Skip to Content

Kind zonder jas naar buiten; wat als je kind er geen aan wilt trekken?

Kind zonder jas naar buiten; wat als je kind er geen aan wilt trekken?

Ruzie en woorden, iedere ochtend weer omdat je kind toch echt zijn jas niet aan wil trekken. Terwijl het gewoon ijs- en ijskoud is! Of misschien gaat het bij jou wel om een ander kledingstuk. Hoe dan ook: hoe krijg je het voor elkaar om niet iedere dag die strijd aan te gaan én toch te zorgen dat je kind goed aangekleed naar buiten gaat?

Waarom weigert je kind?

Om te weten wat je eraan zou kunnen doen, is het belangrijk om te gaan begrijpen wat de reden is dat je kind weigert.

Kriebelt zijn sjaal en wil hij daarom niet? Vindt hij de jas gewoon niet mooi en schaamt hij zich ervoor? Vindt hij een jas in de weg zitten? Of is het gewoon een kwestie van zijn eigen willetje willen doorvoeren? Uiteraard zijn dit allemaal heel verschillende redenen, die allemaal hun eigen aanpak nodig hebben.

Zeg dus niet meteen dat het gewoon moet, daar bereik je simpelweg weinig mee. Je biedt enkel en alleen nog een reden om tegenin te gaan. Vraag dus als eerste waarom je kind het kledingstuk niet aan wil! En pas dan bepaal jij hoe je er mee om zult gaan!

Nu zal niet ieder kind meteen weten uit te leggen waarom, maar door dan gericht vragen te stellen kom je verder. Je kunt bijvoorbeeld vragen of hij de jas niet mooi vindt? Of dat er iets kriebelt.

Pak de reden aan

Wil je kind de jas niet aan omdat er iets aan de jas niet fijn is? Dit kan een labeltje zijn die in zijn nek prikt, een capuchon die veel te groot is en daardoor in de weg zit of bijvoorbeeld de dikte van de jas die hem of haar belemmert bij het spelen.

In die gevallen kun je de reden van weigering dus aanpakken en het zo oplossen. Knip het labeltje eruit, rits de capuchon eraf en ja, als de hele jas gewoon niet fijn is, dan is het misschien toch beter om uit te kijken naar een ander exemplaar. Dat doe je voor jezelf toch ook?

Geeft je zoon of dochter aan dat het de jas echt niet mooi vindt, dan zou je daar ook naar kunnen luisteren. Jij loopt ook liever niet in iets rond wat je niet mooi vindt.

Kleine tip: misschien zegt je kind niet veel erover.

Het zou natuurlijk ook zo maar zo kunnen zijn dat het gepest wordt om zijn jas of dat zijn vriendje de jas niet mooi vindt! Bij kledingstukken als sjaals en mutsen kun je bij voorbaat al beter kiezen voor materialen die niet prikken. Zeker wol staat daar om bekend.

Mijn wil is wet

Het wordt natuurlijk een ander verhaal als het je kind vooral te doen is om zijn wil op te leggen. Hoe ga je daar dan het beste mee om? Vaak helpt het al als je je kind zelf een mogelijkheid tot beslissen geeft. Bied 2 sjaals en vraag welke hij of zij om doet.

Grote kans dat hij dan al minder zal tegenstribbelen als het puur om zijn eigen willetje gaat.

Toegeven aan de strijd moet je zien te voorkomen omdat je zoon of dochter dat natuurlijk door heeft en overal zijn wil zal gaan opleggen.

Door deze tactiek van meebeslissen toe te passen (liefst dus voordat de strijd losbarst) zijn er geen winnaars of verliezers. En gaat je kind wel degelijk goed aangekleed naar buiten.

Leg uit waarom

Een andere manier die werken kan is duidelijk uitleggen waarom je kind zijn jas en overige attributen aan moet. Vertel dat het ijskoud is of dat het hard regent. Dat hij anders misschien ziek wordt of wat voor reden er voor jou op dat moment ook is.

En als je spruit dan nog steeds denkt dat hij toch echt niks aan hoeft…misschien moet je het hem dan gewoon even laten voelen. Of doe een voorstel dat hij dan geen sjaal om hoeft maar wel zijn jas aan.

Hoe voorkom je de strijd?

Natuurlijk is het fijn om deze hele strijd simpelweg al te voorkomen. Nu zul je dat nooit helemaal voor kunnen zijn, maar je kunt bepaalde dingen wel voorkomen door je kind mee te laten denken bij de aankoop van nieuwe spullen. Zo voorkom je dat het kledingstuk niet mooi gevonden wordt.

Door alles al goed te passen en te letten op dingen die kunnen kriebelen of dus het belemmeren bij spelen en dat soort zaken, kun je ook dat soort frustraties al voorkomen.

Is je kind in de mood van overal ‘nee’ op zeggen? Dan kun je al van tevoren bepalen dat je hem keuzemogelijkheden gaat geven. Er is dus geen ‘nee’, maar je mag kiezen tussen deze twee. Klaar…

Misschien is je kind geen koukleum?

Je kind wil buitenspelen en jij vindt het koud. Dus wil je dat hij goed dik ingepakt naar buiten gaat. Natuurlijk let je bij vriezend weer op dat je kind inderdaad niet koud wordt, maar besef ook dat bij kinderen die volop in beweging zijn dikke jassen al snel te warm zijn. Dus probeer niet jouw beleving 1 op 1 over te zetten op die van je kind.

Daarnaast heeft het ene kind het sneller warm dan een ander kind. Maar dat zul je van je eigen kind best wel weten. En geef je kind hierin dus ook een stem. Hij of zij weet immers het beste of ze het koud of warm hebben.

Waarbij jij uiteraard in de gaten houdt of hun oortjes er echt niet afvriezen…. Zorg er wel voor dat die jas voor het grijpen ligt als je kind toch merkt dat het wél koud is.

Welk seizoen is het?

Natuurlijk maakt het uit of het hartje winter is en het vriest of dat het al voorjaar begint te worden. Bij laatstgenoemde kun je er best wat relaxter mee om gaan en je kind meer vrijheid geven in wat het wel of niet aan wil. Er zijn kinderen die heel lang in een korte broek willen blijven lopen. Geen probleem toch.

Ze krijgen het vanzelf koud! Hoe meer jij hier opmerkingen over maakt, hoe langer je kind waarschijnlijk vol zal houden om een korte broek aan te houden of die jas uit.

Op het moment dat ze toch doen wat jij vindt, weten ze dat jij dan gewonnen hebt… dus zullen ze langer eigenwijs hun eigen ding blijven doen! Geef je ze hierin de vrijheid, dan loopt het waarschijnlijk juist gesmeerder.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)