Kinderen en ‘tinderen’: wat moet je daar nu van denken? En dan niet of jij op Tinder kan gaan als je kinderen hebt, maar moet je willen dat je kinderen zelf gebruik maken van apps als Tinder? Hoe ga je daar als ouder mee om en zijn er apps voor kinderen?
Wat is Tinder?
Waarschijnlijk niet nodig om uit te leggen, maar laten we toch maar eerst even duidelijk stellen wat Tinder nu eigenlijk is. Tinder is een heel populaire datingapp. Je kunt profielen van anderen zien, die aan jou worden voorgesteld aan de hand van de voorkeuren die je opgeeft.
Je kunt door middel van swipen aangeven of je wel of niet met de persoon in contact wilt komen. Je kunt met elkaar chatten en bevalt dat? Dan is afspreken de volgende stap. Tinder is alleen bedoeld voor volwassenen. Je kunt dan ook pas een profiel aanmaken vanaf 18 jaar. Natuurlijk zijn er allerlei alternatieven voor de ‘echte’ Tinder. Ook voor kinderen.
Waarom een datingapp voor kinderen?
Waarom zou je kind een datingapp willen gebruiken? We hebben het nu natuurlijk over pubers, waar nu eenmaal de hormonen hun werk gaan doen en ook zij op zoek gaan naar meer dan een vriendschappelijke band. Dat kan uiteraard tijdens feestjes, maar de online wereld is er tegenwoordig nu eenmaal ook.
En daar doen ze eigenlijk niks anders op als wat jij waarschijnlijk vroeger ook deed: de liefde proberen te vinden. Maar een datingapp voor de jeugd kan ook helemaal niet over relaties gaan, maar puur over het vinden van nieuwe vrienden of vriendinnen. En dat is nu eenmaal online ook leuk om te doen en soms wel net zo makkelijk.
Pas op met Tinder!
We weten allemaal dat het leuk is als er gesteld wordt dat je pas vanaf 18 jaar een profiel mag aanmaken, maar dat je daar prima omheen kunt zeilen. Nu is het misschien niet direct zo erg om online andere mensen te leren kennen. Maar we weten ook allemaal dat het wel degelijk eng is als er dan toch afgesproken wordt of persoonlijk online contact gezocht wordt.
Tinder is sowieso bekend als seksapp. Het is snel en simpel, dus het wordt ook vaak gebruikt om even een seksdate te plannen en meer dan dat ook niet! Daarnaast kunnen er ook mensen zijn die echt uit zijn op jonge slachtoffers. Je moet echt niet willen dat je zoon of dochter hier zo jong aan mee wil doen!
Kun je stiekem op Tinder?
Nee, dat kan niet. Jouw profiel blijft verborgen als er geen geldige foto opstaat van je gezicht, volgens Tinder zelf. Als je profiel verborgen is kun je niet gezien worden door anderen én je kunt zelf bepaalde functies niet gebruiken. Maar ja, wat doet Tinder als je kind gewoon een foto gebruikt van een ouder iemand? Of zelfs een mooi portret van ChatGPT?
Het bekende alternatief voor de jongeren: Yubo
Wil je zoon of dochter graag iets dergelijks doen? Stel dan voor dat ze datingapps gebruiken die er speciaal voor jongeren zijn.
Yubo is een bekende app waarmee jongeren nieuwe vrienden kunnen vinden. Het draait dus niet specifiek om relaties, maar ze kunnen wel meer mensen leren kennen. Het werkt ook met swipen, berichten sturen en live streamen. Yubo is populair bij kinderen tussen 13 en 25 jaar. Via je foto zal de app proberen te achterhalen of de leeftijd wel klopt. Lijk je te oud, dan moet je jezelf legitimeren. Zo proberen ze het voor de jongeren veilig te houden. Ook zijn er aparte locaties voor onder en boven de 18 jaar om dezelfde reden.
Wat kun jij als ouder doen?
Je kunt als ouder wel degelijk invloed hebben op de veiligheid van je kind, hoewel dit natuurlijk nooit helemaal waterdicht kan zijn.
- Je kunt de privacy-instellingen instellen. Doe dit met je kind samen zodat je meteen een goed moment creëert om de gevaren uit te leggen en waarom deze instellingen nuttig zijn.
- Leer zelf de app kennen!
- Probeer het gesprek gaande te houden. Wat maken ze allemaal mee op de app?
- Waarschuw ze voor alle gevaren die er op de loer liggen. Cyberpesten, bijvoorbeeld, maar ook gewoon de gevaren bij contact maken met vreemden. Wat ze nooit moeten doen (denk aan naaktfoto’s sturen of bijvoorbeeld je huisadres geven) en ook hoe ze bijvoorbeeld een eerste echte ontmoeting het beste kunnen aanpakken.
Gewoon verbieden die app?
Misschien denk je nu meteen dat je beter alles kunt verbieden. Besef wel dat het eigenlijk een vrij normaal gebruik is geworden. En dat tieners daar nu eenmaal ook hun aandeel in hebben. Ga eerst eens in gesprek en vraag waarom ze het doen. Waarschijnlijk kun je ze beter helpen door goed met ze te praten over de gevaren en hoe ze zich daartegen beschermen.
Want, en dat geldt niet alleen specifiek voor datingapps, maar voor alle sociale media, jij kunt ze nooit overal weghouden. Op al die online plekken ontmoeten ze nieuwe mensen en kunnen er vreemde dingen ontstaan. Weten hoe ze daarmee om moeten gaan is veel beter.
Natuurlijk mag jij aangeven dat je dingen niet of liever niet wilt. Maar zeg nu zelf: dat wil nog niet zeggen dat het ook niet gebeurt. Dan gaan ze dingen stiekem doen en heb je er helemaal geen zicht meer op! Als je er open en eerlijk in staat en je kind respecteert, dan is de kans groter dat je zoon of dochter er ook eerlijk over vertelt tegen jou. Jij kan gewoon eens geïnteresseerd informeren naar dit soort dingen en zo alles een beetje ‘in de smiezen’ houden.
Wat is een goede relatie?
Denk trouwens niet alleen aan dingen die specifiek te maken hebben met internet. Want leren wat een goede relatie inhoudt is minstens net zo belangrijk. Dan gaat het immers verder dan alleen die app. Ook in real-life zal je kind moeten weten wat een goede relatie inhoudt.
Dat je elkaar respecteert en bijvoorbeeld niet een naaktfoto verwacht van de ander, die jij direct verspreid. Of dat je echt luistert naar wat de ander wel of niet wil en dit ook respecteert. Vertel dat ze recht hebben op privacy én de ander dus ook.
Sta open voor je kind
Je kind wel of niet op een datingapp? Als je kind toe is aan ‘daten’, dan is de kans aanwezig dat hij dit ook online doet. Of ze gebruiken het puur voor nieuwe vrienden vinden. Sta open voor je kind, zodat het naar je toe durft te komen en eerlijk is! En besef dat de gevaren van verkeerde mensen treffen ook gewoon kan lopen via andere sociale media of platforms waarmee ze met elkaar in contact kunnen komen!
Dus niet enkel via zo’n datingapp! Interesse tonen in hun ‘internetleven’ en open spreken over de gevaren die er eventueel kunnen zijn, is daarom het beste. Dat doe je, als het goed is, ook over het ‘gewone’ leven. Ook als ze niet op een datingapp zitten, blijft dit belangrijk!
- Cognitieve ontwikkeling kleuter - 23 March 2025
- Hoe ga je om met inkomensverschillen rond Sinterklaas? - 22 March 2025
- Tijdsbesef van je kind stimuleren - 20 March 2025