Skip to Content

Stop kindermishandeling; wat is verwaarlozing, waar melden en welke signalen?

Stop kindermishandeling; wat is verwaarlozing, waar melden en welke signalen?

Kindermishandeling is elke vorm van mishandelen die voor kinderen bedreigend of gewelddadig is. Hier telt niet alleen lichamelijk geweld maar ook emotionele en geestelijke mishandeling, lichamelijke verwaarlozing, emotionele of geestelijke verwaarlozing en seksueel misbruik.

Er zijn veel verschillende vormen van kindermishandeling. Weet jij wat je moet doen als je een vermoeden hebt van kindermishandeling?

In dit blog leggen wij je uit hoe je moet handelen bij kindermishandeling. “Wist je dat elk jaar meer dan 119.000 kinderen worden mishandeld? Dit is gemiddeld één kind per klas. “

Kindermishandeling is verboden

Elke vorm van kindermishandeling is verboden in Nederland. Elk kind heeft het recht op een veilige plek om zich veilig te voelen en moeten beschermd worden tegen kindermishandeling.

De gevolgen van kindermishandeling kunnen erg groot zijn voor het kind. Een kind kan hier de rest van zijn of haar leven last van houden en dit kan zelfs hun volwassenen leven beïnvloeden.

Een kind dat wordt mishandeld zal moeite hebben met mensen vertrouwen en daadwerkelijk liefde kunnen voelen. Ze groeien op met depressieve gevoelens en doen het vaak minder goed op school.

Wat is kindermishandeling?

Je hebt verschillende soorten mishandelingen. Als een kind geslagen wordt is dat fysieke mishandeling, dat is een vorm die iedereen kent.

Er zijn echter meer vormen; krijgt je kind geen eten, of niet genoeg of niet gezond? Dan is dat ook een vorm van mishandeling.

Of je kunt een kind pscychisch mishandelen door te zeggen dat het kind bijvoorbeeld niks goed kan doen of het kind uitschelden en bewust kwetsen.

Signalen kindermishandeling

Er zijn veel verschillende signalen die op kindermishandeling kunnen wijzen. Het betekent natuurlijk niet dat bij alle signalen het altijd draait om kindermishandeling er kan ook wat anders aan de hand zijn.

Twijfel je, schrijf dan op wanneer je wat constateert zodat je dit kan gebruiken mocht het nodig zijn.

  • Blauwe plekken, brandwonden, botbreuken, snij- krab- en bijtwonden
  • Groeiachterstand of te dik
  • Slecht onderhouden gebit
  • Oververmoeid en vaak ziek: hoofdpijn, buikpijn of flauwvallen
  • Niet zindelijk op de leeftijd dat het hoort
  • Het kind is depressief, niet spontaan, lusteloos, in zichzelf gekeerd, nerveus en hyperactief
  • Het kind leeft in een eigen fantasiewereld
  • Speelt weinig met andere kinderen
  • Het kind heeft een afkeer voor lichamelijk contact

Er zijn nog veel meer signalen waar je kindermishandeling aan kan herkennen. Voor een uitgebreide signalenlijst van de leeftijd van 0- 12 jaar kan je een kijkje nemen op de site van het Nederlands Jeugdinstituut.

De gevolgen van kindermishandeling

Liefdevol opgroeien zorgt voor de basis van de ontwikkeling van vertrouwen in mensen. Als een kind in een liefdevol gezin opgroeit kan het kind in een veilige thuishaven zichzelf ontwikkelen.

Positieve aandacht stimuleert het kind om zich op de juiste manier te ontwikkelen op intellectueel, emotioneel en lichamelijk gebied. Wordt het kind mishandeld? Dan komt dit deel van de ontwikkeling hard onder druk te staan.

Het kind zal weinig of geen vertrouwen hebben in andere kinderen en mensen. Vaak geven de kinderen zichzelf de schuld van de mishandelingen omdat ze denken dat het aan hun zelf ligt.

Hierdoor zal het kind een negatief zelfbeeld ontwikkelen en zal hij of zij geen zelfvertrouwen hebben. Het ligt ook aan de soort mishandeling en de mate van de mishandelingen, hoeveel de ontwikkeling van het kind onder druk komt te staan.

De belangrijkste punten die dit bepalen zijn:

  • De leeftijd waarop de mishandelingen beginnen
  • Hoe lang de mishandelingen aanhouden
  • De ernst van het geweld, de verwaarlozing en het misbruik
  • De steun die het kind heeft of krijgt vanuit de omgeving
  • De persoonlijkheid en het karakter van het kind
  • Hoeveel emotionele druk het kind ervaart

Gevolgen van mishandeling tijdens de jeugd

Lichamelijk letsel kan een gevolg zijn van kindermishandeling. In het ergste geval kan een kind bij zware lichamelijke verwaarlozing of mishandeling komen te overlijden.

Kindermishandeling zorgt voor een minder goede ontwikkeling en kan verschillende psychische problemen veroorzaken bij het kind. Elk soort kindermishandeling veroorzaakt bij een kind veel stress.

Doordat een kind teveel stress ervaart staat het kind voortdurend op scherp en is het hypersensitief, waardoor het kind continu vanuit een stressreactie reageert.

Gevolgen van mishandeling op volwassen leeftijd

Wordt een kind langdurig mishandeld? Dan kunnen er zich verschillende psychische problemen ontwikkelen zoals: posttraumatische stressstoornis en dissociatieve stoornissen.

Er kunnen vanuit het niets lichamelijke gezondheidsklachten ontstaan. Kinderen die zijn mishandeld zijn gevoeliger voor verslavingen, zelfverwonding en zelfmoord.

Veel kinderen die in hun vroegere jaren mishandeld zijn, zullen zelf ook hun kinderen gaan mishandelen. Dit gebeurt voornamelijk wanneer het kind de schuld bij zichzelf neerlegt.

Kindermishandeling melden bij vermoeden

Heb je een vermoeden van kindermishandeling of ben je getuige geweest van kindermishandeling? Dan bestaat er de instantie “Veilig Thuis”. Veilig Thuis is een advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling.

Voor professionals is het verplicht om een vermoeden van kindermishandeling te melden na overleg met leidinggevende. Veilig thuis is er voor iedereen, zowel de kinderen als de ouders, en ze helpen gezinnen waar kindermishandeling in voorkomt.

Veilig thuis biedt een helpende hand aan en zal samen met jou onveilige situaties doorbreken. Ben je zelf een ouder en je kunt je niet goed in bedwang houden? Ook dan staat veilig thuis voor je klaar.

Overal in Nederland heb je een Veilig Thuisorganisatie.

Je kunt bij Veilig Thuis advies en hulp vragen maar je kunt ook je hart luchten. Als je contact zoekt met Veilig Thuis krijg je een hulpverlener aan de lijn die aandachtig naar jouw verhaal zal luisteren.

De hulpverlener zet samen met jou alles op een rijtje om te zorgen dat er een helder beeld van de situatie geschetst wordt. Samen kunnen jullie kijken welke vervolgstappen er nodig te zijn om weer een veilige situatie in het gezin te creëren. Het is ook mogelijk om anoniem contact op te nemen met Veilig thuis.

Een vermoeden is genoeg om jouw zorgen te delen! Vermoed je ergens kindermishandeling? Aarzel dan nooit en neem contact op. Geen enkele vorm van kindermishandeling is toegestaan en geen enkel kind verdient het om mishandeld te worden.

Spreek dus altijd je vermoedens uit met iemand die je hierbij kan helpen. Als ouders ben je samen verantwoordelijk voor het welzijn voor jouw kinderen. Gaat het niet goed in het gezin? Vraag hulp!

Linda van Aken