Skip to Content

Kinderkamer tips voor een betere nachtrust voor je kleintje

Kinderkamer tips voor een betere nachtrust voor je kleintje

Als ouder wil je natuurlijk dat je kindje goed slaapt. Een goede nachtrust is essentieel voor de ontwikkeling en zorgt ervoor dat zowel jijzelf als je kleintje de dag fris beginnen. De kinderkamer speelt hierbij een essentiële rol. Hieronder lees je 5 tips om de slaapkamer van je kind zo in te richten dat het bijdraagt aan een betere nachtrust.

Tip 1. Houd de kamer koel en donker

Wist je dat de ideale temperatuur voor een slaapkamer rond de 18 graden ligt? Het is in de zomer daarom belangrijk om de kamer koel te houden. Dit kun je bijvoorbeeld doen met gebruik van rolluiken. Dit is beter en milieuvriendelijker dan het gebruik van een airco.

Bovendien maken de rolluiken de slaapkamer ook meteen helemaal donker. Twee vliegen in één klap! Op Degalux.com vind je meer informatie over de kosten en mogelijkheden van rolluiken. Als duurzaamheid een belangrijk thema voor je is, kun je hier ook eens kijken naar rolluiken op zonne-energie.

Tip 2. Zorg voor een comfortabel bedje

Kies een veilig bedje met een matras dat lekker ligt en de juiste ondersteuning biedt. Het is belangrijk dat het aansluit bij de leeftijd van je kindje. Voor baby’s is een harder matras vaak fijner en voor kleuters mag het matras wat zachter zijn. Let ook op het beddengoed. Ademende materialen zoals katoen zijn ideaal voor een betere nachtrust.

Tip 3. Kies voor dimbare verlichting

Met gedimd licht kun je jouw kindje gemakkelijker voorbereiden op bedtijd. Het zorgt meteen voor een kalmerende sfeer en maakt al een beetje slaperig tijdens het klaarmaken. Kies voor lampen met een warme kleurtemperatuur om de rustgevende sfeer te benadrukken. Een voordeel van dimbare verlichting is dat je het licht ook fel kunt maken wanneer dit nodig is.

Tip 4. Gebruik rustgevende geluiden

Rustgevende geluiden kunnen helpen om je kindje sneller in slaap te laten vallen. De voorkeur zal per kind verschillen. Sommigen hebben niets speciaals nodig om in slaap te komen, terwijl anderen een zacht muziekje of white noise heel fijn vinden. Probeer verschillende geluiden uit om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw kleintje.

Tip 5. Creëer een rustige omgeving

Een opgeruimde kamer zorgt voor minder prikkels en een rustige sfeer. Vermijd daarnaast te veel felle kleuren op de muren, vooral als deze zichtbaar zijn vanuit het bedje. Vergeet ook niet om kabels netjes weg te werken voor een veilig en overzichtelijk resultaat. Voeg tot slot warme en knusse elementen toe, zoals knuffels en een fijne stoel voor de avondrituelen. Dit helpt je kind om beter te ontspannen.

Welke tips ga jij nog toepassen in de kinderkamer?

Linda van Aken