In de kerstvakantie worden er overal leuke events georganiseerd om de winter door te komen. Veel van deze uitstapjes zijn echt een aanrader met kinderen. Van sportieve uitjes tot kerstmarkten en andere leuke activiteiten zoals kerstcircus en lichtactivitieten. De leukste en meest bijzondere activiteiten verspreid over het hele land tijdens de kerstvakantie heb ik voor jullie op een rijtje gezet.

Lees ook: Coronaproof uitjes tijdens de kerstvakantie 2021 vind je hier.

Winter events (met schaatsbaan)

Steeds meer zie je ook dat de schaatsbaan wordt aangekleed en voorzien van een roetsjbaan of sneeuw. Je kan er heerlijk eten en drinken of een ijssculpturenexpo bezoeken. Kortom voldoende dus voor een volledig dagje uit. Of er worden kerstmarkten bij georganiseerd.

Amsterdamse Winterparadijs RAI

De RAI Amsterdam (in- & outdoor) is wederom omgetoverd tot dé plek voor jouw ultieme winterbeleving. Zowel overdag als ’s avonds is er genoeg te beleven. Schaats onder een deken van lichtjes op de (veel grotere) binnen- en buitenschaatsbaan, ontdek het ultieme uitzicht over Amsterdam vanuit het megareuzenrad en glijd van de tubebaan op échte sneeuw! Vier de avond in de après-skihut of op het winterfeest met onder andere Xander de Buisonjé en Lil’ Kleine. Het Amsterdamse Winterparadijs brengt de winter terug in Amsterdam!

Meer informatie vind je hier.

Ice*Amsterdam

In november wordt het Museumplein in Amsterdam weer omgetoverd tot de mooiste ijsbeleving van Nederland. Ice*Amsterdam is dé ontmoetingsplek waar je samen met je vrienden en familie geniet van een warme mok chocolademelk, je de mooiste winterse foto’s maakt met het Rijksmuseum op de achtergrond en onder de replica van de Magere Brug door kunt schaatsen.

Sta je liever langs de zijlijn, geen probleem! Naast het schaatsen is er volop mogelijkheid om cultuur te snuiven, te borrelen, een drankje te doen, te shoppen of juist heerlijk te relaxen. In Brasserie Winters kun je, uitkijkend op de winterse activiteiten, genieten van lekkere hamburgers, smeltende kazen of (h)eerlijke broodjes. Tijdens de kerstperiode kom je als bezoeker helemaal in de winterstemming als er naast de winterse activiteiten ook nog talloze winterse kraampjes verrijzen en er een bijzonder knusse kerstmarkt ontstaat.

Meer informatie vind je hier.

Cool Event Scheveningen

Deze winter is de Haagse badplaats Scheveningen weer dé plek voor de ultieme wintersportervaring aan zee met de inmiddels bekende 600 m2 grote schaatsbaan ‘Kurhausplein on ice’. Op de 600 m2 overdekte ijsbaan voor het Kurhaus in Scheveningen kan jong en oud iedere dag schaatsen. De verwarmde terrassen van de restaurants rondom het plein bieden de perfecte plek om even bij te komen en te genieten van winterse dranken en gerechten. Naast de schaats- en roetsjbaan worden er gedurende het Cool Event diverse winterse activiteiten georganiseerd op Scheveningen, zoals de tentoonstelling met ijssculpturen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Cool Event Scheveningen; schaatsen op het Kurhausplein

Magisch Maastricht

Duizenden lichtjes in de bomen, kleurrijke guirlandes van straat tot straat, winters plezier op het plein, kerstklanken op elke hoek van de grootste kerstmarkt op het Vrijthof. Het Vrijthof van Maastricht met haar historisch decor en monumentale karakter straalt als nooit tevoren. Magisch Maastricht op het Vrijthof is het meest authentieke, gezelligste en mooiste kerstevenement van Nederland en de Euregio.

Meer informatie vind je hier.

Noordwijk Winter Wonderland

Haal die schaatsen maar uit het vet en trek een extra dikke trui aan; winter is back in Noordwijk. In december en tijdens de kerstvakantie is restaurant het Zuiderbad volledig omgetoverd tot een waar Winter Wonderland. Terwijl je dochter haar pirouettes oefent op de ijsbaan van maar liefst 150 m2 en je zoon de kleinste kneepjes van het schaatsen onder de knie krijgt, nip jij aan de familietafel van een warme glühwein en een rijkgevulde kaasplank. Een hapje eten na alle activiteiten? Ook dat kan! Zeker een unieke ervaring voor het hele gezin want zegt nou zelf; wie kan zeggen dat zij aan het strand, met uitzicht op zee, hebben geschaatst?

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Schaatsen aan zee bij Noordwijk Winter Wonderland

WinterWorld Twente

Hier is tijdens de kerstvakantie veel te beleven. Elke dag kun je op de schaatsbaan de ijzers onderbinden. Wat je ook kunt doen: meedoen aan de schaats-, curling of ijshockeyclinics die er doordeweeks zijn. En terwijl je kroost zich uitleeft op de ijsbaan kun je een lekkere glühwein drinken in de originele Tiroler Glühweinbar. Of geniet met een hapje en drankje in het Grand Café van alle gezelligheid die WinterWorld met zich meebrengt. In de feestmaand en tijdens de kerstvakantie zijn er nog extra activiteiten. Je kunt zo maar Sinterklaas tegenkomen! Of kijk niet raar op als je later die maand de Kerstman tegen het lijf loopt. Ho ho ho!

Meer informatie vind je hier.

Winters Loevestein

Kom tijdens de kerstvakantie naar Slot Loevestein. In deze twee weken zijn er volop activiteiten. Neem ook een kijkje in de Taveerne en geniet van wat lekkers met een warme chocolademelk. Verder zijn workshops, kaarsverlichte rondleidingen met winterse gerechten en natuurlijk heel veel verhalen.

Meer informatie vind je hier.

  • Winterparadijs Amersfoort; deze winter kan er weer geschaatst worden bij het WinterparadIJS Amersfoort. Voor de zevende keer wordt de schaatsbaan, welke 600 vierkante meter meet, op het Eemplein gebouwd. In de weken voorafgaand aan de schoolvakantie kunnen alle basisschoolleerlingen schaatsles krijgen. Daarnaast organiseren ze leuke activiteiten als de ijshockeycompetitie, curling en live optredens. Een team van enthousiaste vrijwilligers staat ook deze editie weer klaar om kaartjes te verkopen, schaatsen uit te geven en de bezoekers te voorzien van een warme chocolademelk of broodje rookworst. Meer informatie vind je hier.
  • Winters Delft; meer dan 1200 m2 ijs, een aparte kinderkrabbelbaan, sneeuwduinen, een enorme ijsglijbaan en bijna dagelijks activiteiten. Meer informatie vind je hier.
  • Kerstplaza in Martiniplaza te Groningen; Kerstplaza Groningen heeft de allergrootste overdekte kermis van Nederland! De vele attracties voor jong en oud maken deze kermis tot een echt festijn voor het hele gezin. Op Kerstplaza vind je o.a. draaimolens, Buggy’s, botsauto’s, Vliegtuigmolen, de spectaculaire Break Dance en de Muziek Express, maar kun je ook tegen betaling ballengooien, schieten bij een schiettent, je mooiste knuffelbeer winnen bij de grijpkraantjes en andere zaken die een kermis pas tot een echte kermis maken. Op Kerstplaza zijn ook de bekende eettentjes zoals de suikerspinkraam en diverse snackgelegenheden aanwezig. Meer informatie vind je hier.
  • Leidse Winter Wonder weken; van half november t/m begin januari vinden in Leiden de Winter Wonder Weken plaats. Leiden wordt tijdens die periode nog mooier, nog betoverender. De Winter Wonder Weken-agenda staat boordevol boeiende activiteiten en tijdens de wintermaanden zijn de gezellige sfeer en het plezier verzekerd. Een echte aanrader dus tijdens de kerstvakantie. Meer informatie vind je hier.
  • Kerststad Valkenburg; meer dan alleen dé kerstmarkt van Nederland! Kom naar de grotten of geniet van de kerstparade. Een andere leuke activiteit is de Route de Amuse, een wandeling door Valkenburg met heerlijke Amuses in leuke restaurants. Niet voor niks dat de kerstmarkt van Valkenburg duizenden fans heeft. Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Schaatsen met kinderen; tips om te leren of welke schaatsen te kopen?

Kerstmarkten

In de aanloop naar Kerst organiseren steeds meer steden een eigen kerstmarkt, die vaak ook nog te bezoeken zijn in de kerstvakantie. Een traditie die is overgewaaid uit Duitsland waar je bijvoorbeeld in Keulen kan genieten van maar liefst 6 kerstmarkten! Een verzameling aan sfeervolle kraampjes, gezellige pleintjes om te eten / drinken, haardvuren en ook steeds meer vermaak in de vorm van een draaimolen of zelfs een schaatsbaan. Of dit nu voor een dag is zoals Lichtjesavond in Delft, of voor een vaste periode zoals de kerststad Valkenburg.

Lees ook: De leukste kerstmarkten van Nederland

Wintercircus

De kerstvakantie is ook het perfecte moment om een bezoek te brengen aan het wintercircus.

Wintercircus Amsterdam – RAI

In de kerstvakantie kun je genieten van Wintercircus Amsterdam: een uitje voor het hele gezin tijdens de kerstvakantie. Het is één van de grootste Wintercircussen (rond de Kerst) van Nederland. Het Wintercircus vindt dit jaar niet plaats in een tent aan de ArenA Boulevard, maar in hal 4/5 van de RAI. Onder andere Fumagalli, een beroemde Italiaanse clown zal optreden. Hij ontving begin 2015 de gouden clown uit handen van prinses Stephanie van Monaco.

Groot Kerstcircus Den Haag – Malieveld

Het Groot Kerstcircus Den Haag van start op het Malieveld. Opnieuw komen artiesten uit alle windstreken naar de Hofstad en zorgen voor een onvergetelijk spektakel. Kijk hier voor meer informatie.

Kerstcircus Ahoy – Rotterdam

Kerstcircus Ahoy is het oudste kerstcircus van Nederland en vindt al sinds 1971 plaats en is een absolute aanrader! In de 2,5 uur durende show kun je genieten van sensationele acrobatiek, fascinerende magie en koste