Skip to Content

Kinderen tweetalig opvoeden

Kinderen tweetalig opvoeden

Waar doe je nu slim aan: je kind wel of niet tweetalig opvoeden? De één zal zeggen dat een kind juist het eenvoudigst een taal leert en zal dus hier juist voor kiezen.

De ander vindt het heel bedenkelijk, want laten ze eerst maar eens hun eigen taal goed beheersen! Wat is nu waar? En waar doe je nu goed aan?

Is het slim om een school te kiezen waar ze Engels al in de kleuterklas aanbieden of moet je dat juist niet willen? Ze moeten al zo veel en zijn nog zo jong…

Juist een kind heeft aanleg voor talen

Logisch, uiteraard, een kind leert inderdaad heel eenvoudig een taal. Hij moet deze vaardigheid wel hebben, anders zou het nooit kunnen leren praten!

Het schijnt zelfs zo te zijn dat kinderen, die zich normaal ontwikkelen, rustig drie talen kunnen leren!

Deze taalgevoeligheid neemt met 7 jaar al af en dus is het helemaal zo dom niet om al jong met het aanleren van een tweede taal te beginnen.

Natuurlijk kan het daarna ook nog, maar zal het minder spelenderwijs gaan. Als je graag wilt dat je kind meer talen spreekt, is het dus alleen maar slim om er niet te lang mee te wachten!

Houd het wel leuk: heeft je kind eens geen zin om in de andere taal te spreken? Niet dwingen, dat werkt alleen maar averechts!

Loopt een tweetalig kind niet achter op school?

Veel ouders en leerkrachten hebben de neiging om tweetaligheid te zien als een reden dat een kind achterloopt op school.

Toch blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn. De verschillen zouden zo klein zijn, dat het praktisch niet te meten is!

Sterker nog: het zou zelfs zo zijn dat meertaligheid de taalvaardigheid van de eerste taal bevordert!

Vaak zullen er andere problemen zijn, zoals iets met het gehoor, als er wel een achterstand is. Natuurlijk zal een buitenlands gezin, dus zonder een Nederlandse ouder, wel goed moeten opletten dat het kind het Nederlands kan leren!

Krijgt het nooit deze taal te horen als het klein is, dan heeft het uiteraard wel degelijk een achterstand op school.

Twee moedertalen

Heeft je kind een buitenlandse ouder of komen jullie als gezin uit het buitenland? Dan vind ik persoonlijk het niet meer dan slim om gewoon beide talen tegen het kind te spreken.

Mijn Spaanse neefje (vader Spaans, moeder Hollands), wist heel goed (hij was net twee) dat ik het Spaans soms niet begreep.

En hoewel hij nog helemaal niet goed sprak in het Spaans, vertaalde hij zijn Spaanse woordjes gewoon in Nederlandse woordjes om het mij duidelijk te maken!

Mijn zus sprak namelijk gewoon Nederlands tegen hem, terwijl vader en de rest om hem heen uiteraard Spaans spraken. Hij leerde zo gewoon op de kinderlijke manier twee talen!

Helemaal niet zielig en eerder juist heel verstandig om zo met beide families te kunnen communiceren. Een tweede taal kennen maakt je alleen maar slimmer, toch?!

Geef trouwens niet op als je kind geen zin heeft om de andere taal van één van de ouders te leren! Blijf dit gewoon spreken.

Begrijpen zullen ze het in ieder geval (en dat is toch al heel wat) en het praten kan je stimuleren door ze in contact te brengen met andere mensen/kinderen die deze taal spreken. Je kan ook leuke leesboeken in jouw extra taal aanschaffen.

Zomaar een tweede taal leren

Anders wordt het, uiteraard, als je de keus maakt omdat je vindt dat je kind zo geholpen wordt door hem al jong bijvoorbeeld Engels te leren.

Het is waar dat heel veel in het Engels gaat, dus natuurlijk is het een slim plan.

Maar de situatie is wel anders. Het gaat minder vanzelfsprekend, toch zal het je kind echt geen kwaad doen. Houd het leuk, maak er een spel van en stel geen hoge eisen.

Zo zal je kind het gewoon spelenderwijs oppikken en niet eens doorhebben dat het aan het leren is… zoals het ook met het leren van zijn eigen moedertaal gaat.

Is één van jullie een uitstekende spreker in het Engels of een andere taal? Praat gewoon regelmatig in die taal tegen hem en als ze wat ouder worden kan je het ook spelenderwijs met schrijven doen.

Ga op vakantie naar deze landen en laat je kind gewoon kletsen. Niet met dwang, maar heel gewoon.

Waar je wel even aan moet denken: als jij je kind een tweede taal wilt leren op deze natuurlijke manier, dan zal je zelf dus ook die taal vloeiend moeten kunnen spreken!

Met een kindercursus

Toch kan je het ook anders aanpakken. Er zijn leuke series die hierop inhaken (zoals Dora of Diego), maar ook echte kindercursussen.

Alleen is dat natuurlijk een heel andere manier van een taal leren dan het aanhoren en aanleren gewoon in het dagelijks leven.

Toch zullen veel kinderen het wel leuk vinden en in ieder geval wel het één en ander van de taal oppikken waar ze later zeker plezier van hebben.

Tips hoe je het aanpakt

Hoe kan je nu het beste tweetalig opvoeden aanpakken? Hier een paar ideeën op een rij:

  • Bij een buitenlandse ouder: spreek altijd in je eigen taal
  • Ga op vakantie naar het betreffende land
  • Kijk films en leesboeken in die taal met je kind
  • Is het niet je eigen taal, schaf dan leuke kindercursussen aan, maar maak er geen echte lessen van
  • Speel vertaalspelletjes
  • Zoek vriendjes die dezelfde taal spreken
  • Schrik niet als ze de talen gaan mixen: dit gaat meestal vanzelf weer over
  • Zing in het buitenlands
  • Kijk gewoon regelmatig tv of zet de radio uit dat land op: ongemerkt komt toch de klank en de woorden de huiskamer en dus het kinds gehoor in. Zo wordt het ook vertrouwder
  • Maak je gesprek af in de taal waar je mee begint. Tussendoor van taal verwisselen werkt verwarrend

Engels op school?

Basisscholen, maar er zijn ook kinderdagverblijven, bieden (verplicht) Engelse les aan.

Uit bovenstaande zal je al begrepen hebben dat het aanleren van een taal alleen maar een natuurlijke opgave is voor je kind, waar het eigenlijk alleen maar voordeel mee doet. Is het dus aan te bevelen om een school te kiezen waar ze al bij de kleuters hier mee beginnen?

Mij lijkt het een goed idee.

Het geeft een nog betere basis voor het voortgezet onderwijs. Natuurlijk zal een kind, die al moeite heeft met de overige vakken, er een extra vak bijhebben. Maar zeker bij jonge kinderen zal het vooral spelgericht zijn.

Kijk goed rond wat de ideeën op deze scholen zijn. Want iedere school zal hier weer zijn eigen aanpak in hebben! Bij de één zal het vooral een extra vaardigheid zijn, terwijl de ander er ook echt eisen aan stelt.

Informeer en kies dat waarvan jij denkt dat het het beste is! Want ieder kind is immers uniek!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)