Voor mij hoort er bij een kerstboom een kerststal, ook met kinderen. Met Kerstmis vieren we tenslotte de geboorte van het Kindeke Jezus. Nu zijn er in de familie heel mooie met de handgemaakte kerststallen in de omloop. Echte erfstukken onderhand. Bij mijn ouders staan er zelfs twee: één nog van mijn oma en opa, gemaakt door mijn opa, en één van mijn stiefvader gemaakt door zijn vader. Ooit hoop ik daar er één van op te kunnen zetten, compleet met alle figuren. Die beelden zijn echter zeer breekbaar, zeker met jonge kinderen, en ook niet goedkoop. Als student heb ik daarom voor een paar euro een klein kerststalletje gekocht. Die paste dan mooi onder mijn miniboom. Sinds we echter een groter huis hebben en er kinderen rondkruipen, klimmen en huppelen heeft de kindvriendelijke kerststal zijn intrede gedaan. In het begin staat de stal er met bijna alle figuurtjes. Het is namelijk ook een traditie om het kindeke Jezus in de kribbe apart te bewaren. Pas op kerstavond, als hij geboren is, krijgt hij een plaatsje in de stal. Dit doe ik nu nog steeds, vaak is dit ook het kleinste onderdeel dus raakt hij niet zoek. Met deze kerststal mag namelijk gewoon gespeeld worden. Nu hebben we al een paar jaar veel plezier van de Little People-kerststal, maar er zijn nog veel meer andere opties.

Ingela nesting Christmas Dolls

nonesthol

Als je op zoek bent naar een heel originele en stijlvolle uitvoering van de kerststal dan zijn deze Nesting Christmas Dolls een echte aanrader. Deze zijn ontworpen door de Zweedse ontwerper Ingela P. Arhhenius. In totaal zijn het zes figuren inclusief baby Jezus die precies in elkaar passen. Een principe gebaseerd op de Russische Matroesjkapoppen. Het is een retrocool design die mooi staat op het dressoir of kast met een hoog speelgehalte voor kinderen. De poppen zijn gemaakt van hard plastic.

De Nesting Christmas Dolls van Ingela vind je onder andere hier.

Little People Kerststal ook geschikt voor peuters

Little-People-Kerststal1

De kerststal van Little People staat hier al jaren in huis en is echt een aanrader voor jonge kinderen. Zelfs baby’s kunnen deze poppetjes al veilig vasthouden en in de mond stoppen. Er zijn geen kleine onderdelen dus zeer geschikt. Al snel zullen ze door hebben dat er bovenop de kerststal een knopje zit waar je de engel op kan plaatsen en dan een muziekje afspeelt. De os en ezel zijn ook zeer populair, net als het schaapje. Bijzonder aan deze set is dat ook de Drie Koningen erbij zitten met kameel. Er zit ook nog wat hooi bij maar dat zijn wij al kwijtgeraakt.

De Little People kerstal koop je hier.

Playmobil (1.2.3) Kerststal

Winactie Playmobil grote kerststal 5588 - Mamaliefde

Zoals je maandag hebt kunnen lezen hebben we sinds dit jaar de kerststal van Playmobil onder de boom staan. Ideaal voor kinderen vanaf vier jaar, ook in deze set vind je Maria, Jozef, een herder, Engel en kindeke Jezus. Er zitten ook dieren bij en andere losse accessoires. De stal is eenvoudig in elkaar te zetten en compleet met palmboom en ster. Je krijgt er meteen oosterse gevoelens bij. Er wordt veel mee gespeeld en de poppetjes kunnen we aan het einde van de dag door het hele huis terugvinden om weer op te bergen in de stal. Een goed teken want dat betekent dat er ook echt mee gespeeld wordt. Van de kerststal zijn twee varianten, in principe is de inhoud gelijk, alleen zit in de andere doos een kartonnen achtergrond met landschap.

Voor de kleinere kinderen onder de vier jaar heb je van Playmobil 1.2.3 een speciale kerststal zonder heel kleine onderdelen. Wel zit hier een kerststal in, samen met Maria, Jozef, kribbe en kindje, Engel, os en ezel en een palmboom.

Hier vind je de Grote Kerststal 5588 en hier playmobil 1-2-3 kerststal 6786.

Ostheimer + regenboog

ostheimer-kerststal-mini-65600-set-700x700

Ostheimer is een Duits merk en maakt ontzettend mooi antroposofisch speelgoed. Zij hebben een grote voorraad aan figuren in hun aanbod, waaronder ook een kerststal met kerstfiguren. Alles is met de hand gemaakt en gekleurd, daar betaal je dan ook voor. Er zijn daarom twee sets; de classicversie en de miniversie (die nog steeds meer dan 100 euro kost). Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke verf zodat deze niet giftig is voor je kind en een beetje pastelkleurig aandoen. De figuren zijn ook los verkrijgbaar, zo kun je los de stal kopen en het hele jaar door gebruiken als boerderij, Maria op een ezel, schapengroep, drie Koningen, dromedaris, de os en ezel, Maria, Jozef en de engel. De classic-set is een soort bouwpakket van de stal met 9 figuren en 3 dieren. De mini-set bestaat uit Maria, Jozef, kindje Jezus, Engel, os, ezel en stal. Tot slot heb je ook nog de kerstvoorstelling van Ostheimer met drie figuren rondom een waxinelichtje.

De Ostheimer-kerststal koop je hier.

Little Dutch Kerstkoffer

Stille nacht, heilige nacht! Met deze kerststal mogen kinderen heerlijk spelen! Alle vertrouwde figuren van het traditionele kerstverhaal zijn aanwezig rondom de kribbe van Jezus! Dat wordt vast een heel speciaal kerstavontuur! De set is gemakkelijk mee te nemen en op te bergen. De koffer is van stevig karton gemaakt en de figuren zijn van hout.

Meer informatie vind je hier.

Meri Meri Adventskalender kerststal