Mijn oudste dochter is eenentwintig maanden oud. Een hele mond vol. Over drie maanden mag ik eindelijk in jaren spreken. Maar vooralsnog blijven we de maanden tellen. Mijn eenentwintigmaandenoude peutertje begint steeds meer karakter te ontwikkelen. Nu sinds een flinke week ritst ze het ritsje van haar slaapzak los. Steeds weer vind ik haar in de ochtend met koude knietjes naast haar slaapzakje in het ledikant.

Nu ze laatst bij één van de slaapzakjes zelfs het ritsje heeft kapotgetrokken, is het toch echt tijd om onderzoek te doen naar de vervolgstappen. Vanaf wanneer zal ik haar onder een kinderdekbedje verwarmen? De winter komt er aan en met dit seizoen komt er ook wel eens een strenge kou kijken ’s nachts.

Waarom is een dekbed gevaarlijk voor jonge kinderen?

Dekbedden zijn dik en houden veel warmte vast. Een klein kindje dat nog niet oplettend genoeg is, kan zichzelf onder de deken wurmen. Dit neemt zuurstof weg en geeft veel warmte op het gezicht. In het ergste geval kan het kind verstrikt raken onder de dikke stof. Dit kan tot wiegendood leiden.

Ook het gebruik van een dekbedovertrek brengt gevaar met zich mee. Een dekbedovertrek dient groot genoeg te zijn dat een kind zichzelf er veilig uit kan bevrijden. Het dekbed inclusief de overtrek moet goed in te stoppen zijn, zodat je je kindje vertrouwd achter kunt laten in de nacht.

Waar houd je rekening mee?

Leeftijd (2+)

Probeer dekbedden voor kinderen onder de twee jaren oud te vermijden. De meeste (professionele) instanties raden je aan tenminste twee jaren te wachten. Ieder kind is er aan toe op zijn of haar eigen tijd, maar wees liever té voorzichtig dan niet voorzichtig genoeg.

Formaat dekbed

Zorg er voor dat je een dekbed van de juiste maat gebruikt. Een te grote deken brengt extra gevaar met zich mee. Een te kleine deken en je kindje slaapt in de kou. Ook dat is gevaarlijk en kan voor problemen zorgen. Er bestaan speciale juniordekbedden. Deze hebben een maat van 120 x 150 cm. Om te vergelijken: een eenpersoonsdekbed kent vaak de maten 140 x 200.

Materiaal dekbed

Dekbedden zijn, net als veel producten, in een breed spectrum van kwaliteit verkrijgbaar. Er bestaan dekens van volledig polyester, terwijl er ook dekens bestaan van dons, of katoen. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen voordeel. Een donzen dekbed creëert veel warmte, maar is zwaarder dan een polyester dekbed. Katoen is duur(der) maar wordt niet te snel warm en neemt veel vocht op.

Het is ook belangrijk om op allergieën te letten. Er bestaan dekens die speciaal ontwikkeld zijn voor huisstofmijtallergie. Donzen dekbedden worden daartegen juist afgeraden voor de allergieën aangezien de dekens niet gewassen kunnen worden.

Kortom

Kijk vooral naar wat voor jou en jouw kindje het beste werkt. Koop niets zonder goed de labels te bestuderen. Waar is de deken van gemaakt en wat zijn de veiligheidswaarschuwingen? Jij bent de ouder van je kind en kunt daarmee het beste zeggen of jouw kindje toe is aan de volgende stap in het ouder worden: het dekbed. Maar, wees liever iets terughoudend. Alles voor de veiligheid van je slapende droomkind.

Zelf ga ik toch nog even wachten voor ik mijn eenentwintigmaandenoude prinses onder haar dekbed ga leggen. Misschien dat ik de slaapzak met een veiligheidsspeld ga vastspelden… Of dat ik hem achterstevoren aan ga trekken. Ouderschap; als je daar niet creatief van wordt…

Robine
Laatste berichten van Robine (alles zien)