Skip to Content

Kind wennen op de basisschool bij de kleuters

Kind wennen op de basisschool bij de kleuters

Hier in huis is er een nieuwe fase aangebroken en dat levert volop inspiratie op om over te schrijven. Het is alsof er weer een nieuwe wereld opengaat. Zelfs als je gewend bent dat je kind naar de peuterspeelzaal gaat. Maar als je kind naar school gaat is dat wel even wennen!

Kind naar school

Hoe de eerste schooldag is bevallen hebben jullie hier al uitgebreid kunnen lezen. Het is allemaal even wennen; voor moeder en kind! En natuurlijk ook kleine broer en papa. Je brengt je kind weg en waar een aantal andere kinderen verdrietig zijn, pakt die van jou een boekje en gaat zitten lezen en vergeet helemaal dat je er bent.

Op zich ook wel een geruststellende gedachte dat ze zich zo, zelfs zonder wenochtenden, zo op haar gemak voelt. Hier lees je wanneer je kind naar school mag.

De tweede schooldag

Toen we de tweede schooldag aankwamen stond er een enorm springkussen op het schoolplein en mochten alle kinderen er omstebeurt overheen, per klas. De kleuters mochten als laatste. Nu is ze erg klein dus was het klimmen nog wel een beetje lastig.

Wel is het erg leuk om zo verrast te worden. Nog een voordeel van een kleine school met slechts vier klassen; daar kan je dit soort gave dingen doen.

Niet dat ik twijfelde over de schoolkeuze, maar dit bevestigt toch wel dat dit een erg fijne school is. Bijzonder ook om te zien hoe er diverse moeders inspringen om de kinderen op de baan te helpen en als ze allemaal in de klas zitten er een aantal zelf ook nog even overheen gaan. Ik houd wel van die spontaniteit!

Overblijven

Bij de lunch is ze boos dat ik haar kom ophalen; want ze wil ook buiten spelen en op school eten. Als ik hoor dat de overblijf maar 17 euro per maand is, meld ik haar direct aan voor twee dagen per week als ik ook werk als gastouder. Scheelt een fietstocht en gedoe met slaaptijden en als ze het toch leuk vindt?

Help!

De rest van de week merk ik nog wel dat het even wennen is hoor, een grote dochter op school. Zoals het heen en weer fietsen eerdere keer. Het is in het begin even zoeken, de ene keer ben ik te vroeg en als ik vijf minuten later vertrek moet ik hard doortrappen. Maar dat ritme komt vast wel. Daarnaast merk ik ook dat ik vrijwel nergens meer aan toekom.

Het lijkt lekker makkelijk al die uren op school, maar je blijft op de klok kijken en moet goed plannen wat je wanneer doet. Het huishouden is een grote chaos, komt ook beetje door het warme weer in die eerste week en het gewoon geen puf hebben.

Een ander helpmomentje was toen ik haar op donderdag naar school had gebracht en opeens een zwart beest in haar haren zag zitten. Nee toch, het zal toch niet zo zijn dat ze in de eerste week al luizen krijgt… Die middag goed uitgespoeld en uitgekamd en opgelucht adem kunnen halen.

Loslaten

Daarnaast is het toch ook wel een proces van loslaten. Iedere keer kan ik toch niet laten om even via de deur in de klas te spieken. Niet eens om contact te zoeken, maar gewoon even te zien hoe ze het doet. Dan is het fijn als je ziet dat de rest opstaat / dansen en zij meedoet of ze heerlijk een boekje leest of naar de juf kijkt.

Het antwoord op de vraag wat ze heeft gedaan die dag blijft standaard ‘spelen’, met een keer de nadere uitleg kleuren en kleien en andere keer dat ze niet hebben buiten gespeeld. Dat vindt ze duidelijk fantastisch en was ze erg teleurgesteld in. Fijn om een kind te hebben dat het leuk vindt om buiten te spelen!

Ouderparticipatie

Ik denk dat het voor vrijwel alle basisscholen wel geldt dat ouderbetrokkenheid zeer gewaardeerd wordt. Op dat soort momenten is het fijn als je erg flexibel bent en vanuit huis werkt. De kleuters gaan hier ook al naar zwemles en er worden ouders gezocht daarvoor. Helaas is dat geen optie, omdat ik dan zit met halen van zoonlief en een baby anders had ik het gedaan. Nu zoeken ze ook twee klassenouders per groep, dat lijkt me wel wat. Zowel mijn moeder als schoonmoeder zijn ook altijd zeer betrokken geweest op school en ik vind dat ook erg belangrijk.

Koffieochtend en schoolpleinmoeders

Die eerste week is er ook een koffieochtend, weliswaar op de donderdag dat ik ook een gastkindje heb. Maar aangezien de oudste in de klas zit en ik de jongste vlak daarvoor heb afgeleverd op de peuterspeelzaal is dat geen probleem.

Wat vond ik het fijn dat toen ik kwam aanlopen de directeur meteen op me afkwam en vroeg of ik koffie / thee wilde hebben. Het valt me sowieso op dat hij iedere ochtend / middag wel op het schoolplein aanwezig is en aangesproken kan worden.

Lekker toegankelijk, dat kan ik wel waarderen. Toch één van de voordelen van het kiezen voor een kleine school. Ik had nog geen kop thee in mijn handen toen ik door een andere moeder werd aangesproken, zij heeft een dochter in dezelfde klas als onze dochter maar ook drie oudere zonen waarvan de oudste volgende week 18 wordt.

Ja, ik krijg meteen alles te horen. Kortom, ik voel me opgenomen en ga opgelucht naar huis. Die schoolpleinmoeders hier lijken nog wel mee te vallen.

Informatie-avond

Op de jaarkalender stond er in die tweede week al een ouderavond. Nu had ik best wel wat ouders verwacht, maar dat viel tegen. Althans voor mijn verwachtingen, op school waren ze overdonderd en moesten er extra stoelen aangesleept worden. Er waren presentaties van de oudervereniging (klassenouders) en de MR en een kort praatje van de directeur.

Daarna namen we plaats op de kleine stoeltjes in de kleuterklas voor nog wat meer specifieke informatie. Zo leuk om te horen dat ze bijvoorbeeld al Engels krijgen, met welk kindvolgsysteem ze werken, ze ook Squla introduceren, inloopochtenden hebben waarbij je samen met je kind kan gaan spelen.

En natuurlijk ook dat ze heel wat ouders zoeken voor bijvoorbeeld zwemles (ook voor de kleuters), verkeersles, luizenmoeder en ga zo maar door…

Fietsen

En toch went het heen en weer fietsen wel. Waar ik in het begin er toch wel tegenop zag omdat het ‘helemaal’ aan de andere kant van de wijk is en door het park, is het nu zo gedaan. Met als gevolg dat ik merk dat ik ook de neiging heb iets later van huis te vertrekken en dan wat sneller moet doortrappen om nog op tijd aan te komen ;-)

Ook zoonlief is duidelijk gewend aan het parcours en schreeuwt al zodra we het park uitfietsen ‘we zijn er’. Hij vindt het trouwens ook helemaal geweldig en wil dan ook met zijn rugzakje naar school toe ;-)

Zieke juf

In de tweede week hebben we ook al te maken gehad met een zieke juf. Op donderdag was ze al zichtbaar niet lekker en vrijdag werd het toch iets teveel. Toch wel één van de nadelen van kinderen; alle ziektes die er heersen krijg je zelf ook…

Gelukkig was er een goede vervanging geregeld dus heb je niet direct de kinderen thuis zitten wat ik van andere moeders nog wel eens heb gehoord.

Zelf hebben we ook al een bezoekje aan de huisarts achter de rug waardoor ze een half uur later op school kwam. Gelukkig niets ernstigs, was voor controleafspraak vanwege de obstipatie. Toch wel erg leuk om zo te zien hoe het er tijdens schooltijd aan toegaat. En dat ze meteen op zoek ging naar een taakje om te doen. Dat zit er dus goed in.

Met de auto

Nu wonen we op vijf minuten fietsafstand dus in principe fietsen we heen en weer naar school. Echter dacht ik op een woensdagochtend gezellig naar een vriendin te gaan. Dat was ook heel gezellig met als gevolg dat ik iets te lang bleef hangen en geen tijd meer had om eerst naar huis te gaan om de fiets op te halen.

Probleem; ik weet dus wel hoe ik naar school moet fietsen, maar met de auto is het een klein doolhof met lussen en parken en water. Lang leve Google! Nu heb ik gelukkig al een iets snellere route ontdekt op de terugweg zodat ik de volgende keer nog sneller kan zijn.

Te laat komen

Zelfs de eerste keer te laat komen is een feit; je kent het wel. Nog even een mailtje lezen, er dan achter komen dat kleine broer, waarmee je bezig bent met zindelijkheidstraining, alle kleding heeft nat geplast en omgekleed moet worden en dan de fietssleutel niet kunnen vinden, dus maar met de auto op weg gaan.

Ze was al bij de kinderen voor de tso gaan staan en net op het moment dat die ‘juf’ opmerkte dat zij niet op de lijst stond, was ik er.

Dagritme

Nu is het nog wel flink wat opstarten en komen er veel extra dingen bij kijken. Toch merk ik dat we door het ‘naar school gaan’ veel meer structuur krijgen in ons weekritme. Nu wisselt het nog wel eens per dag dat ze alleen in de ochtend gaat. Maar zelfs dan nog.

Ik merk dat ik vroeger opsta en dus meer tijd zou overhouden. Al valt dat vies tegen, tegen de tijd dat je daadwerkelijk zit om aan de slag te gaan… Hopelijk komt daar ook snel iets meer ritme in zodat ik die stapel was weer kan wegwerken en een normaal werkritme vind.

Linda van Aken
  1. Nathalie says:

    Wat raar! Dat aspect van een zieke juf dat de kinderen dan thuiszitten. Wanneer wij ziek zijn draaien de andere collega’s daarvoor op. Of er komt een vervangjuf. NOOIT zal een kind thuis moeten blijven. Wel interessant om dat eens te weten.

  2. Mama van Dijk says:

    Ohh wat lijkt me dat toch een bijzonder en heftige verandering! School! Fijn dat het zo goed gaat en je je ook al zo opgenomen voelt tussen de andere schoolpleinmama’s!

    Over een paar weken weet je vast niet beter meer, haha!
    -x- Mama van Dijk

Comments are closed.