boeiende lezingen, (natuur-) activiteiten… je zit er met je neus op de natuur. Er is voor iedereen iets te doen. Je dwaalt er tussen roofvogels, fossielen of spinnen, kunt natuuronderzoek doen in de OO – ZONE, de seizoenen beleven in BOS, op mammoetjacht in IJstijd!, theedrinken met Kikker! of je wolvenkennis testen in de Ware Wolf. Je vindt dit museum recht tegenover Tilburg CS.

Meer informatie vind je hier.

Museum voor kinderen Noord-Holland & Amsterdam

Anne Frank Huis – Amsterdam

Een van de populairste musea in Nederland waar regelmatig een lange rij van toeristen te vinden is. Het beste ga je hier dus heen buiten het hoogseizoen om. Ruim twee jaar zat Anne Frank met haar familie ondergedoken in het achterhuis van het pand aan de Prinsengracht 263, waar Anne’s vader, Otto Frank, zijn bedrijf had. Ook de familie Van Pels en Fritz Pfeffer hadden hier hun schuilplek. De toegang tot het Achterhuis was verborgen achter een draaikast die speciaal voor dit doel was gemaakt. De kamers in het Anne Frank Huis, alhoewel er geen meubels meer in staan, ademen nog steeds de sfeer uit de onderduikperiode. Citaten uit het wereld beroemde dagboek, foto’s, filmbeelden en originele voorwerpen van de onderduikers en de helpers illustreren de gebeurtenissen die zich hier hebben afgespeeld. Het geruite dagboek en andere originele geschriften van Anne Frank zijn hier te zien.

Meer informatie vind je hier.

Eye filmmuseum – Amsterdam

Bij EYE zie je de gehele filmgeschiedenis; van stille films (eind negentiende eeuw) tot en met de nieuwste digitale producties. Ieder jaar worden er weer vele Nederlandse en buitenlandse titels toegevoegd. Dit museum is dus eigenlijk altijd in beweging. Voor kinderen is er ook een hoop te doen, zoals bijvoorbeeld een speurtocht, spelen in een filmische speeltuin, het volgen van workshops, het samen spelen van een quiz en nog veel en veel meer.

Meer informatie vind je hier.

Micropia-Artis – Amsterdam

Artis-Micropia toont het machtigste, meest succesvolle en tegelijk kleinste leven op aarde: microben. Ieder mens draagt anderhalve kilo microben met zich mee. Micro-organismen zijn overal en bepalen hoe onze wereld eruitziet. Ervaar met speciaal voor Artis-Micropia ontwikkelde 3D-kijkers, hoe levende microben bewegen, eten en zich voortplanten. Navigeer door de habitat van extremofielen: microben die kunnen leven onder de meest barre omstandigheden. En leer met de bodyscan je eigen micro-organismen kennen. Na een bezoek aan Artis-Micropia kijk je nooit meer hetzelfde naar jezelf en naar de wereld.

Meer informatie vind je hier.

Nemo Science Museum – Amsterdam

Voor iets oudere kinderen is het Science Centre Nemo in Amsterdam een echte aanrader. Een museum gericht op wetenschap en techniek. Het leukste is dat je als kind overal zelf aan mag zitten. Het is al wat langer geleden, maar ik kan me nog herinneren dat ik de halve dag doorgebracht heb in het laboratorium van Nemo om daar allerlei proefjes te doen. Het gebouw is ook zeer bijzonder, als een schip met verschillende decks richt het zich op uit het water.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje naar NEMO Science Museum Amsterdam

Rijksmuseum – Amsterdam

Met je dreumes en peuter naar het Rijksmuseum - Mamaliefde

Tja, je zou het niet snel verwachten in dit overzicht voor jonge kinderen. En eerlijk gezegd zou ik het ook alleen adviseren als je kind vaker naar een museum is gegaan. Het Rijksmuseum Amsterdam vertelt het verhaal van de Nederlandse kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw. Het Rijksmuseum is één van de beroemdste musea ter wereld. Bij ons zie je de hoogtepunten van de Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw: Johannes Vermeer, Jan Steen, Frans Hals en Rembrandt, één van de grootste kunstenaars ooit. Het Rijksmuseum heeft de meeste werken van Rembrandt waaronder de wereldberoemde Nachtwacht.

Meer informatie vindt je hier.

Lees ook: Dagje uit: Bezoek aan het Rijksmuseum met twee peuters.

Tropenmuseum – Amsterdam

Het Tropenmuseum is een museum over mensen, gevestigd in één van de mooiste originele museumgebouwen van Nederland. Vanuit de monumentale Lichthal is er een weids uitzicht op wat het museum te bieden heeft: negen vaste tentoonstellingen waarbij de objecten stuk voor stuk een menselijk verhaal laten zien en nieuwsgierig maken naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Ze vertellen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Van Afrika tot West- en Zuidoost-Azië, van Nieuw-Guinea tot Latijns-Amerika en van een verhalenreis tot een muziekreis. Naast de vaste tentoonstellingen zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen te zien. Speciaal voor kinderen is er een interactieve tentoonstelling waarbij je op reis gaat. In het Tropenmuseum ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Uitje; Tropenmuseum Amsterdam met kinderen

Scheepvaartmuseum – Amsterdam

Scheepvaartmuseum kerstvakantie winactie - Mamaliefde

Op een prachtige locatie in Amsterdam vind je Het Scheepvaartmuseum. Hier is van alles te ontdekken over vijf eeuwen maritieme geschiedenis. Stap aan boord van De Zeereis, waar je een levensecht avontuur op zee beleeft. Sfeervolle objecttentoonstellingen zoals de Atlassen en de Navigatie-instrumenten tonen het beste uit één van de grootste maritieme collecties ter wereld. En vergeet niet het VOC-schip ‘Amsterdam’ te bezoeken waar je kunt ervaren hoe het vroeger was op een VOC-schip.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Scheepvaartmuseum Amsterdam
Lees ook: Amsterdam met kinderen; Wat te doen tijdens dagje weg en leukste uitjes

Museum BroekerVeiling – Broek op Langedijk

Museum Broekerveiling is de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. In 1887 is hier het veilen bij afslag ontstaan. Wat vaak het meeste bijblijft is het veilen bij afslag in de afmijnzaal. De veilingsklok gaat lopen en dan kan je drukken voor groente wat wordt aangeboden. Druk je te vroeg dan betaal je veel te veel. Maar als je te laat drukt, dan is iemand anders je voor geweest en heeft de groente voor je neus weggekocht. Ik drukte destijds voor een doosje champignons ;). Wat je biedt dien je ook ècht te kopen. Je kan een rondvaart maken, voor kinderen is er speciaal een speurtocht, er zijn dieren en groenten op het land. Er is genoeg te beleven.

Hier vind je meer informatie.

Marinemuseum – Den Helder

In het marinemusem kom je alles te weten over de vroegere en huidige marine. Er zijn drie marineschepen te bekijken en te bezoeken. Je kan bijvoorbeeld een kijkje nemen in de duikboot de Tonijn. Er zijn meerdere exposities. Vier daarvan zijn vaste exposities. Op het moment is er nog een tijdelijke expositie, dat is “Jacht op de piraten”. Wij zijn hier zelf al wezen kijken. Het gaat namelijk over moderne piraterij. Je leert hier veel over de piraten (en hun motieven), je kan hun skiffs (bootjes), wapens en andere in beslag genomen goederen bekijken. Voor kinderen is er ook van alles te doen. Sowieso zijn de schepen bezoeken erg leuk. Maar ook kunnen kinderen gipsschilderen en leren touwknopen. Ook kunnen kinderen tinnen figuurtjes schilderen. Voor het museum is er een speeltuintje met een speelschip.

Hier vind je meer informatie.

ZuiderZeemuseum -Enkhuizen

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vind je alles over het leven rond en op de voormalige Zuiderzee. Het museum is opgesplitst in tweeën, een binnenmuseum en een buitenmuseum. Het buitenmuseum is net een dorp. Er staan meer dan 140 historische huizen, winkels en werkplaatsen uit verschillende dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Er is niet alleen van alles te zien, maar ook van alles te doen. Help mee met oude ambachten of maak kennis met bewoners op Urk. Het buitenmuseum is open van 1 april t/m 29 oktober 2017 en in 2018 van 30 maart t/m 28 oktober. Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee. Zo is er de tentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee, waar je zelf het leven aan de voormalige binnenzee kunt ontdekken. Je vindt er ook een schepenhal vól historische boten en gaat mee op een reis rondom de Zuiderzee. Voor de hele familie zijn er leuke activiteiten waaraan je kunt deelnemen.

Meer informatie over het Zuiderzeemuseum vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Museum Beeld en Geluid – Hilversum

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen benadert vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.

Meer informatie vind je hier.

Museum van de 20e eeuw – Hoorn

Store Wars; 40 jaar of Star Wars

In het museum van de twintigste eeuw heb je vaak wisselende tentoonstellingen, wij zijn er geweest vanwege de Star Wars-tentoonstelling. Maar ook de permanente expositie is de moeite waard. Je waant je weer even terug in de tijd. Het leukste is misschien nog wel de speelgoedcollectie, met speelgoed waar je ook echt mee mag spelen! Ook staan er diverse Legotafels waar papa en mama natuurlijk ook gaan bouwen! Het ligt ook op een schitterende locatie.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Star Wars in Museum van de 20e eeuw

Museumstoomtram – Hoorn-Medemblik

Tussen Hoorn en Medemblik rijdt deze ouderwetse stoomtram nog! Zelfs de stationnetjes zijn nog bewaard gebleven. In Enkhuizen kan je op de boot stappen en vaar je met museumschip “Friesland” naar Medemblik, over het IJsselmeer. Wij hebben deze “reis” gemaakt tijdens de Sinterklaasperiode. Dit was een speciale reis, maar het idee is hetzelfde als een normale reis. In de stoomtram zit je op houten bankjes. De raampjes kunnen nog gewoon open. Bovendien kan je tijdens het rijden met de stoomtram buiten op de balkonnetjes kijken! Hoe bijzonder is dat. Als de conducteur langskomt, mogen de kinderen zelf hun kaartje knippen. Op de ouderwetse manier natuurlijk. Mijn kinderen hebben het er nog vaak over.

Hier vind je meer informatie.

Ecomare – Texel

Als alternatief hierop is Ecomare op Texel natuurlijk ook een absolute aanrader. Hier kan je niet alleen naar zeehondjes kijken en andere vissen, er is ook een interactieve tentoonstelling die je meer leert over het eiland Texel maar ook de Noordzee en flora en fauna.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Ecomare op Texel

Museum voor kinderen Limburg

Discovery Center Continium – Heerlen

Oneindig veel beleven en doen, zelf experimenteren met wetenschap en ontdekken hoe de wereld in elkaar zit: niet alleen vandaag, maar ook in verleden en toekomst. Dat is Continium! Ontdek de invloed van wetenschap en techniek op jouw leven! Je komt handen en ogen tekort voor alle leuke doe-stations, waarmee je zelf ontdekt hoe de wereld in elkaar zit. Bind de strijd aan met robots, wandel een reusachtig groot brein in en zoom in tot nano-niveau. Er is nog véél meer en dan is er ook nog iedere maand een speciaal thema. Dat betekent iedere maand weer andere leuke workshops, demonstraties, bouwwedstrijden, “meet & greets”, mini-exposities en nog veel meer.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Continium Discovery Center in Limburg

Limburgs Museum – Venlo

Het verhaal van de mens in Limburg staat centraal en wordt daarin ondersteund door de collectie. Het museum heeft een uitgebreide archeologische collectie, waarvan de oudste stukken stammen uit het Neolithicum. De volkskundige collectie bestaat onder meer uit aan carnaval gerelateerde voorwerpen, devotionalia, landbouwwerktuigen, keukengerei en textiel (waaronder kleding). Daarnaast heeft het museum verschillende wisseltentoonstellingen per jaar, zijn er vaker activiteiten en evenementen en draait het museum regelmatig historische filmbeelden in de daarvoor aanwezige theaterzaal.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Bezoek aan het Limburgs Museum in Venlo

Museum voor kinderen Overijssel

Speelgoedmuseum – Deventer

Het Speelgoedmuseum (voorheen Speelgoed- en blikmuseum) vind je aan de Brink vlakbij de Waag. Het heeft veel uit blik gemaakt mechanisch speelgoed in de collectie. Het is gevestigd in twee laatmiddeleeuwse koopmanshuizen. Het heeft een grote collectie speelgoed uit het verre en recente verleden. Met meer dan 13.000 objecten beheert het museum de grootste openbare collectie speelgoed van Nederland. De vaste collectie van het museum bestaat onder andere uit 2000 treinen en mechanisch speelgoed, 200 poppenhuizen van 1850 tot heden, en ongeveer 350 poppen. Verder is er een verzameling kinderboeken en –prenten, optisch speelgoed als kijkdozen, stereoscopen of toverlantaarns, constructiespeelgoed, buitenspeelgoed en spellen.

Meer informatie vind je hier.

Oyfo Techniekmuseum – Hengelo

Niet voor niets kreeg dit doemuseum de titel Het leukste kidsproofmuseum van Overijssel van 2014. Alles is aanwezig om het hele gezin enthousiast te laten worden over techniek. Zo ontdek je duurzame energie op een bijzondere manier. Op een interactieve wereldbol onderzoek je de aarde, daarna speel je E-games. De Radar en Detectiezaal met zijn gamecomputers is een voorbeeld van hoe het Techniekmuseum wetenschap leuk maakt. Je vindt er talloze grommende, tikkende, zuigende en ronkende machines. En je ziet hoe techniek vroeger werd toegepast en wat er door de jaren heen is veranderd. Dus wees niet bang om een stoommachine in gang te zetten of om te bellen met een telefoon met draaischijf. Kortom, er is genoeg te beleven! In vakanties kunnen kinderen tijdens de Doedagen met een technisch knutselpakket aan de slag. Ook leuk voor meisjes!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Techniekmuseum Oyfo in Twente, ook voor meisjes

Natura Docet Wonderryck Twente – Ootmarsum

In Denekamp, een plaatsje niet ver van Ootmarsum vandaan, staat een pracht van een natuurmuseum. Mijn zoon Liam had ik van te voren een beetje voorbereid. Een grote zaal met allemaal opgezette dieren kan erg angstaanjagend overkomen. Ik vertelde hem over het vogelmuseum uit het boek ‘Pluk van de Petteflet’ waar de vogels glazen oogjes hadden. Eerder had hij bij Ecomare ook al opgezette dieren gezien. Hij begreep dus wat er komen zou.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Natura Docet Wonderryck Twente

Openluchtmuseum Ootmarsum

Hoewel ik blij ben met computers, telefoons en allerlei technische middelen, heb ik ook een zwak voor de nostalgie van het boerenland.  Bij de kassa was het ijs meteen gebroken, want mijn zoon kreeg een luisterapparaatje in handen. Dit museum bevat geen bordjes met meterslange teksten die het zicht flink verpesten op alle oude spullen, maar kleine herkenbare kastjes aan de muur die een verhaal starten. Helemaal leuk omdat je daarop zo goed het Twentse accent kunt horen als dat nodig is bij de uitleg.

Meer informatie vind je hier

Museum voor kinderen Utrecht

Nationaal Bomenmuseum – Doorn

Het Nationaal Bomenmuseum in Doorn is de grootste bomentuin van Nederland met een wereldberoemde collectie bomen en struiken uit alle windstreken op aarde. Het Bomenmuseum is 27 hectare groot en dateert uit 1925. De bomentuin is aangelegd in landschapsstijl met kronkelende paden, slingerende waterpartijen en prachtige doorkijkjes. Een kleurrijke en fascinerende wereld, waar van alles te ontdekken en te beleven valt.

Meer informatie vind je hier.

Nijntje museum – Utrecht; ook echt leuk voor peuters!

Het Nijntjemuseum is de wereld in het klein. In tien themaruimten ontdekken peuters en kleuters stap voor stap de wereld om hen heen. De prentenboeken van Dick Bruna zijn de inspiratie voor deze werelden. Zo is er het huis van Nijntje, de dokter, de dierentuin, noem maar op. Kinderen stappen hier écht in de wereld van nijntje en haar vriendjes. Lijkt Nijntjes huis op dat van jou? Kruip en klim door het huis van drie verdiepingen en ontdek alle kamers. In de keuken puzzel je met taartjes en boterhammen. Voorleesboeken en filmpjes vind je in de knusse huiskamer. Boven ga je in bad met Barbara beer, of stop je Nijntje in in haar bed. Welterusten lieve Nijn! Of ze nu tam of wild zijn, in de dierentuin van het Nijntjemuseum speel je met álle dieren. Leer de papegaaien praten, zoek de muizen die zich verstopt hebben in de wildedierenhokken. Voel de verschillen tussen vachten, herken dierengeluiden. Weet jij wat een varkentje eet? En een kip? Doe het voerspel en je weet het.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Bezoek aan het Nijntjemuseum

Spoorwegmuseum – Utrecht

In het centrum van Utrecht vind je het spoorwegmuseum. Welk kind is nu niet onder de indruk van voorbij denderende treinen? Die van ons wel; iedere trein wordt nagezwaaid. Hier kijken ze hun ogen uit. Avontuur is dichterbij dan je denkt. In Het Spoorwegmuseum raas je door de tijd in treinen die jij helemaal mag ontdekken. En er zijn nog veel meer spannende avonturen. Zoals De Vuurproef, de prijswinnende 4D-simulator waarin je zelf een trein bestuurt. Met een bezoek aan het Spoorwegmuseum reis je op een verrassende manier door 175 jaar geschiedenis. Er is van alles te doen, zowel binnen als buiten. Zo stap je in het echte rijtuig van de koninklijke familie. En maak je in een spannende rit kennis met de allereerste gigantische stoomlocomotieven, die noemden ze niet voor niets ’Stalen monsters’. Doordat je overal bij betrokken wordt, ontdek je steeds nieuwe dingen. Wat een kolenmijn met een een trein te maken heeft bijvoorbeeld. En waarom de ’dodemansknop’ zo heet…

Het museum organiseert daarnaast het hele jaar door onvergetelijke evenementen voor jong en oud. Nieuwsgierig? Kom ook naar het stoerste museum van Nederland!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Spoorwegmuseum Utrecht met kinderen; vanaf welke leeftijd is dit leuk van peuters en kleuters

Museum Speelkok – Utrecht

Uit alle hoeken van Museum Speelklok klinkt vrolijke muziek! Eeuwenoude zelfspelende muziekinstrumenten vormen hier een wondere wereld, die je al luisterend en lerend ontdekt. Zing mee met volksliedjes uit de Jordaan of dans op de Charleston. Ontdek de verhalen achter deze muzikale gadgets met de verschillende mechanismen: van het kleinste speeldoosje tot de grootste dans- en draaiorgels die je zelf aan mag zwengelen. Een leuk en leerzaam uitje in het centrum van Utrecht voor het hele gezin!

Meer informatie vind je hier.

Nederlands Militair Museum – Soest

In het NMM op de voormalige vliegbasis Soesterberg komen verleden, heden en toekomst van de Nederlandse krijgsmacht tot leven. Het Nationaal Militair Museum vertelt de persoonlijke verhalen van militairen die van onze vrede en veiligheid hun beroep maken. Ervaar hoe het heden, verleden en toekomst van de krijgsmacht raken aan de actualiteit en ons dagelijks leven. Het NMM heeft de meest bijzondere collectie tanks, vliegtuigen, pantservoertuigen en helikopters van Nederland. Stuk voor stuk unieke exemplaren met een bijzonder verhaal. Ook persoonlijke objecten en aangrijpende verhalen komen tot leven in het NMM. Je zult versteld staan hoe de Nederlandse krijgsmacht is verweven met de wereld om je heen! Test je reactievermogen of leer kijken als een scherpschutter. Kinderen knutselen hun favoriete vliegtuig in één van de workshops, terwijl je zelf luistert naar de spannende en soms zelfs grappige verhalen van veteranen. Dwaal tussen tanks en helikopters, ga met z’n allen naar een theatervoorstelling, geniet van het prachtige uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug vanaf de 33 meter hoge uitkijktoren of kijk wie het snelst over de stormbaan kan.

Meer informatie vind je hier.

Museum voorkinderen Zeeland

Deltapark Neeltje Jans – Eiland in de Vrouwenpolder

Wat begonnen is als een museum over de Deltawerken, met leuke activiteiten voor kinderen, is uitgegroeid tot een compleet waterpark. Inclusief shows met zeeleeuwen en zeehonden, een aquarium en een heel waterpark. Genoeg dus om er een heel dagje uit van te maken. Vergeet vooral niet om de zwemkleding mee te nemen!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Deltapark Neeltje Jans

Het Arsenaal – Vlissingen

Ontdek bij Het Arsenaal hoe het leven eraan toe ging in de tijd van de piraten. In de nieuwe spectaculaire piratentheatershow ‘Naar de haaien’ beleef je de avonturen van onze stoere piraten, die aangespoeld zijn op ‘schateiland Mogi’. Laat je voorbereiden op het échte piratenleven. Lukt het jou om te enteren? Een kanon af te vuren? Of te schieten? Doorsta de piratentest en ga als piraat op avontuur. In het piratenhol, waar het woeste piratenleven met een vleugje humor wordt uitgebeeld, vind je feestvierende skeletten, Harrie de Haak, zeelieden zonder manieren en ervaar je wat ‘zeebenen’ zijn. Het echte werk begint zodra je aan boord stapt van de scheepssimulator. Hier ervaar je een bloedstollende zeeslag. Durf jij het aan? Kom dan nu naar Het Arsenaal.

Meer informatie vind je hier.

Museum voor kinderen Zuid-Holland

Museumpark Archeon – Alphen aan de Rijn

Het Archeon houdt misschien nog wel het meeste tussen een park en een museum. Tegenwoordig is het park wat compacter opgezet dan vroeger en loop je zo van de Middeleeuwen via de Bronstijd naar de Romeinen. Als kind ben ik hier vaak geweest, met kinderen staat dit nog op mijn lijstje. Het leuke is dat ze ook overal mee mogen doen, dus helpen met het oproepen van de Romeinse goden, broodjes bakken bij de middeleeuwse bakker of een vuurtje stoken in de prehistorie.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Stad van Sinterklaas Archeon
Lees ook: Museumpark Archeon; de Romeinen komen! 

Science Center – Delft

Beleef de wereld van Wetenschap & Techniek in het Science Center Delft. Science, Design & Engineering. Dat zijn de drie hoofdthema’s in dit ‘museum’. Een unieke verzamelplaats van alle onderzoeken die aan de TU Delft worden gedaan. Als bezoeker krijg je de kans om de onderzoeksopstellingen van de TU Delft onderzoekers en studenten zelf te beleven. Bouw bijvoorbeeld je eigen huis en test of hij een aardbeving kan doorstaan, race in de simulatie, of ga vliegen, bouw met witte Lego en nog veel meer! Durf je onder te dompelen in de wereld van Wetenschap en Techniek. Ontdek zo dat techniek helemaal niet moeilijk is. Het is slechts een kwestie van durven en doen!

Meer informatie vind je hier.

Kinderboekenmuseum – Den Haag

In het kinderboekenmuseum in Den Haag vind je onder andere de tentoonstelling Kikker. Deze richt zich speciaal op jonge kinderen. Naast een aantal boeken van kikker zijn er meerdere situaties vanuit de boeken nagebouwd die je kunt uitdagen om zelf actief te zijn. Bijvoorbeeld het huisje van haas waarvan het dak gemaakt moet worden, een trampoline waar je zelf als een kikker kan springen of een zee met een boot dat fruit en groenten kan vervoeren. Helaas is de rest van het kinderboekenmuseum heel erg multimediaal.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Kikker in Kinderboekenmuseum Den Haag
Lees ook: Communicatie Museum Den Haag; Influencers behind the scenes
Lees ook: Overzicht van de leukste musea in Den Haag, ook voor kinderen!

Museon – Den Haag

Het Museon is een populairwetenschappelijk museum met speciale aandacht voor jeugdige bezoekers en families. Op een interactieve manier maken ze kennis met biologie, geologie, archeologie, geschiedenis, techniek, natuurkunde en volkenkunde. De rode draad is de mens en zijn antwoorden op natuurlijke en maatschappelijke ontwikkeling door de jaren heen. Wat beïnvloed de leefbaarheid van de aarde en welk effect heeft dit voor vrede en recht in de gehele wereld. Het museum ligt in de internationale zone naast het Omniversum.

Meer informatie vind je hier.

Rijksmuseum van Oudheden – Leiden

In het Rijksmuseum van Oudheden kun je genieten van de archeologische rijkdommen en fascinerende cultuur van de oude Grieken, Etrusken en Romeinen, van het vroege Nederland en Nabije Oosten. Te zien zijn onder meer majestueuze keizerbeelden, eeuwenoude sieraden, godenbeeldjes van brons. Het museum biedt verder afwisselende tentoonstellingen, (kinder-)activiteiten in de schoolvakanties, speurtochten, lezingen en audiotours.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Rijksmuseum van Oudheden

Naturalis – Leiden

In Leiden vind je Naturalis, dit is een natuurhistorisch museum met veel opgezette dieren. Zij verstaan echter de kunst om dit op een leuke en interactieve manier te presenteren aan kinderen. Er is hard gewerkt aan het museum dat sinds kort opnieuw open is gegaan. Trix was op wereldreis, maar is weer te zien in het grote gebouw. Het ligt ook nog eens heel dicht bij het station, dus ideaal als je met de trein reist.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Bezoek aan Trix in Naturalis
Lees ook: Op Expeditie in Naturalis

Space Expo – Noordwijk

Een tochtje maken naar de ruimte zit er voorlopig nog niet in, maar met een bezoek aan de Space Expo ervaar je wel alvast hoe dat zou zijn. Wubbo Ockels en André Kuipers zijn de enige Nederlanders die ooit de ruimte bezochten. Maar er is nog een manier om een tripje naar de Melkweg te maken: Space Expo in Noordwijk! Hier leer je alles over de ruimte en de bekendste astronauten. Maak een reis langs verre planeten en prachtige Melkwegstelsels in de tentoonstelling van Space Expo. Beleef zelf een raketlancering of bewonder de Soyuz, het ruimteschip waarmee André Kuipers reisde. Altijd al willen weten hoe een astronaut slaapt, eet en leeft? Loop dan door het model van het ISS ruimtestation en zie het zelf.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Space Expo Noordwijk; museum en rondleiding esa-estec

Maritiem Museum met Professor Plons – Rotterdam

We blijven nog even hangen binnen het onderwerp scheepvaart, want in Rotterdam is namelijk ook het Maritiem Museum te vinden. In dit museum ontdek je de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ga lekker mee op reis door het maritieme heden en verleden door de eigentijdse tentoonstellingen te bezoeken voor grote én kleine avonturiers. Door een 360 graden filmprojectie én de special effects lijkt het net of je je op platform op zee bevindt en of je tot drie kilometer onder water gaat. Dit en nog veel meer kun je beleven in het Maritiem Museum.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Maritiem Museum & Professor Plons speelhoek

Villa Zebra – Rotterdam

Villa Zebra maakt tentoonstellingen en workshops met beeldende kunst voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar. Door middel van spannende vragen en opdrachten ontdekken de kinderen meer over de kunstwerken en het onderwerp van de tentoonstelling. Op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag kunnen ze op de Kop van Zuid in Rotterdam zelf aan de slag in één van de workshops tijdens de klooimiddag en tijdens de schoolvakanties zijn er extra activiteiten. Voor 3 t/m 6 jaar is er de semi permanente tentoonstelling ‘ZELF!’, voor 7 t/m 12 zijn er wisselende exposities.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Bezoek aan Villa Zebra met tentoonstelling Zelf!
Lees ook: Dagje uit: Klooimiddag in Villa Zebra

Wondr – Instagram museum

Een nieuw, tijdelijk en zeer populair museum is het Instagram museum Wondr in Amsterdam. Hier kijk je niet naar kunst en afbeeldingen, maar ben je zelf onderdeel en kan je heel veel selfies maken! Ook de nieuwste clip van Djamilla is hier opgenomen.

Met korting naar het museum?

Ga je vaker, of ben je van plan om vaker naar het museum te gaan dan is het handig om een museumjaarkaart aan te schaffen, meer informatie vind je hier. In ieder geval voor jezelf, afhankelijk van het museum mag je kind gratis of tegen korting mee.

Tip: Wil je eenmalig kaartjes met korting aanschaffen kijk dan eens hier.

Tips voor bezoek aan kinder museum voor peuters / kleuters

  1. Kindvriendelijkheid; Let erop of het museum kindvriendelijk is. Bijvoorbeeld een lift heeft voor als je met de wandelwagen komt. En er meer dan in 2D informatie verstrekt wordt. Een multimediale voorstelling heeft voor kleine kinderen ook weinig toegevoegde waarde. Ook al worden ze steeds jonger digitaal actief, dit is vaak nog een stap te ver. Het mooiste is het als er elementen zijn die je kind uitnodigen om zelf iets te doen.
  2. Handjes op de rug; Eén van de dingen die we onze dochter hebben geleerd is handjes op de rug. Vanaf anderhalf jaar kan je hiermee beginnen. Niet alleen handig voor in het museum, maar ook als je aan het winkelen bent of gewoon in huis. Als ze ergens niet aan mag komen.
  3. Rustruimte; Is er een mogelijkheid om tussendoor even te zitten. Dit hoeft niet direct een cafetaria te zijn, maar wel een afgezonderde ruimte. Zodat je kind even bij kan komen, je borstvoeding kan geven. Etcetera.
  4. Fototoestel; Laat je kind zelf een echte toerist zijn door met een camera rond te lopen. Dit kan een goedkoop plastic toestel zijn die je bij de Action koopt of een oud toestel dat je zelf niet meer gebruikt. Je kan het zelfs actiever maken door wat opdrachtjes te geven; bijvoorbeeld een foto te maken van een man, een foto van iets dat rood is etc. Let op: Niet in alle musea is het toegestaan om foto’s te maken. Zorg ook dat de flitser is uitgeschakeld om andere bezoekers niet te hinderen.
  5. Expertise; Ga naar een museum over een onderwerp waar je zelf ook wat van afweet. Zo kan je zelf tekst en uitleg geven aan je kind. In een taal en niveau dat aansluit op de belevenis van het kind. Voor een kind is het echt niet interessant om te weten wie er een schilderij wanneer gemaakt heeft. Maar misschien wel het verhaal over de oorlog dat erachter zit.

Zijn jullie wel eens naar een museum geweest? Welke bevelen jullie aan voor jonge kinderen?

Popova Valeriya / Shutterstock.com

Lees ook: Winnaars Museumkids Awards 2020; NEMO Science Museum kindvriendelijkste museum van Nederland!
Lees ook: Met je baby naar het museum? Met kunstfanaatjes geen probleem!
Lees ook: Lijst interactieve musea & werkplaatsen voor kinderen in Nederland 
Lees ook: Peuter uitjes; Dagje uit & leuke activiteiten om te doen met kind van 2/3 jaar ook indoor