Nog een week en dan begint de schoolvakantie voor de laatste regio. Dan begint ook de massale uittocht richting de vakantiebestemming. Met het vliegtuig of met de auto op vakantie zijn populaire vervoersmiddelen. Maar voor kinderen kan dat soms wel lastig zijn, zo lang moeten stilzitten en zich moeten vermaken op een kleine oppervlakte. Naast spelletjes en speelgoed is de tablet of telefoon dan ook enorm populair bij ouders. Zolang de accu vol zit vermaken ze zich prima met het kijken van filmpjes of het spelen van apps. En aangezien veel auto’s nog geen wifi aan boord hebben is het een aanrader om hier rekening mee te houden. Want je hebt niets aan een tablet die volstaat met spelletjes die ze niet kunnen spelen. Aangezien wij komende week 14 uur in de auto zitten, ging ik op zoek naar handige apps om alvast te installeren!

Tip: Vergeet niet een (universele) hoofdsteunhouder en koptelefoon aan te schaffen zodat je kind ‘veilig’ filmpjes kan kijken en je niet constant hoeft mee te genieten.

Achtung Duo

Zit je met z’n tweeën achterin met maar één iPhone? Dan is een spelletje dat je gezamenlijk op één scherm speelt wel zo leuk. De app, die ondanks de Duits klinkende naam gewoon door een Nederlander is gemaakt, heeft een soort paniekerig effect dat het tot een jolig spel maakt. Beide spelers pakken de iPhone aan één kant beet. De ene speler bestuurt de rode slang, de andere de blauwe slang met de pijlen aan de zijkant. Het gaat erom dat je niet je eigen slang, de slang van de ander of een muur raakt. Wie botst is de klos en heeft verloren. De wedstrijden kunnen drie, vijf of tien ronden duren en je kunt zelf de snelheid instellen.

Deze app download je hier.

Boerderijdieren legpuzzel

Deze app is speciaal ontwikkeld voor jongere kinderen, van baby, dreumes tot peuter. Hij is zo gemaakt dat elke bord een stapje moeilijker wordt dan het voorgaande bord. Het spel is gesitueerd in een prachtige boerderijomgeving waar je kind kan spelen met alle bekende boerderijdieren en zo spelenderwijs kennismaakt met verschillende boerderijdieren.

Deze app vind je hier.

Bobo Speelboom

Bekend van TV en het tijdschrift is Bobo al jarenlang de grootse vriend van alle kleuters. In de nieuwe 3D-speelboom van Bobo kun je eindeloos ontdekken en spelen. Meer dan 15 verschillende spelletjes sluiten helemaal aan bij de ontwikkeling en belevingswereld van kinderen tussen 3-6 jaar. Natuurlijk zit er genoeg uitdaging in, dat houd je lekker enthousiast. In elke speelhut kan een ander avontuur beleefd worden. Ga op ontdekkingsreis in de speelhut, de leeshut, de kijk- en luisterhut, de Engelse garage en de kleurhut. Doe goed je best, want met ieder spelletje kun je dieren verdienen voor in je eigen tuin! Bobo’s speelboom betekent plezier maken, avonturen beleven met Bobo en laten zien wat je allemaal kan. Zo leer je spelenderwijs letters en getallen, kijken en vergelijken, vormen en kleuren. Ook de motorische vaardigheden worden geoefend.

Deze app download je hier.

Brandweerman Sam

Brandweerman Sam is terug met een gloednieuw app-avontuur: Brand & Redding! Ga samen met hem en de rest van de Piekepolders op avontuur in deze spannende verzameling noodtoestanden en heldhaftige reddingen boordevol actie. Je kunt op 8 manieren spelen, waaronder interactieve spellen voor één en meerdere spelers, een videospeler en een speciaal stickerboek voor je beloningen.

Deze app download je hier.

Car Bingo

Autobingo wordt steeds populairder tijdens lange reizen. Met deze app heb je geen bingokaarten meer nodig. Dit is een geweldige manier voor de familie om hun reizen te genieten. Deze app tovert het originele spel bingo om naar de telefoon. Je speelt het spel door bezienswaardigheden onderweg af te strepen. Wie het eerst een rijtje of volle kaart heeft, wint!

Deze app kan je hier downloaden.

Disney Junior

Welkom in de magische wereld van Disney Junior Speel, waar al je favoriete Disney Junior-personages aanwezig zijn! Allerlei spannende spellen, puzzels, meezingvideo’s, verkleedfeestjes en scènes in je plaatjesboek. Het Disney Junior’s Favorieten-pakket kun je gratis downloaden en bevat vier spellen en een plaatjesboek. Om meer content toe te voegen kun je vanuit de app thematische pakketten kopen.

Deze app vind je hier.

Duplo trains

De Duplo apps zijn bij veel kinderen heel populair. Duplo trains was bij mijn kinderen een van de populairste. Iedereen instappen! Het is de droom van iedere peuter om met de kleurrijke LEGO® DUPLO® Trein van station naar station te rijden. Je kind zal de taak van de machinist op zich nemen, vrachten in- en uitladen, bruggen bouwen, bij kruispunten stoppen, passagiers helpen, brandstof bijvullen en nieuwe rails aanleggen om de trein veilig rond obstakels te sturen.

Deze app download je hier.

Fisher Price, Verhalen verteller

Lees en zing met baby’s favoriete kinderliedjes (in het Engels). Deze interactieve app stimuleert spelenderwijs leren met dynamische figuren, boeiende muziek, gezongen liedjes, animatie en twee leuke verhalen: “One, Two, Buckle My Shoe” en “The Itsy, Bitsy Spider”. Speciaal voor baby’s is er trouwens een beschermhoes waar je iPhone in past om te voorkomen dat hij beschadigd raakt!

Deze app download je hier.

Geheugen: gratis spelletjes 4+

Geen heel interessante naam maar wel een interessante app voor kleuters. De app bestaat uit zes verschillende spelletjes en zijn speciaal ontworpen voor kinderen van ongeveer 4 tot 7 jaar oud. Door met de spelletjes te spelen oefenen zij hun geheugen en aandacht, twee belangrijke cognitieve processen die centraal staan in de ontwikkeling van een kind. Het vroegtijdig ontwikkelen van een sterk geheugen en het trainen van aandacht kan een positief effect hebben op de intelligentie en de resultaten die het kind later op school haalt. De spelletjes kunnen op verschillende moeilijkheidsniveaus gespeeld worden, variërend tussen gemakkelijk tot heel moeilijk.

Deze app vind je hier.

Jokie

Hallo, ga je mee op avontuur? Jokie, bekend van de Efteling en tv, gaat in deze app als een echte ontdekkingsreiziger op pad. Samen met zijn vogelvriendinnetje Jet verkent hij de wereld in acht leuke spelletjes. Vanaf nu kun je Jokies avonturen dus ook zelf beleven! Waar wil jij naar toe? De Jokie app is speciaal ontwikkeld voor kinderen vanaf 2 jaar, maar door aanwijzingen van de vertelstem en extra animaties ook leuk voor iets oudere kinderen.

De app download je hier.

Juf Roos

Stap samen met Juf Roos haar fantasiewereld binnen en kom terecht in een mooie, interactieve omgeving waar je 10 spelletjes kunt spelen. Ieder spelletje is gekoppeld aan één van de afleveringen. Laat Gijs bijvoorbeeld winnen van Juf Roos in een spannende bootrace tijdens het ‘Berend Botje-spel’. Of probeer de papegaai terug te vinden in het geheugenspel ‘Papegaaitje leef je nog’. En je kunt er op ieder moment voor kiezen om mee te zingen met de Oud Hollandse liedjes. Tijdens het ontwikkelen van de app is rekening gehouden met de fijne motoriek en vaardigheden van kinderen tussen 2 en 5 jaar oud.

Deze app vind je hier.

Lees ook: Juf Roos; de leukste kindermuziek en liedjes bekend van youtube, tv en theater. 

Kindertube app

De KinderTube app is bedoeld voor het hele gezin en bevat vooraf op kindvriendelijkheid gecontroleerde kinderfilmpjes. Ook voor de ouders is deze app heel leuk, via de app kun je tekenfilms van vroeger kijken. De app is zo ontwikkeld dat het hele gezin op een makkelijke manier kinderfilmpjes en kinderliedjes kunnen kijken.

De app download je hier.

Kleurplaten kinderspel

Geniet van de foto’s van prinsessen, zeemeerminnen, eenhoorns en andere sprookjesachtige wezens. Kleurboek voor kleuters helpt de kinderen om te ontspannen en zich beter voelen. De peuter heeft geen internetverbinding nodig om te beginnen met het tekenen en schilderen van de kleurplaten voor kinderen. Er zijn verschillende versies met prinsessen- of dierenkleurplaten.

Deze app download je hier.

Lego Juniors Create & Cruise

De LEGO® Juniors Create & Cruise is geschikt voor jongens en meisjes. Ze worden gestimuleerd om hun fantasie te gebruiken om zo hun eigen Lego minifiguren te maken. Daarnaast kunnen ze auto’s, helikopters en trucks ontwerpen. Door munten te verzamelen kan je extra Legosets unlocken om te bouwen. Zo werken ze aan hun eigen kleurrijke wereld.

Deze app download je hier.

Minecraft

Ontdek oneindige werelden en bouw van alles, van de eenvoudigste huizen tot de grootste kastelen. Speel in de Creative-modus met onbeperkte hulpbronnen of mijn je een weg door de wereld in de Survival-modus, waarbij je wapens en harnassen vervaardigt om gevaarlijke mobs van je af te vechten. Creëer, verken en overleef in je eentje of samen met vrienden, niet alleen op de computer maar ook op mobiele devices.

Voor deze app moet je wel betalen. Downloaden kan hier.

Netflix

Bij Netflix is het mogelijk om vooraf een aantal films te downloaden. Die worden dan opgeslagen in de bibliotheek zodat je ze toch op dat device kan kijken zonder dat er een internetverbinding mogelijk is. Voor het downloaden heb je nog wel internet nodig, zo heb ik vorig jaar op Schiphol vlak voor het boarden nog snel een paar films gedownload voor onze dochter tijdens de vlucht ;-) De films zijn wel alleen te zien via de app van Netflix. Zelf download ik het liefste een aantal films in plaats van series, die duren iets langer en per stuk kost het iets meer geheugen maar in verhouding met kijktijd minder.

Aanraders om te downloaden zijn:

 1. Dolfje weerwolfje
 2. Geronimo Stilton
 3. Wiplala
 4. Barbie en de Dolfijnen Magie
 5. Het regent gehaktballen
 6. Nijntje; Kleuren, cijfers, en vormen
 7. Sponge Bob Square Pants The Movie
 8. Dummie de Mummie
 9. Lego Friends de kracht van vriendschap
 10. Buurman en Buurman

Voor deze app heb je een abonnement nodig, meer informatie vind je hier.

Snelweg Sprookjes

Geen app voor je kind individueel, maar voor het hele gezin. Dus ook handig als je niet wil dat je kind een eigen tablet heeft. Op dit moment zijn er vier interactieve verhalen die zich aanpassen aan de omgeving buiten en dus je kind stimuleren om naar buiten te kijken. De verhalen zijn geschreven door bekende kinderboekenschrijvers en de stemmen zijn ingesproken door bekende zoals Lot uit Sesamstraat. Niet alleen leuk voor kinderen!

Lees ook: Gratis app Snelweg Sprookjes met interactieve voorleesverhalen in het kader van de Nationale Voorleesdagen

Squla

De Squla-app bevat dezelfde educatieve content en motiverende spelelementen als de website, zodat je kinderen altijd en overal kunnen oefenen met onze leerzame quizzen en games. En jij heb altijd en overal overzicht van de resultaten van je kinderen!

Let op: Voor deze app heb je wel internet nodig!

Downloaden kan hier.

Lees ook: Review: Squla ervaringen om thuis te spelen en leren

Vakantiebieb & Luisterbieb

Wil je tijdens je vakantie lekker veel lezen, maar weinig boeken meesjouwen? Dan is de VakantieBieb iets voor jou. Met deze app lees je eenvoudig een mooie selectie e-books op jouw smartphone of tablet. De VakantieBieb is open van 1 juli tot en met 31 augustus. n de VakantieBieb vind je ruim 60 e-books voor jong en oud, die je twee maanden mag lenen. De jeugdboeken zijn verdeeld over de leeftijdsgroepen 4 tot 6 jaar, 6 tot 9 jaar, 9 tot 12 jaar en 12+.

Deze app vind je hier.

Met de gratis LuisterBieb kun je een groot aantal luisterboeken downloaden uit de Openbare Bibliotheek. Wie lid is van de Bibliotheek krijgt toegang tot nog veel meer titels. Met de LuisterBieb krijg je de beschikking over een grote selectie luisterboeken in alle genres: van spanning tot literair en van hoorspelen tot hoorcolleges. Er zijn ook veel luisterboeken voor kinderen in diverse leeftijdscategorieën.
De LuisterBieb heeft een speciaal aanbod voor middelbare scholieren die moeten lezen/luisteren voor hun lijst. Om de titels te downloaden heb je een goede wifi-verbinding nodig, om te luisteren heb je geen internetverbinding meer nodig.

Deze app vind je hier.

Let op: Om deze apps te gebruiken hoef je geen lid te zijn. Wel is het aan te bevelen voor de luisterbieb omdat er dan veel meer titels beschikbaar zijn.

Wereld van Nijntje

Gebaseerd op de geliefde prentenboeken van tekenaar Dick Bruna, en de wereldwijd succesvolle tv-serie: Nijntje wordt tot leven gewekt in een mooie, toegankelijke, interactieve 3D-app. Ga samen met Nijntje op ontdekking door haar wereld. Speel samen. Help haar bij het uitkiezen van kleren, tandenpoetsen en in bad gaan. Ga naar buiten en beleef plezier in tuin. Speel met Snuffie, het schattige hondje. Ga vliegeren. Help Nijntje bij het telen van haar eigen fruit en groenten en bak samen een lekkere taart. Elke dag zit vol nieuwe verrassingen en ontdekkingen. Hoe vaker je met Nijntje speelt, hoe meer activiteiten je vrijspeelt.

Deze app vind je hier.

Zappelin

Kinderen leren spelenderwijs met deze gratis Android-applicatie van NPO Zappelin; de zender van de NPO voor kinderen van twee tot zes jaar. Met de NPO Zappelin-app speel je spelletjes, lees je verhaaltjes, maak je tekeningen en zing je liedjes met Nienke, Cor Bakker en veel anderen. Je kunt live NPO Zappelin kijken en afleveringen van NPO Zappelin terugkijken. Downloaden gaat alleen met een wifi-verbinding, dus je kan net zoals bij netflix vooraf een aantal filmpjes downloaden.

De app vind je hier.

Brikki’s app

In deze app vind je een boekje met 15 verhaaltjes, ook is er de mogelijkheid om zelf verhalen te maken. (gratis)

Lego / Duplo zoo

Deze app speelt zich af in de dierenwereld van Duplo. De uitdaging is om een cadeautje te bezorgen en ondertussen leuke opdrachten doen. (gratis)

Anton kan Toveren

Deze is uitgebracht door uitgeverij Gottmer en hoort bij het gelijknamige boek. (1,99)

KRO Kindertijd

Met de app van KRO Kindertijd kunnen programma’s van KRO Kindertijd bekeken worden of gedownload worden. (gratis)

Hair do design

In de app ‘Hair Do Design’ kun je haren wassen en föhnen. Ook kun je een mooie vlecht in het haar maken, er knipjes in doen, of zelfs het haar verven. Er zijn vier verschillende meiden waar je mee aan de slag kunt. (gratis)

Verken de oceaan

Dit is een memoryspel waarbij het kind twee dezelfde afbeeldingen, waarop dieren uit de oceaan staan afgebeeld, moet vinden.  In diverse levels. (gratis)

NPO Zappelin

Dit is de gratis applicatie van de NPO. Hier vind je Zappelin-filmpjes, -boekjes, -spelletjes, -knutselwerkjes en -muziek beschikbaar.  (gratis)

Leer tellen met dieren

Leer tellen met dieren is een educatieve app waarin kinderen aan de hand van spelletjes leren tellen van 0 t/m 10. (gratis)

Nederlands leren voor kinderen

In deze app leren kinderen op een leuke manier de Nederlandse taal. Dit doen ze door eenvoudige spelletjes in verschillende thema’s te spelen.

Snugger App

Gelukkig ben ik niet de enige. Uit het onderzoek Iene Miene Media van Mijn Kind Online onderzoek van Mijn Kind Online blijkt dat 56 procent van de ouders zich
afvraagt of hun kind wel veilig online kan. 47 Procent van de ouders kan niet goed bepalen of een website, app of spelletje goed is voor hun kind. “Juist voor hen is de app geschikt”, aldus Mireille Boetje namens NBD Biblion, de uitgever van Snugger. 
De Snugger app is een app waarmee het eenvoudig gemaakt wordt geschikte kindermedia voor kinderen tussen de 2 en 12 jaar kan vinden. Een soort TomTom voor in de app-wereld dus ;-)  Onafhankelijke deskundigen schrijven reviews die gebruikt worden om te bepalen welke app voor welke leeftijd en in welk thema het beste geschikt is. Hierdoor is deze app ook geschikt voor in het onderwijs en voor bibliotheken. De app is ontwikkeld door het NBD Biblion. NBD Biblion is dé dienstverlenende organisatie voor openbare bibliotheken in Nederland. Een goede reden dus om deze app eens te testen.

De app is zeer makkelijk te vinden in zowel Google Play, en ook beschikbaar in de Appstore. Het installeren gaat zonder problemen en na in te loggen. Je kan kiezen uit het gebruik maken van een e-mailadres of koppeling met je facebook of twitter en kom je in het eerste menu. Hier kan je gelijk wat selectie-criteria aangeven. Namelijk wat de leeftijd is van je kind, wat het bedrag is (of dat de apps gratis moeten zijn) en in welke thema’s. Er is een heel rijtje aan thema’s geselecteerd zoals kleuren, rekenen, taal, maar ook bekende personen en … Ideaal dus. Dan ge je verder, en krijg je een heel scala aan luisterboeken, films, apps en spelletjes. Voor onze dochter blijkt de keuze zeer beperkt; een vijftal apps en twee spelletjes. Naast een korte beschrijving, kernwoorden staat ook de prijs vermeld. In het menu wordt je gelijk doorgeschakeld naar de juiste app in Google Play. En kan je dus gelijk de app downloaden. Voor oudere kinderen is het aanbod iets groter. Al snel blijkt dat je voor meer opties dus eigenlijk de 2014 versie moet downloaden. Hier betaal je dan 2,69 voor. Iets wat ik een redelijke prijs vind voor deze app.

5 favoriete apps voor peuters

Het installeren en opzetten verliep dus reuze makkelijk. Welke apps ik voor onze twee-jarige dochter heb (of daarvoor al had) geïnstalleerd?

 1. Bumba; Deze app ken ik nog niet, maar deze app van studio 100 bestaat uit allerlei animaties die iets kunnen doen. Inclusief de bekende Bumba stem. de app laad verrassend snel. Dat kan ik niet van iedere app zeggen.
 2. Toddler counts; Regelmatig tellen we met onze dochter, en zo af en toe neemt ze een aantal getallen over. Zo kan ze al een, twee, drie en zeven, acht negen achter elkaar opzeggen. In dit spelletje moet ze voorwerpen aanklikken en telt de app in het nederlands mee.
 3. Cute animal; Lijkt een beetje op de app van Bumba. Je kan kiezen uit vijf leefwerelden zoals oceaan, woestijn, jungle, boerderij etc. Waarin zich diverse dieren bevinden. Als je deze aanklikt bewegen ze of maken ze geluid.
 4. My Baby Phone; De eerste app eigenlijk waarmee ze kennis heeft gemaakt. Hier kan ze gewoon lekker op het scherm drukken en slaan en zo de verschillende muziekjes activeren. Nadeel is dat je maar een hand tegelijk op het scherm kan houden, hetgeen het lastig maakt voor kinderen om de tablet vast te houden en te spelen.
 5. Koekoek TV; Dit is een van de apps waarin je makkelijk kindvriendelijk filmpjes kan kijken. Het heeft even geduurd voordat ze precies doorhad hoe ze hier kan swipen. Sterker nog 9 van de tien keer moet ik het voor haar doen. Dit ligt echter aan haar, haar neefje heeft hier al heel lang geen problemen mee. Ondertussen kent ze de personages en is het vaak buurman buurman of Bumba.

Waar vind je de leukste apps voor kinderen?

Als je kinderen op je telefoon of tablet een spelletje spelen wil je natuurlijk wel dat ze geschikte spelletjes spelen die aansluiten op hun leeftijd. Qua ontwikkeling, taalgebruik, uitdaging en plezier. Er zijn diverse sites waar je die kan vinden.

 • Apps Kids Studio: zij hebben diverse (betaalde) apps ontwikkeld voor peuters en kleuters rondom Polly de pinguin. Die gaat tellen, puzzelen en op reis. Of Pi de Panda en Zoe de Zeehond.
 • Cinekid Applab: in de app van Cinekid AppLab kun je geschikte filmpjes en apps vinden voor kinderen van verschillende leeftijen en in verschillende categorieën. De apps zijn voorzien van een recensie en kunnen iedere maand wisselen.
 • MediaSmarties: op deze website vind je voor 2- tot 5-jarigen per leeftijd geschikte media; niet alleen apps, maar ook boeken, websites, tv / films en ook uitstapjes. Bij ieder item vind je een uitgebreide recensie en leeftijdsadvies en eventueel de kosten. Je kunt ook zoeken op thema. Zoals nu thema lente.

Meer inspiratie?

Wat zijn jullie favoriete apps voor onderweg?

Girl on tablet in car stock photo from Shutterstock / lightfield studios

Lees ook

Linda van Aken