Skip to Content

Kind liegt en steelt snoep of geld; wat als ze worden betrapt

Kind liegt en steelt snoep of geld; wat als ze worden betrapt

Als je de broekzak van je kind controleert voor het de was ingaat, voel je ineens een speelgoedautootje. ‘Wat raar, deze is toch niet van ons?’ denk je. Als jij je kleuter bij je roept zegt deze eerlijk: ‘Nee die was van die en die en ik vond hem zo mooi dat ik hem heb meegenomen’.

Stelen is iets wat bij alle leeftijden voorkomt. Zowel bij peuters, kleuters als pubers. En of het nu om een snoepje, speelgoed of geld gaat: je wilt leren dat stelen niet mag. Ook om te voorkomen dat je kind steelt als ze ouder zijn. Hoe kun je dit het beste doen? Hierbij wat tips om je stelende kind bij te sturen:

Stelen door peuters en kleuters

Peuters en kleuters zijn nog erg impulsief. Ze zien iets moois en willen het dan hebben. En hoewel ze vaak wel weten dat stelen niet mag, overzien ze de consequentie hiervan nog niet goed.

Heel wat kinderen komen met een gummetje van school thuis of met een snoepjevan een speelvriendje.

Hoe pak je dit aan?

  • Vraag aan het kind hoe het aan het voorwerp komt.
  • Beloon hierbij eerlijkheid. Eerlijk vertellen is belangrijker dan er boos om worden.
  • Vertel dat je dingen niet mee mag nemen van iemand anders. Dat je er om kunt vragen, maar het niet zomaar mag pakken.
  • En dat als je iets heel mooi vindt, je er wel klusjes voor kunt doen. Of het voor je verjaardag kunt vragen. Geef dus alternatieven.
  • Stimuleer het teruggeven van het meegenomen speelgoed of snoepje. Vertel dat je het weer terug gaat brengen naar het vriendje of de juf. En dat je erbij sorry zegt. Daarna is het ook klaar en vergeven.
  • Steelt je kind geld? Hoewel jonge kinderen de waarde van geld nog niet goed weten, is het belangrijk om dit wel te begrenzen. Vertel dat ze geen centjes uit de portemonnee of la mogen pakken. Dat is het geld van papa of mama. En dat jullie dit verdiend hebben door ervoor te werken.
  • Je kunt wel voorstellen dat je kind dagelijks de tafel dekt of een ander klein klusje en zo eigen geld verdient.

Er zijn voorleesboekjes over dit onderwerp die je samen kunt lezen zoals:

  • Koekediefje. Dit lieveheersbeestje eet heel graag koekjes. De hele dag door is dit het liefste wat hij eet. Maar dan gaat hij koekjes stelen van de andere dieren. En die vinden het dan niet meer leuk. Gelukkig leert hij wel samen te werken en weer vrienden te maken. Dit boek vind je hier.
  • Nijntje is stout. O wat zien die toffees er heerlijk uit! Stiekem pakt Nijntje er eentje mee. Maar thuis heeft ze spijt. Ze wordt steeds stiller en slapen lukt amper ’s nachts. De volgende morgen vertelt ze alles eerlijk aan haar moeder. Samen gaan ze terug naar de winkel om het goed te maken. Dit boek vind je hier.
  • Waar is de taart? Mooi kijk- en zoekboek dat van alles laat zien. Zo wordt de taart van meneer en mevrouw Hond gestolen en zie je per plaat wie ermee aan de haal gaat. Dit boek vind je hier.
  • Opa’s en oma’s stelen niet. Er is een aapje gestolen! Maar opa’s en oma’s stelen niet. Toch? Geschikt boek voor kinderen in de leeftijden van 7 tot 9 jaar om over het onderwerp stelen te praten. Dit boek vind je hier.

Stelen door kinderen / pubers

Bureau Halt

Als je gebeld wordt door je puber of door het politiebureau dat je kind mee is omdat het betrapt is op stelen, dan schrik je behoorlijk. Misschien denk je ook meteen aan hoe het zit met een strafblad. Kinderen tussen de 12 en 18 jaar vallen nog onder het jeugdstrafrecht.

Als ze niet eerder betrapt zijn op stelen of op een andere manier in aanraking zijn geweest met de politie, gaan vaak naar bureau Halt. Daar krijgen ze een taakstraf.

Een onderdeel van de taakstraf kan zijn dat ze hun excuses aanbieden en gemaakte schade vergoeden. Een taakstraf is een middel om over gedrag na te denken en hier van te leren.

Meer informatie vind je hier.

Strafblad

Als een puber de taakstraf afgerond heeft, krijgt deze geen strafblad. Pas als een kind tussen de 12 en 18 jaar meerdere keren met politie in aanraking komt zal deze een proces-verbaal krijgen. De politierechter zal dan uitspraak doen, je kind moet dan naar de rechtbank komen.

Waarom pubers stelen

Het blijkt dat onder de pubers, de meeste winkeldiefstallen door meisjes gepleegd worden. Redenen hiervoor kunnen zijn:

  • Groepsdruk: niet voor vrienden onder willen doen en daarom de diefstal plegen. Of graag bij een groepje willen horen, die zelf ook geregeld steelt.
  • Voor de ‘kick’. Veel pubers vertellen dat ze een kick kregen als het lukte om dat flesje cola of die mascara mee te nemen zonder betrapt te worden.
  • Verslaving: roken, drinken of drugs en daar geen geld voor hebben om dat te bekostigen.
  • Verveling

Tips voor ouders als je kind steelt

Belangrijk is om allereerst te weten waarom je puber steelt. Zo kun je ook werken aan een oplossing. Het scheelt of het om groepsdruk gaat of om het krijgen van een kick.

  • Ga in gesprek, probeer dit te doen als je eigen boosheid gezakt is. Vertel feitelijk wat je gehoord hebt. Vraag je puber wat er gebeurd is en vertel dat eerlijkheid ervoor zorgt dat dit opgelost kan worden.
  • Stimuleer het maken van excuses en het vergoeden van de schade. Als er geen bureau Halt is (omdat je puber niet betrapt is), verzin dan zelf een passende straf. Werk toe naar het motto: door werken krijg je geld. Dat is de eerlijke manier en zo blijf je uit de narigheid.
  • Als er gestolen spullen zijn, dan moeten deze teruggebracht / gegeven worden.
  • Als het gesprek niet mogelijk is of als er problemen blijven: aarzel dan niet om deskundige hulp in te schakelen. Je kunt hiervoor bij de gemeente terecht, bij bureau jeugdzorg, een psycholoog of orthopedagoog.
Floortje