Skip to Content

Kind is lui; tips voor als je kind nergens zin in heeft en niet is te motiveren

Kind is lui; tips voor als je kind nergens zin in heeft en niet is te motiveren

Er staat een enorme proefweek voor de deur. Je puber is alleen totaal niet te motiveren om een boek open te slaan en komt lui over. Laat staan om er echt uit te gaan leren. Het kan zelfs zo zijn dat je kind met een hoger advies ‘afzakt’ naar een lager advies. Puur om niet te hoeven leren of moeite te doen.

Behoorlijk frustrerend als ouders of opvoeders om dit te zien. En ook een probleem wat veel mensen zullen herkennen. Wat kun je doen als je kind nergens zin in heeft? Hoe krijg je hem of haar dan toch gemotiveerd?

Het is de schuld van het brein

Ja echt, dit stellen onderzoekers. Eigenlijk zouden pubers er niets aan kunnen doen. Hun brein is nog niet optimaal ontwikkeld om zelf in de motivatiehouding te komen. Om te bedenken dat een planning nodig is om prioriteiten te stellen. En om te gaan voor een goed resultaat.

Ik geloof zeker dat het brein nog niet volledig ontwikkeld is. Onderzoekers hebben vastgesteld dat dit pas op je 23e het geval is zoals je hier kan lezen.

Dan ben je optimaal in staat om te plannen, beslissingen te nemen, volhardend bezig te zijn en jezelf te motiveren. Ook kun je dan beter de gevolgen van je acties overzien.

Toch denk ik dat het ook per mens verschillend is. De één is een perfectionist en is met een 9 nog niet tevreden. Het andere uiterste is iemand die niet warm loopt voor resultaat en wel ziet waar het schip strandt. Ook bij volwassenen zijn er diverse oorzaken te achterhalen waardoor iemand als lui overkomt zoals je hier kan lezen.

Tips duwtje in de juiste richting

Goed, het brein is nog niet volledig ontwikkeld. Wat kunnen we doen om een duwtje in de juiste richting te geven?

Een duidelijk doel voor ogen

Het is super belangrijk dat je kind een duidelijk doel heeft. Wil deze arts worden? Dan zal het begrijpen dat jarenlang studeren erbij hoort. Goed leren plannen en organiseren zal je kind dan ontzettend helpen.

Vraag of je hierbij kunt helpen. Is je kind heel praktisch en heeft het een hekel aan lezen, spelling en schrijven? Vraag eens wat hij worden wil. Welke richting wil hij op? En welke vaardigheden zijn daarvoor nodig?

Stel dat hij hovenier wil worden. Dan is naast biologie ook wiskunde echt wel belangrijk. Om een tuin aan te leggen bijvoorbeeld of een schutting te plaatsen.

Vaak helpt het als je snapt wat het doel is, dat je toch gemotiveerd raakt. Vergelijk het maar met de was doen. Je weet dat je de was doet zodat iedereen schone kleren heeft. En dat je voorkomt dat je misgrijpt als je op zoekt bent naar schoon ondergoed. Zo is het ook met het doel voor ogen krijgen.

Is het doel duidelijk? Top! Maak het visueel. Heel leuk is het als je kind een moodboard maakt. Met teksten, plaatjes en kreten die helpen om dat doel inzichtelijk te maken. Op het moment dat de motivatie wegzakt, kijk je weer naar je moodboard.

Lees ook: Moodboard maken; handige tips en ideeën

Toon interesse

Negatief reageren op de luiheid van je kind is iets wat elke opvoeder wel herkent. Het helpt als je interesse toont. Wat staat er op de planning qua lessen, opdrachten? Waar heb je zin in? Is er ook iets wat je lastig vindt? En hoe kunnen we het leuker maken? Gebruik gerust je creativiteit.

Bied hulp aan

Maar niet teveel en haal niet alle verantwoordelijkheid weg. Ga dus geen proefwerk zitten maken of een boekverslag in elkaar zetten. Je kunt wel aanbieden om een boek samen te lezen. Vergelijkbaar met punt 2, alleen help je om de beren en leeuwen op de weg kleiner te maken.

Werk samen met school

Het kan zijn dat het heel lastig is om je kind gemotiveerd te krijgen. Vrienden nemen een belangrijke plaats in het leven van je kind in. Heb je het geluk dat je kind vrienden is met pubers die een duidelijk doel hebben en zich inzetten? Lucky you.

Als dit niet zo is (wat ook veel voorkomt) dan kun je altijd overleggen met de mentor van je kind. In mentorgesprekken kan deze extra begeleiding bieden om toch gemotiveerd te raken.

Ieder succesje wordt gevierd

Iedere stap vooruit is er 1. Komt je kind thuis met een goed cijfer? Vier het! Heeft deze een Engels boek uit, wat super lastig was?

Geweldig, de keuze van het avondeten is bijvoorbeeld aan je puber. Stel samen doelen en laat zien dat inzet ergens toe leidt.

Wel of geen beloningssysteem?

De meningen over een beloningssysteem zijn verdeeld. De één is een groot voorstander. Een argument kan zijn dat er een positieve beloning hangt aan de geleverde prestatie.

Anderen zeggen dat een beloningssysteem niet zo’n goed idee is, omdat er dan enkel voor de beloning gewerkt wordt.

Lastig, experts zijn het hier ook niet over eens. Ik denk dat je vooral mag kijken naar hoe je kind is. En wat voor jou en je kind het beste werkt.

De ene loopt helemaal warm voor een beloning en krijg je zo gemotiveerd. De ander zal er niet heel warm van worden. Misschien dat humor dan meer werkt.

Mirjam de Stigter