Verkouden kinderen, je hebt ze in alle soorten en maten. Kinderen die het hele jaar door verkouden zijn en je kan uittekenen met zo’n gigantische bel en kinderen die er eigenlijk nooit last van hebben. Er is geen peil op te trekken. Hier in huis in ieder geval niet. Het ene moment is iedereen goed verkouden en liggen er in alle hoeken van de kamer hydrofiele doeken om de snottebellen weg te vegen. En verwissel je dagen achter elkaar het beddengoed. Het weekend daarop is er niets meer aan de hand. Alsof er niets is gebeurt. Momenteel is het weer zo’n periode dat we in die eerste situatie zitten. Dat er geen ontkomen meer aan is. Hoog tijd dus om een aantal tips tegen verkoudheid bij jonge kinderen uit eigen ervaring op te schrijven en onder elkaar te zetten. Mochten jullie nog iets missen, laat het me alsjeblieft weten!

Laten we ons voorlopig maar geruststellen dat het allemaal een groter doel dient; verkoudheid bij kinderen zorgt er namelijk voor dat er weerstand opgebouwd wordt. Uiteindelijk worden ze er dus beter van. En tot die tijd behelpen we ons met hydrofielen, luierdoekjes en keukendoekjes om onder andere opgedroogd snot te verwijderen.

Neuspompje

Op de uitzetlijst zie je dit vaak al voorbij komen; een neuspompje of neuspeertje. Vaak is het zo’n knijpbal met een tuutje die je dan in het neus steekt en door er in te drukken de neus leeg zuigt. Daar ben ik dus geen fan van. We hebben er een gehad en werkt voor geen meter. Je kan er nooit genoeg kracht mee zetten. Daarom hebben we al snel bij de apotheek, maar zullen het ook bij de drogist verkopen, een ander neuspompje gehaald van Otrivin. Met een zuigmondje. Klinkt misschien heel vies, maar er zit een kussentje tussen dat voorkomt dat het in je mond komt. Vaak laat ik dit klusje toch bij voorkeur aan papa over. Hier kan je echt goed de neus mee schoon krijgen.

Bed schuin

Schuin is misschien een beetje overdreven, maar door een handdoek op te vouwen en onder het hoofdeinde te leggen komt dit iets hoger te liggen waardoor het lichaam iets meer helt en het kind dus minder last heeft van de verkoudheid. Let op; hierdoor kan het nekje wel wat gebogen worden. Alternatief is boeken onder een kant van het bed zodat het hele bed kantelt.

Badderen

Eigenlijk zou je moeten stomen als je verkouden bent, leg dat maar eens uit aan een jong kind. Die heeft de rust daar niet voor. Daarom gaan we vaak in bad, zo warm als mogelijk en veilig is. Vaak gaat er dan een extra scheut Zwitsal Eucalyptus en Goedenacht doorheen. In de hoop dat het ademhalingsstelsel iets leger wordt en ze daarna heerlijk naar dromenland verdwijnen zodat we niet de halve nacht heen en weer hoeven te lopen.

Luuf

Dit is vaak een van de eerste, en weinige middelen waar ik naar grijp. Ik heb het nooit zo op met smeerseltjes, crèmepjes en medicijnen. Dan vertrouw ik er op dat het lichaam zichzelf weer hersteld. Een verkoudheid kan echter heel vervelend zijn voor jonge kinderen. Daarom dat ik vaak voordat ze gaan slapen, dus zo’n twee a drie keer per etmaal insmeer met Luuf. Als baby onder de voetjes, of op een doekje die ik onderin het bed leg. En als ze ouder zijn op de borst en de rug. Onze peuter vind het in ieder geval hartstikke leuk als ik het doe en begint dan altijd te lachen.

Neusdruppels

We hebben wel eens neusdruppels in huis gehad, vaak is dit gewoon een zoutoplossing dus kan je net zo goed zelf maken. Ik ben daar echter geen fan van, en de kinderen ook niet. Geef ze eens ongelijk. Wie zou het wel fijn vinden om je neus vol gespoten te krijgen. Ik heb er ook mijn twijfels over of het werkt. Mijn man zweert er echter bij. Dus regelmatig komen er toch nieuwe flesjes in huis. Eenmaal geopend zijn ze namelijk beperkt houdbaar.

Pijnstillers

Als het kind echt ziek is, en er koorts geconstateerd wordt schrijf ik een programma voor met heel veel bedrust. Al dan niet voor de tv. En gaat er als dat nodig is, een zetpil met paracetamol in. Dit voornamelijk alleen in de avond zodat er goed geslapen wordt. Een goede nachtrust is tenslotte bevorderlijk voor een snel herstel en de gezondheid van het kind. Maar ook het humeur en dus de gezondheid van moeders.

Ui

Deze tip werd vaak in de comments genoemd en hoort ook zeker in dit rijtje thuis. Een ui heb je vrijwel altijd in huis. Even schillen, door midden snijden en naast het bed neerleggen. Overdag kan je het eventueel in een sjaaltje om de nek knopen. Let dan wel op de veiligheid.

Wat is jullie ultieme tip voor een verkoudheid bij jonge kinderen?

Lees ook

Linda van Aken