Kinderbijslag; vanuit de overheid krijgt iedereen met een kind, of die voor een kind zorgt, die iedere drie maanden op de rekening gestort. De één kijkt er reikhalzend naar uit en kan het extra potje geld goed gebruiken terwijl de ander het apart zet op een spaarrekening voor de kinderen. Ongeacht welke keuze je maakt; het is toch mooi meegenomen. Want het hebben van kinderen is niet goedkoop! De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de leeftijd van je kind, naar mate je kind ouder wordt nemen de kosten toe dus krijg je ook een grotere vergoeding. 

Lees ook: Toeslagen en tegemoetkomingen waar je recht op hebt met kind; inclusief berekeningen hoogte bedrag

Wat is kinderbijslag en hoe aanvragen SVB?

Alle kinderen in Nederland hebben recht op kinderbijslag, of eigenlijk de ouders. Zij mogen bepalen wat er met het geld gebeurt. Kinderbijslag is een geldbedrag dat je krijgt van de Rijksoverheid. Alle ouders die één of meer kinderen hebben met de Nederlandse identiteit en nog geen 18 zijn, krijgen kinderbijslag. Zo wil de overheid bijdragen aan de kosten voor het verzorgen en opvoeden van kinderen.

De kinderbijslag wordt geregeld door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en wordt automatisch geregeld na aangifte bij de Burgerlijke stand van de baby. Je hoeft dit dus niet aan te vragen!

Hoeveel kinderbijslag; Wat is hoogte kinderbijslag 2020

Ook in 2019 is de kinderbijslag omhoog gegaan, en maar goed ook want als de kinderopvang 11% duurder wordt is dat geld heel hard nodig, ook als de kinderopvangtoeslag toeneemt. Voor ieder kind tot 6 jaar krijg je er in 2019 waarschijnlijk €62 per jaar bij. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar oud is de verhoging €75 en voor kinderen van 12 tot 17 jaar is de groei het grootste en scheelt het €89 op jaarbasis. Voor 2 kinderen op de lagere school, gaat het dus om €150 extra. In 2020 zijn deze bedragen gelijk gebleven.

Hoeveel kinderbijslag je krijgt, hangt af van de leeftijd van je kind. Ieder kind krijgt een basisbedrag, zodra je kind ouder wordt gaan de kosten omhoog (bijvoorbeeld voor zwemles, fiets en overstap naar middelbare school). Daarom zijn de bedragen voor kinderen die 5 jaar en ouder en 12 jaar en ouder zijn hoger. Hieronder staan de bedragen die gelden vanaf april 2019 (en dus ook in 2020). Deze worden uitbetaald na afloop van het kwartaal, waarbij het kan voorkomen dat er wat tijd overheen gaat om te verwerken. Als je kind eind juni is geboren zal je bijvoorbeeld pas in oktober de eerste kinderbijslag ontvangen.

De vergoeding bedraagt als volgt:

  • Kinderen van 0 t/m 5 jaar krijgen per kind € 221,49
  • Kinderen van 6 t/m 11 jaar krijgen per kind € 268,95
  • Kinderen van 12 t/m 17 jaar krijgen € 316,41

Wanneer uitbetaling kinderbijslag 2020

De uitbetalingsdagen in 2020 zijn:

  • 2 januari 2019: kinderbijslag over het vierde kwartaal 2019
  • 1 april 2020: kinderbijslag over het eerste kwartaal 2020
  • 1 juli 2020: kinderbijslag over het tweede kwartaal 2020
  • 1 oktober 2020: kinderbijslag over het derde kwartaal 2020

Sparen voor later

Natuurlijk hebben we een spaarrekening voor onze kinderen. Ze hebben allebei een spaarrekening op eigen naam waar geld op gestort kan worden bij de geboorte en verjaardagen. Deze wordt voornamelijk gesponsord door oma en opa. Dit geld is van hen en mogen ze als ze ouder zijn zelf uitgeven. Zelf sparen we ook; iedere maand zetten we een bedrag apart op een doelspaarrekening. Het doel; een bijdrage kunnen leveren aan de studie. In principe staat deze spaarrekening dus vast tot onze dochter 18 jaar is geworden. We hebben uitgerekend dat er dan genoeg geld op moet staan om twee studies volledig te kunnen bekostigen. Al verwachten we dat ze er ook zelf een bijdrage aan leveren. Mocht een studie er niet inzitten kan het gebruikt worden voor de inrichting van een huis, bruiloft etc. Het staat op onze naam, zodat wij invloed kunnen uitoefenen op wat er met het geld gebeurt. Het geld dat we binnenkrijgen van de kinderbijslag wordt voor een deel indirect doorgesluisd.

Lees ook: Sparen of beleggen voor de toekomst van je kind

Garderobe

De kinderbijslag in april en oktober gebruiken we voornamelijk aan uitbreiding van de garderobe. Dat is het moment waarop over het algemeen van seizoen gewisseld wordt. Voor die tijd zorg ik dat de kast uitgemest is en er een inventarisatie gemaakt is van wat geschikt is voor het seizoen en wat nog past. Daarna wordt het tijd om te shoppen. Luchtige zomerkleding en sandalen in de zomer en een winterjas, dikke kleding en goede kinderschoenen voor in de winter. Dat gaan we nu zeker ook doen. Sterker nog, ik heb al wat voorbereidend werk gedaan.

De kledingkast voor onze zoon is in principe voldoende voor de winter. Voor de geboorte hadden we al zoveel kleding gekregen dat we voor hem nauwelijks nieuwe kleding hoeven te kopen. Hooguit een extra winterjasje en wat slofjes. Hij loopt nog niet, dus schoenen zijn nog niet nodig.

Onze dochter heeft meer aandacht nodig. Haar lange broeken en truitjes zijn bijna allemaal te kort. In een keer passen wordt hem niet, dus er staat nu standaard een mand op haar kamer om kleding die te kort blijkt te zijn ‘weg’ te gooien zodat dat later op zolder in een doos kan verdwijnen. Tijd dus om te shoppen. Voor de dagen dat ze naar de peuterspeelzaal gaat zoek ik vooral naar tweedehands kleding in een outlet of op Marktplaats. Dan zoek ik op kledingpakketten van merken die tegen een stootje kunnen en langer mee gaan. Dit vul ik vervolgens aan met maillots, leggins, rompertjes en wat ik nog meer nodig heb. Of als ik gewoon een leuk kledingstuk tegen kom. Het voordeel is dat in deze periode er ook vaak een opruiming plaats vindt bij kledingwinkels. Nadeel is dat kleding dan ook snel uitverkocht zal zijn. Zoals winterjassen. Peuter heeft dit jaar ook nieuwe schoenen nodig.

Lees ook: Kleedgeld; wel of niet, schema hoeveel ook in combinatie met zakgeld? Ook gemiddeld kleedgeld als student.

Vakantie

Het geld dat in juli binnen komt hebben we al uit gegeven / geven we uit voor de vakantie die we dat jaar hebben gepland. Vorig jaar zijn we naar Oostenrijk geweest en dit jaar naar Drenthe. Op die manier kunnen we daar iets extra’s van doen. Natuurlijk krijg je ook vakantiegeld, waar we de vakantie van betalen. Dit is dan voor de uitstapjes en extraatjes. Ook buiten de vakantie om. In de zomer gaan we toch sneller op stap.

Lees ook: Vakantie met kinderen

Cadeautjes voor verjaardagen & Sinterklaas & Kerst

Blijft over januari; dit geld gebruiken we voor de aanvulling van de spaarrekening na de aanslag in december. En alvast om een begin te maken aan de voorraad voor december van dat kalenderjaar. In januari is namelijk in veel winkels het speelgoed afgeprijsd voor 50% of nog minder. Ideaal moment dus om cadeautjes te kopen. Zo hebben we dit jaar een sinterklaasboot van Little People gekocht. Gelukkig maar, want alle zwarte pieten zijn nu teruggevraagd. Ook proberen we zoveel mogelijk deze kosten te spreiden over het hele jaar. Door het inslaan van cadeautjes te spreiden over het hele jaar hebben we niet in één keer een uitgavenpost. In de praktijk blijkt dat december toch een dure maand blijft met kerstdiners, kerstkleding, kerstbomen, kerstdecoratie en ga zo maar door. Voordeel van het werken als zelfstandige is wel dat je hier een hoop van kan aftrekken voor de belastingdienst ;-)

Lees ook; Het Sinterklaas cadeautjesspel

Tot zover in grote lijnen ons uitgavenpatroon van de kinderbijslag. Wat doe jij er mee?

Redactie Mamaliefde
Latest posts by Redactie Mamaliefde (see all)