Je kent het vast wel, je kind ziek, hangerig, wil niet eten. Staat continu met uitgestoken handjes als teken dat het graag opgetild wilt worden, slaapt veel langer dan normaal. Kortom je kindje zit niet lekker in zijn vel. Dat hoeft echter niet altijd te betekenen dat je kind ook ziek is. Daar komt vaak iets meer bij kijken. Zelf ben ik vrij nuchter hierin, ziek worden hoort gewoon bij het opgroeien en opbouwen van weerstand. Pas bij hoge koorts of andere ziekteverschijnselen raadpleeg ik de huisarts.

Moe en hangerig gedrag bij baby en peuter

Zelf kijk ik vaak naar het gedrag van het kind. Is het gewoon iets hangeriger, dan kan er natuurlijk ook altijd sprake zijn van een sprongetje. Een fase waarin je kind allerlei nieuwe dingen leert en dat moet verwerken. Wat extra aandacht is dan meer dan voldoende. Je hebt ook snel genoeg door als het echt ziek is. Of je hebt kinderen, zoals die van mij, die misschien wel ziek zijn maar gewoon doorspelen. Net alsof er niets aan de hand is.

Verhoging of koorts?

Om te bepalen of mijn kind ziek is, of gewoon hangerig. Dat kan, en mag, natuurlijk ook gewoon. Gebruik ik vaak de thermometer. Een normale lichaamstemperatuur is tussen de 36,5 en 37,5 graden. Soms wordt er nog iets ruimer gerekend. Bij een temperatuur die iets hoger ligt is er sprake van een verhoging. In mijn ogen niet direct aanleiding om aan te nemen dat je kind ziek is. Als het net geslapen heeft, of uit een warm badje of net uit een warme auto komt is de temperatuur altijd hoger. Niet direct aanleiding voor zorgen.

Thermometer bepaald

De thermometer bepaald voor mij of het kindje ziek is, of gewoon hangerig. En dan heb ik het niet over een lichte verhoging. Maar echt koorts als in hoger dan 38,5. Niet dat ik dan echt anders ga handelen. Behalve als de thermometer hoger aangeeft dan 40 graden, dan bel ik toch wel even voor de zekerheid naar de huisartsenpost. Wat me de laatste keer heeft opgeleverd dat ik twee uur moest wachten voor er een plas in een potje werd gedaan om uit te sluiten dat ze een blaasontsteking had.

Van Nuby heb ik een thermometer gekregen. Nu had ik er al eentje, die heb je tenslotte verplicht nodig bij de bevalling of in de kraamweek. Of soms zelfs twee; een voor moeder en een voor de newborn baby.  Toch ben ik hier erg blij mee. Mijn ervaring is namelijk dat niet alle thermometers niet altijd even makkelijk zijn.

Dat er een afwijking in zit en je temperaturen rond de 35 graden krijgt, of dat je moet wachten voordat je kan gaan beginnen met meten en je kind al begint te krijsen zodra hij de thermometer ziet. En geef het eens ongelijk. Deze werkt gelukkig lekker snel en geeft binnen een paar seconden de temperatuur aan. En tot op heden geen afwijkende waarden gevonden. De thermometer van Nuby heeft een flexibele punt, dat is natuurlijk al veel fijner voor je kind.

Tot slot is hij voorzien van een handig hoesje, dat maakt mij misschien nog wel het meest gelukkige. Ik vind het namelijk erg fijn om een thermometer mee te kunnen nemen als je een paar dagen weg gaat. Je weet maar nooit. Heb wel eens zo’n thermometer gehad met twee vakjes, maar daar raak ik er toch al snel een van kwijt. Of dat je kind het snel in zijn mond stopt met als gevolg dat het breekt. Dit zit aan elkaar zodat ik alleen het hele hoesje kan kwijtraken. Er past ook een klein doekje in met alcohol, zodat je het gelijk na gebruik kan ontsmetten. Natuurlijk ook erg handig in huis, blijft het steriel tussen het gebruik in.

Het beste medicijn

In mijn ogen is gewoon lekker veel slapen. Gewoon overdag een keertje extra naar bed brengen en wat langer laten liggen (tenzij het echt huilt omdat het wakker is geworden). ‘s-Avonds doe ik het vaak even in bad, zodat het lekker rozig wordt en dan iets vroeger naar bed.

Alleen bij hoge en aanhoudende koorts geef ik een zetpil. Natuurlijk ook als er zoveel pijn is dat slapen er gewoon niet in zit. Dan kan het daarna heerlijk slapen en wordt het hopelijk snel de oude.

Verder vind ik drinken erg belangrijk, gewoon de hele dag door drinken zodat je lichaam het vocht tekort weer aanvult en je de ‘ziektes’ uit je lichaam drinkt. Voor zover dat ook echt fysiek mogelijk is. In het eten ben ik veel makkelijker, als je niet wilt eten is dat prima. Zelf heb je ook niet altijd evenveel zin om te eten als je ziek bent. Dat komt wel weer.

Mocht het een paar dagen aanhouden kan je altijd proberen met een soepstengel, papje, gepureerd fruit of zoute soep er toch wat voedingsstoffen in te krijgen. Beide kinderen zijn niet dik, maar hebben genoeg reserves om even wat minder te eten.

Wat is voor jouw de grens tussen ziek zijn of gewoon hangerig?

Lees ook

Linda van Aken