Skip to Content

Kind 2 jaar; ontwikkeling peuter op cognitief, sociaal-emotioneel en motorisch vlak

Kind 2 jaar; ontwikkeling peuter op cognitief, sociaal-emotioneel en motorisch vlak

2 jaar oud en op weg naar zijn derde verjaardag. De wereld is een grote speelplek, waar heel veel te zien en te beleven is.

De, voor ons, gewone dingen zijn voor je peuter wonderlijke voorwerpen die echt wel aan een inspectie onderworpen moeten worden.

Misschien moeten we de rollen nu een beetje omdraaien en zou jij weer eens moeten leren kijken als een peuter! Wedden dat je tot heel mooie ontdekkingen komt!

Ga mee op ontdekkingsreis en wees de veilige baken voor je peuter.

Zindelijk worden

Een kindje tussen twee en drie jaar krijgt genoeg controle over zijn sluitspieren zodat hij nu echt kan gaan leren om zindelijk te worden. Eerder boos worden had uiteraard totaal geen zin (en boos worden is natuurlijk sowieso geen goed plan).

Zet je kindje af en toe op een potje, die je naast je eigen toilet plaatst. Imiteren is immers zijn spelende manier van leren, dus daar maak je even gretig gebruik van! Heeft je kindje zelf een hekel aan een natte broek, dan zal het makkelijker zijn om hem zindelijk te krijgen.

Een kindje dat maling heeft aan de luier om zijn kontje, is natuurlijk veel minder gemotiveerd en eerlijk gezegd is hij er misschien nog wel helemaal niet aan toe.

Heeft je kind uiteindelijk echt iets gedaan op het potje? Loof hem onwijs, want een blije mama of papa: daar doe je alles voor, toch?!

Mooi weer? Laat je kindje in zijn blote billetjes buiten rond lopen: zo heeft hij zelf ook door dát hij aan het plassen is.

Lees ook: Zindelijkheidstraining kinderen

2 jaar = Peuterpuberteit

Uiteraard zal de peuterpuberteit, die al begonnen kan zijn in zijn tweede levensjaar, nog meer toenemen. Zijn eigen willetje wordt groter, hij wil steeds meer, maar lang niet alles lukt al. En of dat frustrerend is! En waar wij dan verbaal ons woordje doen, ziet hij geen andere kans dan even goed tekeer te gaan.

Niet leuk, natuurlijk, en blijf vooral kalm. Geef niet toe aan zijn driftbuien als hij gewoon zijn zin probeert te krijgen, want dan is het hek van de dam. Maar is hij puur gefrustreerd of gevallen ofzo: troost je kind liefdevol. Hij mag dan al heel wat lijken, hij is natuurlijk nog maar heel klein.

Interessante boeken hierover vind je hier.

Slapen

De wereld ontdekken is niet alleen leuk, maar ook heel vermoeiend. Veel kinderen zullen op deze leeftijd nog een middagslaapje nodig hebben. Wil hij niet meer slapen, maar heb jij wel door dat hij moe is?

Probeer hem dan in ieder geval even tot rust te krijgen. Leg hem wel in bed, waar hij dan gewoon gaat spelen.

Maar dat geeft meer rust, dan in een volle kamer vol extra prikkels. Of ga even kalm met hem op de bank een boekje lezen, misschien sukkelt hij zo wel even weg.

Taalontwikkeling

Kind 2 jaar; ontwikkeling peuter op cognitief, sociaal-emotioneel en motorisch vlak - Mamaliefde

Een peutertje zal grote sprongen maken in zijn taalgebruik. Steeds meer woorden en langere zinnen zullen je om de oren vliegen. En het wordt steeds leuker om over jezelf te praten!

Zo krijg je steeds meer interactie met je kind en kan je al echt van je kind gaan horen wat hij doet! Veel kinderen zullen nog vrij hard praten omdat de volume regelen nog een beetje te moeilijk is.

Rond drie jaar praat je wurm eigenlijk al vrij normaal. Hij kan dan een gesprek met je voeren en hij zal ook variëren in volume en intonatie. De woordenschat zal ongeveer toenemen tot 300 woorden.

Lees ook: Taalontwikkelingsstoornis (TOS) bij peuter

Tandjes poetsen

Maak gebruik van hun eigen willetje en laat die mooie tandjes eerst even door het kindje zelf poetsen. Zo leert hij de routine goed kennen. Leer hem daarbij ook dat jij standaard napoetst.

Je leest hier en daar dat een kind met vier jaar zelf zijn tanden kan poetsen. Mijn eigen tandarts denkt daar toch echt anders over en biedt kinderen van twaalf jaar standaard poetsles aan…

Blijf dus echt napoetsen en blijf het in de gaten houden, want een gezond gebit is een groot goed.

Let op!

Wil je je kindje iets duidelijk maken? Wees je ervan bewust dat dat alleen werkt als je maximaal twee meter bij hem vandaan staat. Hij zal je anders misschien wel horen, maar dan zal het minder goed tot hem door dringen.

Zorg ook dat je oogcontact hebt. Veel kindjes (ook oudere kinderen trouwens) zullen zo opgaan in hun spel, dat ze wel ja en amen zeggen maar eigenlijk niet eens door hebben wat je zegt!

Jaloers en samen spelen

Een kindje van deze leeftijd is heel egocentrisch. Daar hoef je je dus niet druk om te maken, dat hoort gewoon bij zijn leeftijd. Samenspelen zal pas echt samen spelen worden als hij een jaar of drie is.

Omdat dit peutertje denkt dat de hele wereld om hem draait, vindt hij het reuzemoeilijk om zijn aandacht te moeten delen. Je kent het vast wel: je staat even met iemand te praten en je kind zeurt er maar doorheen.

Probeer niet boos te worden, want dat bevestigt eigenlijk juist zijn angst dat jij de ander belangrijker vindt. Probeer je kind vooral positieve aandacht te geven.

Geef je hem vaak negatieve aandacht, dan zal je kind juist extra vervelend worden. Want negatieve aandacht is ook aandacht en altijd dus nog beter dan helemaal geen aandacht!

Buiten spelen

Voor de ontwikkeling van met name zijn grove motoriek is buiten spelen belangrijk. Hier maakt hij immers andere bewegingen mee dan in huis. Lekker een beetje klauteren en rennen, bijvoorbeeld.

Buiten dat om is buiten spelen uiteraard gezond omdat in de buitenlucht nu eenmaal goed is voor de mens. Regent het? Vindt hij niet erg hoor! Regenlaarzen aan en lekker stampen in de plassen. Leuk juist!

Wil Cats
Volg me via: