Onlangs deelde ik een filmpje op Facebook van de croissantdeegkerstboom met chocoladepasta. Deze was erg populair dus kwamen er ook vele reacties op. Waaronder een paar zeer opvallende. Zoals dat kinderen op school geen chocoladepasta mochten meenemen. Eerder hoorde ik al van iemand anders dat ze daar aan schoolfruit deden. Hartstikke fijn natuurlijk, maar dat alles in stukjes werd gesneden en ieder kind alle soorten moest proeven. Als je geen hap had genomen mocht je anders niet naar buiten in de pauze. Of als het gaat om lunchtrommeltjes met overblijven; dat die op moeten… Alsof je zelf altijd evenveel trek hebt.

Persoonlijk vind ik alle drie de situaties te ver gaan. Natuurlijk is het goed als een school kinderen stimuleert om gezond te eten, daar aandacht aan besteedt, meedoet aan dit soort gesubsidieerde projecten en richtlijnen meegeeft aan de ouders. Maar wat een kind eet of hoeveel is in mijn ogen nog altijd de verantwoordelijkheid van ouders zelf. Dat is tenslotte een onderdeel van de opvoeding en soms lust een kind iets gewoon echt niet. En als het vol zit, is het vol.

Als een ouder vraagt of de juf daar op kan letten prima. Ik vraag ook wel eens om op te letten of ze wel haar beker leegdrinkt omdat dat thuis soms ook drama is. En dat gestimuleerd wordt dat korstjes opgegeten worden; graag! Maar het dwingen op te eten? Zelf leer ik mijn kinderen juist dat wij bepalen wat ze eten, en ze zelf bepalen hoeveel. Zodat ze leren wanneer ze vol zitten en dus niet méér hoeven te eten.

Voorkeur voor gezond

Bij ons op school is er ook een campagne rondom gezonde voeding en krijgen ze schoolfruit wat ze op school eten. Daarnaast moeten we ze zelf een tienuurtje en wat drinken meegeven. Aan het begin van het jaar is gevraagd om hiervan een verantwoord tienuurtje te maken. Het is natuurlijk lullig als de één alleen maar fruit krijgt en het kindje daarnaast een reep chocolade heeft.

Zelf probeer ik altijd fruit mee te geven, al is het maar een banaan of mandarijn wat je niet hoeft te snijden. Voor ‘noodsituaties’ heb ik een doos met knijpfruitjes om mee te geven. In de drink-in-the-box doe ik vaak water, of eventueel met een beetje fruitsap als ze een paar dagen het niet leegdrinkt.

In de kleuterklas wordt hier braaf aan meegewerkt door alle ouders, werd verteld op de ouderavond, in de hogere klassen schijnt dit iets minder te zijn. Als mijn dochter ouder is zal ik ook verwachten dat ze dat zelf kan pakken. Voor de lunch zijn er geen richtlijnen en probeer ik een diverse bentolunch mee te geven. Vaak doe ik daar, naast een boterham en wat fruit, ook wat lekkers in zoals een koek zoals ik vroeger zelf ook gewoon meekreeg naar school.

En op andere scholen?

Nu zijn er zoveel scholen dus vroeg ik eens rond naar de ervaringen op andere scholen rondom eisen voor op brood en groente en fruit voor het tienuurtje.

Marguerita; er zijn geen overblijfregels. Zelf ben ik gek op chocopasta dus dat krijgen ze ook op brood als ze overblijven. Wel zo makkelijk in de ochtend. Wel is woensdag fruitdag.

Merel; op de vorige school hadden ze een continurooster. Daar golden geen regels voor de lunch eigenlijk. Ik vind het ook te ver gaan. Aan de andere kant zijn er wijken in bepaalde steden waar weinig kennis is over gezonde voeding vanwege de armoede die er heerst. Vind dat je daar als school wel een rol in kunt en eigenlijk ook wel moet spelen. Verbieden lijkt me echter niet de oplossing, voorlichting wel. Hier op school ook elke dag fruit, alleen met Sinterklaas weleens wat kruidnootjes meegegeven.

Saskia: bij Mike op school zijn er meerdere kinderen met notenallergiën dus daar wordt ook gevraagd om niks van noten en pinda’s mee te geven.

Marijke: hier zijn geen regels, zolang het maar “gezond” is. Maar pasta mag gewoon, of een handje noten. Ik snap het wel in verband met de ernst van een notenallergie. Maar er zijn er ook met een glutenallergie, of met melk. Mag je dan straks ook geen brood of beker melk meegeven? Die kinderen worden er ook heel ziek van?

Wij geven meestal fruit mee voor de pauze ’s ochtends. Op school is woensdag fruitdag, dan moet er groente of fruit mee. Chocola mag niet, wel een koek ofzo, maar dan niet op de woensdag. Weet dat als ik geen fruit meegeef, ze het ook niet eten thuis. Dus voor ons standaard.

Fleur: geen regel van school, maar wel thuis. Ze wilde op een gegeven moment zelf alleen nog maar chocoladegerelateerde producten op brood. De afspraak is nu dat ze dat alleen in het weekend krijgen (en heel af en toe nog naar school als verrassing ;-) ). Voor zover ik weet zijn hierover geen regels op de school van mijn dochter.

Pauze ook liefste fruit, groenten of rozijnen. Maar nu papa de broodtrommels maakt, weet ik dat er af en toe toch ook koek (evergreen) meegaat.

Barbara; hier regel op school, geen chocola, geen chocopasta of chocoladekoekjes. Maar ze zijn niet heel streng. Maar ook regel thuis, anders ook 1 pot per week. Ook al ben ik niet heel streng.

Hoe zijn de regels bij jullie kind op school?

Bron Shutterstock

Lees ook;

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)