Skip to Content

Kind pakt zomaar snoepjes uit de kast; wat kun je daaraan doen?

Kind pakt zomaar snoepjes uit de kast; wat kun je daaraan doen?

Ieder kind is weleens ondeugend en doet dingen die eigenlijk niet de bedoeling zijn. En uiteraard is dat niet meteen een reden om in paniek te raken, of het gelijk als stelen te bestempelen. Het wordt anders als je kind zich steeds niet aan de afspraken houdt en zijn gedrag zelfs stiekem is… Hoe ga je daar mee om en wat kun je doen om hem of haar dit af te leren?

Wanneer grijp je in?

Zoals gezegd zal ieder kind weleens stiekem een snoepje pakken of iets anders doen waarvan hij echt wel weet dat het niet mag. Dit kun je nog zien als ondeugend gedrag en zeker niet meteen als een probleem.

Anders wordt het als je kind het vaak doet en er zelfs bijvoorbeeld over gaat liegen. Dan wordt het toch echt tijd om wel in te gaan grijpen. Misschien dat het nu om iets onschuldigs gaat als een snoepje te veel pakken of een lekker koekje.

Maar als je dit niet aanpakt, kan het uiteindelijk ook om de regels gaan die hij stiekem overtreedt waar wel grote consequenties aan vast zitten. En in hoeverre durf jij je kind nog te vertrouwen als hij toch jouw regels overtreedt?

Wat vraag je van je kind?

Allereerst kun je jezelf afvragen of je een regel stelt die te ingewikkeld is voor je kind. Toch zou je van een kind al vrij snel mogen verwachten dat ze niet zomaar zelf een snoepje of iets anders uit de kast pakken om op te eten.

Bij kleintjes kun je er natuurlijk nog voor zorgen dat ze niet bij de snoeptrommel kunnen komen, maar als ze dit eenmaal wel kunnen regelen, zelf, dan kunnen ze ook zelf bedenken dat ze dit niet mogen doen zonder het aan mama (of papa) te vragen.

Hebben we het over andere regels, dan moet je dus wel opletten dat je niet te hoge verwachtingen aan je kind stelt. Anders gezegd: de regels moeten wel aansluiten bij zijn leeftijd/wat hij kan.

Een voorbeeld is het marshmallow experiment (hier); waarbij een kind alleen gelaten wordt met een snoepje maar daar niet aan mag zitten. De een kan zichzelf beheersen, een ander niet en nog weer een ander vind een tussenoplossing door bijvoorbeeld een paar keer te likken in de hoop dat je het niet ziet.

Grenzen stellen

En dan komen we toch weer uit op de oeroude regel: grenzen stellen. En dan ook echt grenzen stellen. Dus niet om de lieve vrede alles maar goed praten. Alleen maar blijven dreigen dat er de volgende keer echt straf komt en dat soort zaken.

Je kunt blijven uitleggen dat het niet mag, maar daarmee zal de zaak niet opgelost zijn. Want je kind heeft ook wel door dat hij er iedere keer toch wel mee wegkomt en zal het gewoon weer doen.

Dus wees consequent en duidelijk in wat wel en niet mag. Dat je eerst een keer waarschuwt en niet meteen overgaat tot bijvoorbeeld de pot snoep achter slot en grendel zetten, vind ik persoonlijk vrij logisch.

Want je kind moet toch ook de kans krijgen om te laten zien dat het zich wel aan de afspraken kan houden en dat jij nog altijd erop vertrouwt dat hij dat kan. Maar daarna is het ook echt wel klaar.

Zet de pot snoep of de koektrommel dan maar even wel achter slot en grendel en wees duidelijk in hoe vaak hij een snoepje mag. Klaar. Na een tijdje kun je dan opnieuw proberen of het nu wel goed gaat.

Niet te veel snoepen

Ligt jouw probleem meer bij het feit dat hij daardoor te veel snoept? Maar wil je hem wel leren dat hij zelf verantwoording heeft of hij nog een snoepje mag pakken?

Je kunt uiteraard hier ook een middenweg in vinden. Schaf een eigen trommeltje voor je kind aan, waarin je maar weinig snoep doet. Uiteraard moet hij nog altijd eerst vragen of hij er één mag pakken, maar zo voorkom je in ieder geval dat hij echt te veel snoepjes of ander eten pakt.

Je kunt hem ook trainen in ‘gehoorzaamheid’ door hem zelf de verantwoording te geven wanneer hij ze mag pakken.

Hij krijgt dan het aantal snoepjes of tussendoortjes die hij mag hebben die dag (je zou ook het fruit erbij kunnen doen) en hij mag dan zelf bepalen wanneer hij wat eet, alleen niet voor het eten.

Je legt dan dus de focus op de tijd wanneer hij mag snoepen. Daarmee leer je hem wel om zich aan afspraken te houden én toch voorkom je ook dat hij stiekem te veel snoept. Want de rest van de etenswaren bewaar je daar waar hij niet bij kan.

Wat kun je nog meer doen?

Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je samen praten over snoep- en eetgedrag en waarom je hier bepaalde regels in stelt. Snappen waarom iets niet mag maakt het een stuk makkelijker om het niet te doen.

Je kunt zelf hier een groot deel van de verantwoording op je nemen door bewust boodschappen te doen en niet te veel in huis te halen. Denk daarbij dan niet alleen aan snoepjes en koekjes, maar vergeet bijvoorbeeld ook de andere suikerbommen niet zoals frisdrank.

Ook hier kun je de afspraak bij maken dat je bijvoorbeeld alleen op zaterdagavond of in het hele weekend frisdrank mag (in beperkt mate). Is je kind al groter, dan kun je hier duidelijk samen afspraken over maken, waar je dus ook echt naar terug mag grijpen als je kind toch van alles ‘steelt’ uit de kast.

Leg hem dan ook duidelijk uit dat het gevolgen heeft als hij dit doet. Niet om hem te straffen, maar wel omdat je wilt dat hij gezond blijft.

Geef het goede voorbeeld

En ja, dan komt toch ook dit advies weer om de hoek kijken: geef het goede voorbeeld! Als jij zelf wél de hele dag de kast induikt om iets lekkers te pakken, dan kun je natuurlijk van je kind niet verwachten dat hij of zij het niet zal doen.

Daarnaast zal je kind zo ook leren dat het normaal is om steeds maar weer iets lekkers te pakken. Vergeet ook het goede voorbeeld niet wat betreft afspraken.

Heb je iets met je kind afgesproken, maar kom jijzelf je beloftes niet na? Tja, je snapt hem al: waar zal hij dan de motivatie vandaan moeten halen om zelf wel netjes de afspraken na te leven? Mama doet het toch ook niet?

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)