Skip to Content

Kind bang voor vuurwerk of lichteffect; tips wat te doen bij peuters en kleuters

Kind bang voor vuurwerk of lichteffect; tips wat te doen bij peuters en kleuters

Officieel is vuurwerk afsteken er speciaal om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar in te luiden. Toch kun je ook al spontaan vuurwerk horen, vooral als het jaar ten einde loopt.

Niet iedereen kan van vuurwerk genieten. Zo zijn er heel veel volwassenen en ook kinderen, die met name het geluid vervelend vinden. Het niet weten wanneer de ‘knal’ komt of een nare ervaring met vuurwerk hebben op een eerder moment.

Het kan je kind zo belemmeren, dat het met Oud en Nieuw niet mee naar buiten wil om naar het vuurwerk te kijken. Wat kun je doen als je kind bang is voor vuurwerk? Daar duiken we in dit artikel dieper op in!

Oorzaken angst vuurwerk kind

Het is goed om te weten waar de angst van je kind voor het vuurwerk vandaan komt. Net als bij andere angsten (honden, spinnen, sociale angst of claustrofobie) helpt het als je weet wat een mogelijke oorzaak kan zijn voor deze angst.

Zo kun je beter inspelen op de kleine stapjes die helpend kunnen zijn om wat meer ontspannen met vuurwerk en Oud en Nieuw om te leren gaan.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • Een gevoelig karakter bij je kind, waardoor indrukken en prikkels met meer overweldiging binnen komen. Vooral harde geluiden zijn een reden voor je kind om te schrikken of situaties met harde geluiden liever te vermijden.
  • Een eerdere nare ervaring met vuurwerk. Dit kan zijn van een rotje wat dichtbij afgestoken werd tot een grondbloem die achter het kind aan bleef gaan.
  • Het kan ook zijn dat jij als volwassene of anderen in de nabije omgeving bang zijn voor vuurwerk. Onbewust kan deze angst zo overgaan op je kind.
  • Nog niet begrijpen wat vuurwerk is. Dit komt vooral bij kinderen onder de 4 jaar voor. Deze begrijpen nog niet goed wat vuurwerk is en dat er een knal of lichteffect bij hoort. Hierdoor kan het ze overvallen, met angst tot gevolg.
  • Een ervaring waarbij het mis ging met vuurwerk in de omgeving. Denk aan vuurwerk wat ontploft is in de hand van een familielid of verbranding door het vuurwerk.
  • Onderschat ook niet social media en de filmpjes die hier circuleren. Het kan zijn dat de angst voor vuurwerk bij je kind voortkomt van een vuurwerkfilmpje wat deze gezien heeft.

Neem de angst serieus

Als je zelf een groot liefhebber bent van vuurwerk, is het begrijpelijk vanuit jouw oogpunt dat je het wilt relativeren. Of dat je misschien denkt: ‘Kom we gaan er gezellig heen, zet jezelf er even overheen’.

Toch werkt dat niet zo, bij iedere angst is het belangrijk dat je ten eerste erkenning geeft. Luisteren naar je kind werkt helend. Vraag eens door wat je kind precies spannend of eng vindt. En bedenk ook samen eens een alternatief. Kinderen kunnen met heel mooie oplossingen komen!

Na het luisteren is het erkennen ervan ook helpend. Je kunt zeggen: ik zie dat je het geluid van vuurwerk niet fijn vindt. Ik begrijp dat je harde knallen liever niet zo hard binnenkrijgt.

Stap 3 kan zijn dat je samen bedenkt wat een mogelijke kleine stap kan zijn om de angst meer beheersbaar te maken.

Tips om met vuurwerk angst bij kinderen om te gaan

  • Je kunt oordopjes of een noise canceling koptelefoon (hier) aan je kind geven. Hierdoor help je de prikkels van buitenaf minder hard binnen te laten komen. Geluid komt gedempt binnen, wat helpend is om meer ontspannen naar het vuurwerk te kijken.
  • Koop samen kindervuurwerk. Als je kindervuurwerk koopt, laat je kind dan zelf uitkiezen wat hij wil proberen. Is sterretjes erg spannend? Misschien dat een vuurpijl dan fijner is. Deze hoef je niet zelf vast te houden en je kunt ook kijken naar vuurpijlen zonder knal.
  • Kijk of je kind kan benoemen wat er mooi is aan siervuurwerk. Welke kleuren zie jij? En zie je ook vormen erin? Dit kan helpen om te concentreren op het gevoel van verwondering, wat ook bij vuurwerk hoort.
  • Kijk een educatief filmpje over vuurwerk samen. Informatie over vuurwerk is erg helpend bij angst. Op Schooltv, huisje boompje beestje en andere educatieve kinderprogramma’s zijn filmpjes over vuurwerk te vinden. Bekijk deze eens samen en benoem zoveel mogelijk wat er gebeurt. ‘Nu steken ze het vuurwerk aan. Het gaat nu de lucht in. Zie je de kleuren in de lucht?’
  • Lichamelijk contact kan angst verminderen. Niet ieder kind houdt van aanrakingen. Maar er zijn ook kinderen die het juist nodig hebben om een arm om zich te voelen als ze iets gaan doen wat ze heel spannend vinden. Je kunt dit ook aan je kind vragen. Wil je dat ik je vasthoud als we vuurwerk kijken? En wat is een prettige plek voor jou om naar vuurwerk te kijken? Een mensenmassa kan ook beangstigend zijn, bijvoorbeeld omdat het gevoel er is dat je niet weg kunt.
  • Eerst achter het raam kijken. Je kunt ook afspreken dat je samen achter het raam naar buiten kijkt. En tegen het einde van het afsteken even naar buiten gaat om alleen maar naar de lucht te kijken.
  • Kijk naar een mooie vuurwerkshow op TV. Bij heftige angst kan alles buiten te spannend zijn. Dan is een vuurwerkshow op TV ook een fijn alternatief. Denk aan de bekende vuurwerkshow in Sydney bij het Operagebouw of kijk live mee op de TV in Nederland. Vaak is er in Rotterdam of Scheveningen ook een vuurwerkshow te bekijken.
  • Het belangrijkste is dat er een klein stapje gemaakt kan worden in een ontspannen afsluiting van het jaar. Prikkels dempen of je omgeving anders inrichten helpen vaak erg goed om met vuurwerkangst om te gaan.
Mirjam de Stigter