Skip to Content

Kieswijzer voor kinderen; wat stemmen en hoe werkt het?

Kieswijzer voor kinderen; wat stemmen en hoe werkt het?

Over een paar weken is het alweer zo ver; de Tweede Kamerverkiezingen. Doordat het dit jaar een bijzondere situatie is, merk je nog niet veel van het campagne voeren maar binnenkort starten de eerste tv-debatten.

Om je te kunnen helpen bij het maken van een keuze welke partij het beste bij jouw ideeën past wordt er een stemwijzer of kieskompas ontwikkeld. Dit jaar is er ook een Kieswijzer voor kinderen die vanaf vandaag online staat.

Deze is bedoeld voor kinderen van 8 tot 13 jaar en biedt deze jonge burgers een unieke kans om in aanloop naar de landelijke verkiezingen hun politieke voorkeur te ontdekken.

Wat is de Kieswijzer voor Kinderen?

De Kieswijzer voor Kinderen legt kinderen twintig stellingen voor over belangrijke maatschappelijke onderwerpen zoals klimaat, economie, zorg en cultuur. Ook zijn er stellingen toegevoegd over thema’s die speciaal hen aangaan (sociale media, pesten, kinderarbeid, school).

Vlak voor de uitslag van de landelijke verkiezingen wordt bekendgemaakt hoe de kinderen de kieswijzer hebben ingevuld en hoe Nederland eruit zou zien als deze groep burgers het voor het zeggen had.

Voor middelbare scholieren werd er de afgelopen jaren ook door PreDemos de Scholierenverkiezingen georganiseerd. Hiervoor worden middelbare scholieren uitgenodigd om een ‘stem’ uit te brengen.

De uitslag van deze verkiezingen wordt bekend gemaakt voor de ‘echte’ verkiezingen en blijkt een goede graadmeter. Nu is er dus ook een alternatief voor de nog jongere kinderen.

Waarom een kieswijzer voor kinderen?

In 2010 bedacht de toen negenjarige Wytze Walstra de Kinderstemwijzer. Ruim tien jaar later heeft hij samen met medestudent Milou de Schrijver, Samsam én Kidsweek de Kieswijzer voor Kinderen ontwikkeld.

Opnieuw om kinderen bewust te maken van het belang van verkiezingen. Wytze Walstra: ‘De mensen in de politiek maken belangrijke besluiten over het leven van kinderen, maar maken politiek soms zo ingewikkeld dat kinderen het niet altijd kunnen volgen.

De Kieswijzer voor Kinderen is geschreven in een taal die voor hen wel begrijpelijk is. Zo willen we laten zien dat politiek ook heel leuk kan zijn.’

Henrike van Gelder, hoofdredacteur Samsam en Kidsweek: ‘Het is ontzettend leuk om te zien dat de politieke partijen de moeite hebben genomen hun politieke standpunten te herschrijven in begrijpelijke taal.

Wij zijn ontzettend trots dat we met dit unieke project de krachten van twee ambitieuze studenten en onze mooie merken kunnen bundelen.’

De Kieswijzer voor kinderen

Voor de Kieswijzer zijn er 21 stellingen bedacht waarop de partijen door kunnen geven wat hun standpunt is. De stellingen die voorbijkomen variëren van ‘De stemleeftijd moet van 18 naar 16 jaar’,

‘Het suikerfeest moet een vrije dag worden voor iedereen’, ‘Nederland moet uit de EU’ en ‘Kinderen onder de 13 jaar mogen geld verdienen met sociale media, zoals TikTok, Instagram en YouTube’.

Bij iedere stelling kan je kiezen uit 4 opties; eens, neutraal, oneens en weet ik niet. Op basis van die keuzes krijg je op het einde te zien welke partijen er het dichtst bij jouw mening komen.

Het team van de Kieswijzer voor Kinderen heeft ervoor gekozen om alleen de zittende partijen in de Tweede Kamer te benaderen voor deelname. In totaal zijn er 12 partijen die hieraan hun medewerking hebben verleend.

De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft echter geen antwoorden op de stellingen ingestuurd, waardoor deze partij niet kon worden meegenomen in de kieswijzer.

Ook voor volwassenen is dit stiekem wel interessant om te proberen. ;-) Na afloop krijg je een overzicht van de 12 partijen en in hoeverre die aansluiten bij jouw keuzes. Als je klikt op meer informatie krijg je te zien welke antwoorden de partijen hebben gegeven en ook wat hun motivatie is.

Het is goed om ook de antwoorden van de partijen die je overweegt te stemmen te kiezen. Want misschien heb je wel oneens gekozen, en is die betreffende partij het er mee eens maar maken zij een nuance waardoor het een ander antwoord is maar je het wel eens bent met die nuance.

Bijvoorbeeld geld verdienen onder 13 jaar met sociale media; in principe kan je dit niet waarderen, maar als er bijvoorbeeld wetgeving voor komt zoals bij tv-optredens dan ligt dat weer anders.

Linda van Aken