Kinderboeken zijn denk ik wel de meest gelezen boeken door velen. Tenminste hier in huis wel. Na de kinderboeken wordt er nog wel een greep gedaan in de kast voor een verplichte boekenlijst van de middelbare school maar daarna wordt er weinig nog verder gelezen of gaat dat digitaal. Ik ben in ieder geval geen lezer, vond het nooit heel erg leuk eerlijk gezegd en had er ook nooit de rust voor om lekker onderuit gezakt met een boek op schoot te zitten. Mijn man daarentegen wel. Hij verslijt moeiteloos een hele boekenkast tijdens de zomervakantie. Nadat we kinderen kregen en we voor het slapengaan gingen voorlezen, begon de liefde voor geschreven tekst toch te groeien. Ik begon wat vaker een boek te pakken en ik begon het steeds leuker te vinden. Zó leuk zelfs dat ik mijn kinderen soms smeek of ik ze alsjeblieft nog een verhaaltje mag voorlezen. Nu de jongste inmiddels al 11 is gaat dit heerlijke momentje er jammer genoeg weer vanaf. Maar gelukkig zijn er nog heel soms momentjes dat ze naast me kruipt en vraagt hoe het nu verder gaat met Lola….

Kinderboeken

Boeken heb je in allerlei soorten en maten. Boeken met veel geschreven tekst, boeken met veel plaatmateriaal, gekleurde teksten of zelfs 3D-plaatjes. Alles verzinnen ze om de jeugd te stimuleren het lezen gewoon te blijven doen! En terecht eigenlijk, want het is gewoon overduidelijk een superbelangrijk punt! Want zeg nou zelf, even heel eerlijk, van de vloggers op YouTube word je grammaticaal toch echt niets wijzer of wel soms…. Jong geleerd is oud gedaan, zo luidt het spreekwoord. Dus mijn advies begin er zo snel mogelijk mee! Zodra de prentenboekfase klaar is, hup meteen door naar het “echte” werk.

Dikkie Dik

dubbeldikke voorleesboek

De lieve rode poes Dikkie Dik. Een bekende uit Sesamstraat. Jet Boeke schreef talloze kleine verhaaltjes over de belevenissen van Dikkie Dik. Een feest van herkenning, de ondeugd, het nieuwsgierige, het op ontdekking uit zijn. Er zijn al meerdere bundels uitgegeven met veel verhalen waar je bijna een jaar mee zou kunnen vullen. Het boek van Sint en Kerstmis was hier zo favoriet dat het in de zomer zelfs mee moest op vakantie!

Meer informatie vind je hier.

De Gorgels

De cabaretier Jochem Myer schrijft naast teksten voor zijn voorstellingen ook erg leuke kinderboeken in de reeks van De Gorgels. Zeer fantasierijk en echt een aanrader voor kinderen om te lezen of om voorgelezen te worden.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: De Gorgels; boeken, spelen en leren lezen en rekenen

De mooiste vis van de Zee – Macus Pfister

mooiste vis van de zee

Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel, en daardoor heeft hij geen enkele vriend. Pas als hij een van zijn mooie schubben weggeeft – en later nog meer – vinden ze hem aardig. En dan merkt hij dat het belangrijker is om vrienden te hebben dan de mooiste te zijn!

Meer informatie vind je hier.

 

Kikker

Als de peuter kleuter wordt is het een lust om Max Velthuijs erbij te pakken en Kikker en zijn vriendjes te leren kennen. De boekjes van Kikker zijn er in allerlei soorten; als badboekje, babyboekje, flapboekje, prentenboekje en als echt verhalenboek. Mooie thema’s komen aan bod, vriendschap, angst, verjaardag, logeren, van alles wat. En mocht je spontaan een Kikker-fan worden dan zijn er ook veel leuke spelletjes te spelen met dit lieve vriendje.

Meer informatie vind je hier.

De Grijze Jager

Mijn oudste zoon, nu 15 jaar wordt op school “gedwongen” om tijdens de lessen, als er tijd over is, te lezen in een boek (in plaats van je tijd te vullen met je mobiel!). In het begin vond hij dit niet echt leuk, maar hij krijgt toch de smaak te pakken want ik bespeur hem vaak online bij de bieb om een boek alvast te reserveren of nog even te verlengen. Hij vindt het geen probleem meer en heeft de smaak dus te pakken mede door deze boeken van John Flanagan. De Grijze Jager gaat over twee jonge strijders, of jagers die de wereld willen verbeteren. Samen worden zij de leiders van een korps die de strijd aan zullen gaan. De spannende serie beslaat inmiddels 12 boeken!

Meer informatie vind je hier.

Knofje

Na twee blonde jongetjes werd ik spontaan mama van een roodharig meisje. Ik was al bekend met de tv-serie van “mama” Yvon Jaspers en dochtertje Knofje en toen mijn dochter in mijn armen lag moest ik uiteraard dat ene slaapliedje uit mijn hoofd gaan leren:

Noche, noche, dushi klein
Droemi, droemi zacht
Soeja soeja kindje klein
Loena loena nacht.

Mijn kleine meid is nu 11 jaar en soms vraagt ze het nog weleens “zing het nog eens?” en ik weet precies wat ze bedoelt.
Het leuke was dat ik via marktplaats stuitte op een leuk kleurrijk voorleesboek, dus naast de dvd die we overdag keken als de serie niet gewoon op de buis was, konden we nu ook ’s avonds op bed een verhaaltje lezen.

Meer informatie vind je hier.

De Waanzinnige Boomhut

Een serie met ook hier weer een flink aantal titels geschreven door Andy Griffiths en Terry Denton. De boomhut van Andy en Terry wordt alsmaar groter en hoger en op iedere verdieping is er wel weer iets anders te doen. Het kan niet op, je denkt misschien dit verzinnen ze nooit, maar wedden dat het bestaat in deze hut? Deze serie was erg favoriet bij onze middelste zoon. Veel stripachtige plaatjes en weinig tekst. Leuke maffe humor en een flinke dosis fantasie. Een heerlijke combi.

Meer informatie vind je hier.

Geronimo en Thea Stilton

Een prachtige kleurrijke en fantasierijke boekenreeks van de Wakkere Muis zijn de boeken van Geronimo en Thea Stilton. De vormgeving is fantastisch en is een hoop te ontdekken op vele bladzijden. Van geurplaatjes tot zoekplaatjes. Het verhaal dwingt je bijna om met al je zintuigen mee te gaan op avontuur. En eenmaal aan boord gestapt? Dan kun je waarschijnlijk maar moeilijk verwerken dat het avontuur er alweer op zit en vlieg je naar de bieb voor het vervolg. Dat kan, want er is een enorme reeks aan verhalen geschreven.

Meer informatie over de boeken van Geronimo vind je hier en Thea Stilton hier.

Het ei – Dick Bruna

het ei

Naast de boeken van Nijntje heeft Dick Bruna nog veel meer geschreven. Waaronder het ei. Alle dieren op het erf van de boerderij vragen zich af van wie het sneeuwwitte ei is. Dan komt er een klein geel eendje uit en alle dieren helpen mee om het eten te geven.

Meer informatie vind je hier.

 

Het Gouden Voorleesboek – Myriam

goudenvoorleesboek

Zeven voorleesboeken in een luxe band! Al bijna zestig jaar zijn de Gouden Boekjes een begrip als het gaat om voorlezen. De prachtige plaatjes en vrolijke verhalen zijn al generaties lang een succes aan menig bedrand. Een kloek boekwerk dat garant staat voor vele uren voorleesplezier! Blaf, kwaak en knor mee met alle dieren in Hoep, zei de chauffeur, scheur door de straten met De gele taxi, of leef mee met die arme Dokter Pijpekop, de poppendokter. In Het Gouden Voorleesboek staan zeven Gouden Boekjes die elk om hun eigen reden ideaal voorleesvoer zijn.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Gouden Boekjes; Star Wars speciale editie

Het leven van een Loser

Het leven van een loser is een reeks speciaal voor de wat oudere kinderen. Vanaf 8 jaar kun je hier goed van smullen. En ook deze serie bestaat uit een flink aantal titels, dus je kunt je lol op!

Meer informatie vind je hier.

 

Mo’s Daughters

Mo’s Daughters is een serie kinderboeken voor kinderen van 0 tot 6 jaar dat is bedacht om meisjes groter te maken. Zonder de traditionele stereotypes maar juist die zichzelf zijn en het beste in zichzelf naar boven halen. Op dit moment zijn er tien titels verschenen, waarin meisjes de hoofdrol spelen. Ze gaan eropuit, zijn zelfredzaam, nieuwsgierig, niet bang en verkennen de wereld op hun eigen manier. Karakters die eruitzien als ‘gewone’ kinderen en als voorbeeld kunnen dienen voor kinderen als ze worden voorgelezen, of als ze wat ouder zijn zelf kunnen lezen. De onderwerpen sluiten ook aan bij de belevingswereld van kinderen; zo is er een verhaal rondom vogels, de regenboog, knuffels of een ontdekkingsreis. Zo blijven de verhalen dicht bij de kinderen zelf en vinden ze het ook leuk om er naar te luisteren.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Mo’s Daughters; verhalen waarin stoere meiden de hoofdrol spelen

Rupsje Nooitgenoeg

rupsje nooitgenoeg

Rupsje Nooitgenoeg heeft honger. Hij eet maar door. Als alle blaadjes op zijn, begint hij aan taart, worst, snoep, fruit en chocolade. Elke dag van de week wordt hij een beetje dikker, totdat hij verschrikkelijke buikpijn krijgt. Hij bouwt een huisje om zich heen en aan het eind van de week komt hij er weer uit als een prachtige vlinder!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Rupsje Nooitgenoeg dag; 50 jaar jubileum. Tips om dit te vieren; van theater tot knuffel, en van voelboek tot liedje of spel.

raad eens hoeveel ik van je houRaad eens hoeveel ik van je hou – MacBratney & A. Jeram

‘Grote Haas, kom eens hier met je oren. Ik moet je iets héél belangrijks vertellen. Raad eens hoeveel ik van je hou?’
Hazeltje en Grote Haas willen elkaar graag laten zien hoeveel ze van elkaar houden. Telkens als Hazeltje iets bedacht heeft, doet Grote Haas daar nog een schepje bovenop.

Meer informatie vind je hier.

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn hoofd gepoept heeft.

Een geweldig prentenboekje geschreven door Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch dat gaat over een mol die op een dag zijn hoofd boven de aarde steekt op het moment dat er een mooie drol op zijn hoofd belandt. Vervolgens gaat hij op zoek naar de dader om ‘wraak’ te nemen. Het is een kort verhaal die kinderen zeer aanspreekt vanwege het onderwerp; iets wat ze interesseert maar vaak niet over gepraat mag worden. De dieren die er in voor komen zijn ook zeer populair, zodat ze leuk benoemd kunnen worden.

Dit boek vind je hier

Jip en Janneke

Er zijn verschillende varianten van Jip en Janneke boeken van Annie M.G. Schmidt. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het grote Jip en Janneke verzamelwerk. Dit is een