Skip to Content

Afspraken mobiele telefoon; van mee naar bed nemen tot mogen afpakken

Afspraken mobiele telefoon; van mee naar bed nemen tot mogen afpakken

Steeds meer kinderen maken gebruik van een mobiele telefoon, en dat hebben ze niet altijd van een vreemde. Want ook ouders zitten steeds vaker online. Een eigen mobiele telefoon heeft voordelen zoals: bereikbaarheid en veiligheid (je weet als ouder waar je kind verblijft).

Maar er zitten ook nadelen aan, zo kan een telefoon verslavingsgevoelig zijn. Dat roept nieuwe vraagstukken op. Hoe ga je als ouder om met het telefoongebruik van je kind en hoe zorg je ervoor dat je kind veilig en verstandig omgaat met het internet?

Sociale contacten online

Als je een telefoon aan je kind geeft dan zal deze waarschijnlijk beschikken over internet. Even een appje sturen is tenslotte wel zo makkelijk aangezien het scheelt in belminuten en iedereen tegenwoordig WhatsApp gebruikt.

Om te voorkomen dat het internetgebruik uit de hand loopt en om overzicht te behouden kan het handig zijn om te kiezen voor sim only bij KPN.

Het versturen van foto’s en filmpjes naar klasgenootjes om zo in contact te blijven is ook erg makkelijk. Hier loert echter ook een klein gevaar in.

Een raar dansje, zelfs grappig bedoeld, kan nadat het gefilmd is vervelende pesterijen tot gevolg hebben zodra het verspreid wordt via het internet. V

oor kinderen is groepsdruk vaak lastig. Kinderen zijn geneigd om erbij te willen horen en door groepsgesprekken op WhatsApp is de groep altijd en overal aanwezig. Kinderen maken grappen die (soms onbedoeld) verkeerd kunnen overkomen. Zeker op WhatsApp kan dit snel uit de hand lopen.

Daarnaast geven sociale media zoals Facebook en Instagram een vertekend beeld van de werkelijkheid waar je kind onzeker van kan worden.

Foto’s en filmpjes worden direct gedeeld met iedereen en iedereen heeft meteen een mening. En dan is er nog het gevaar van het in contact komen met personen op het web, waarvan je liever niet hebt dat je kind contact mee legt.

Hoe ga je daar als ouder mee om?

Het is verstandig om zo open mogelijk met je kind te praten over het gebruik van internet. Ook als er iets ‘raars’ gebeurd is dan is openheid van belang.

Als je kind zich vrij voelt om zijn of haar internetgebruik met je te bespreken is de kans groot dat het kind ook meer open is over dingen die minder plezierig zijn.

Ook is het belangrijk om voorvallen te relativeren en je kind bewust te maken van wat wel en niet kan en waar de grenzen liggen.

Een signaal kan zijn dat je kind in eerste instantie constant op zijn telefoon zit en op andere momenten hem helemaal negeert. Dan is het misschien tijd om te kijken wat er op de telefoon gebeurt. Of om te zien met wie je kind contact heeft.

Vraag je kind of je mag zien met wie het contact heeft of met hoeveel mensen. Grote kans dat je kind trots zijn of haar contacten laat zien, en jou de gelegenheid geeft een oogje in het zeil te houden.

Games

Het spelen van een spelletje is leuk, soms leerzaam en uitdagend voor de hersenen. Grote kans dat hun idolen en voorbeelden zoals YouTubers ook de betreffende game spelen.

Door het spelen van spelletjes, of het kijken van Netflix kan het internetgebruik ook snel oplopen, daarom is het mogelijk om een kinder abbo af te sluiten waarbij je mb’s kan delen met je kind. Let wel op; te veel spelletjes spelen kan echter een teken zijn van een verslaving. Telefoons kunnen zeker voor kinderen bijna als harddrug bestempeld worden met hetzelfde effect als cocaïne, doordat de hersenen bij het gebruik van een telefoon dopamine aanmaken.

Speelt jouw kind constant spelletjes en komt hij of zij hierdoor niet meer toe aan huiswerk en andere belangrijke taken, dan is het misschien tijd voor een gesprek. Afpakken heeft weinig zin, je kind weet dat de telefoon vroeg of laat terug komt.

Beter is het om interesse te tonen en het gesprek aan te gaan om te vragen wat er zo leuk is aan het spel. Leg uit dat het inderdaad interessant is maar geef aan dat er ook andere dingen zijn die leuk zijn om te doen.

Wijs vervolgens op het belang van het doen van minder leuke dingen (huiswerk) en maak duidelijke afspraken waar jullie allebei achter staan. Zoals eerst huiswerk maken en daarna spelletjes spelen.

Films

Netflix op de telefoon en kijken maar, een film hier, serie daar. Niet alles is geschikt voor de kinderen.

Maak een account aan speciaal voor je kind zodat je bepaalde films en series kunt blokkeren. Dit kan ook met bepaalde websites op het internet wat zeker bij jonge kinderen (8-9) soms handig kan zijn.

Natuurlijk is het vrijwel onmogelijk iets online te verbieden dit geldt ook voor films en series.

Kan je kind het niet op Netflix kijken omdat jij het geblokkeerd hebt, grote kans dat een ander kind het gewoon kan streamen. Ga daarom in gesprek en leg uit waarom je van mening bent dat je kind bepaalde films en series beter niet kan zien.

Als je kind aangeeft dat ‘iedereen’ het kijkt maar alleen hij of zij niet, dan is het wellicht verstandig om samen met je kind te kijken. Zo kan je sturing geven aan hoe je kind bepaalde beelden interpreteert.

Telefoon mee naar bed

Kinderen die hun telefoon meenemen naar bed kunnen verleid worden om hier tot diep in de nacht mee bezig te zijn.

Bijvoorbeeld omdat ze van het een naar het ander gaan. Ook is het algemeen bekend dat het blauwe licht van de schermen de slaap niet ten goede komt.

Het houdt ons wakker en zorgt ervoor dat we overdag moe zijn door een gebrek aan slaap.

Voor het slapen gaan de telefoon wegleggen is een goede manier om ervoor te zorgen dat de telefoon niet 24 uur per dag in gebruik is. Zo voorkom je dat je kind ‘s nachts niet aan de nodige slaap komt.

Het is verstandig om zelf een goed voorbeeld te geven. Laat je eigen telefoon ook in de woonkamer liggen om op te laden en zorg dat je kind dit ziet.

Een telefoon is soms ook gewoon handig

Het lijkt nu net alsof het beter is om geen telefoon te geven aan je kind. Dat is ook niet de bedoeling. Want een mobiele telefoon kan ook zeker voordelen hebben.

Het belangrijkste is dat er een balans ontstaat en er duidelijke afspraken worden gemaakt.

Zo kan het erg fijn zijn als je kind kan bellen als er iets aan de hand is. Is je kind ineens laat thuis, dan kan jij bellen en als er iets aan de hand is kan je kind zelf de telefoon pakken om jou te bereiken. Ook het zoeken naar waar je kind verblijft kan een stuk eenvoudiger worden.

Er zijn tegenwoordig hele handige apps die je kan gebruiken om te zien waar je kind zich bevindt. Al moet je je afvragen of je dat wel zou willen? Ook je kind heeft recht op privacy en zijn/haar eigen grenzen te verkennen.

Tenslotte leren we van vallen en opstaan en er zal vast een keer iets fout gaan zo is het leven nu eenmaal.

Ben je echter bang dat er iets met je kind is gebeurd, dan kan het wel heel handig zijn.

Redactie Mamaliefde