Skip to Content

Wat als je je kind betrapt op vapen?

Wat als je je kind betrapt op vapen?

Vapen, of het gebruik van e-sigaretten, is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, vooral onder jongeren. Als ouder is het normaal als je je zorgen maakt wanneer je je kind betrapt op vapen en even niet weet hoe je daar op moet reageren.

Dit artikel helpt je om te begrijpen wat vapen is, waarom het gevaarlijk is, en geeft advies over hoe je het beste kunt reageren en hoe je jouw kind kunt informeren en beschermen.

Wat is vapen en waarom is het beter voor jongeren om dit niet te doen?

Vapen is het inademen van dampen die worden geproduceerd door een elektronische sigaret of een ander apparaat. In plaats van tabak te verbranden zoals bij traditionele sigaretten, verhit een e-sigaret een vloeistof die nicotine en andere stoffen bevat.

Hoewel vapen vaak wordt gezien als een ‘minder schadelijk’ alternatief voor roken, zijn er nog steeds aanzienlijke gezondheidsrisico’s aan verbonden.

Nicotine is zeer verslavend en kan schadelijke effecten hebben op de ontwikkeling van de hersenen van jongeren.

Daarnaast kunnen de andere chemicaliën in e-sigaretten, zoals propyleenglycol en plantaardige glycerine, ook schadelijk zijn voor de longen en het hart.

Ten slotte kunnen sommige smaakstoffen in e-sigaretten giftige stoffen bevatten.

Meer informatie vind je op de website van Jellinek.

Signalen die kunnen aangeven dat je kind vapet

Als ouder is het belangrijk om waakzaam te zijn voor tekenen dat je kind aan het vapen is. Enkele signalen zijn:

  • Een zoete geur in de kamer of op de kleding van je kind, veroorzaakt door de smaakstoffen in e-sigaretten.
  • Onverklaarbare hoest, keelpijn of ademhalingsproblemen, wat kan wijzen op irritatie veroorzaakt door vapen.
  • Veranderingen in eet- en drinkgewoonten, zoals een verhoogde dorst of verminderde eetlust, wat kan duiden op nicotine-inname.
  • Vermoeidheid, hoofdpijn of concentratieproblemen, wat kan komen door de effecten van nicotine op het lichaam.
  • Het vinden van verdachte voorwerpen, zoals e-sigaretten, pods, of opladers in de kamer, tas of kleding van je kind.

Hoe kun je het beste reageren?

Als jij je kind betrapt op vapen, is het belangrijk om rustig en begripvol te reageren. Hier zijn enkele tips om het gesprek te beginnen:

  • Kies een rustige, neutrale omgeving voor het gesprek, zodat je kind zich niet bedreigd voelt.
  • Luister aandachtig naar je kind en probeer te begrijpen waarom hij of zij is begonnen met vapen. Misschien wilde hij of zij wel stoer zijn, want ‘de hele klas doet het’?
  • Toon empathie en erken dat het stoppen met vapen moeilijk kan zijn. Zeker als er meer achter zit waarom het wordt gedaan.
  • Geef duidelijke en feitelijke informatie over de gevaren van vapen en nicotineverslaving.
  • Bied hulp en ondersteuning aan om te stoppen, zoals het zoeken naar professionele hulp of het gebruik van nicotinevervangende therapie.

Let op: Geef jezelf even de tijd om af te koelen en na te denken over wat je wilt zeggen. Een impulsieve reactie kan de situatie verergeren.

Preventieve maatregelen

Voorkomen is beter dan genezen. Als ouder kun je proactief zijn om te voorkomen dat je kind begint met vapen. Hier zijn enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen:

  • Wees een goed rolmodel door zelf niet te roken of te vapen.
  • Begin op jonge leeftijd met het bespreken van de gevaren van roken en vapen.
  • Houd toezicht op de vriendenkring van je kind en wees je bewust van mogelijke negatieve invloeden.
  • Beperk de toegang tot e-sigaretten door het monitoren van online aankopen en het op de hoogte zijn van de verkooppunten in jouw omgeving.

Communicatie en educatie

Open communicatie en educatie zijn cruciale factoren in het voorkomen en aanpakken van vapen bij kinderen. Dit zijn enkele manieren om je kind te informeren en het gesprek open te houden:

  • Zorg voor een veilige en comfortabele omgeving waar je kind zich vrij voelt om vragen te stellen en zijn of haar zorgen te uiten.
  • Blijf op de hoogte van de laatste informatie over e-sigaretten, zodat jij je kind kunt informeren met feitelijke en actuele kennis.
  • Bespreek media- en marketinginvloeden die je kind kunnen aansporen om te gaan vapen.
  • Bespreek peer-pessure en sociale druk die gevoeld kan worden om het een keer te proberen.
  • Hang er eventueel een beloning aan vast; zoals een rijbewijs als je kind tot zijn / haar 18e niet drinkt, rookt of vapet?

Het betrappen van je kind op vapen kan een verontrustende ervaring zijn, maar het is belangrijk om kalm en begripvol te blijven. Door open communicatie, educatie en het nemen van preventieve maatregelen, kun jij je kind informeren en beschermen tegen de gevaren van vapen.

Vergeet niet dat het jouw rol als ouder is om je kind te ondersteunen en te begeleiden bij het maken van gezonde keuzes en het aanpakken van eventuele problemen die zich voordoen.

Linda van Aken
  1. Theo says:

    Hoi Linda,
    Goed dat je het probleem publiceert. Ik ben er achter gekomen dat mijn zoontje van net 16 jaar ook vaped. Hij krijgt het via een dealer op school. Zelf denkt hij dat het geen kwaad kan en hij wil niet meer stoppen.
    Wat moet ik doen? Kan er meer informatie landelijk worden verspreid via de overheid/huisartsen/scholen om de ernst van deze situatie duidelijk te maken en de schade aan jongeren te stoppen. Het probleem is dichterbij en groter dan wij denken.
    Hoe zie jij dat?

Comments are closed.