Aangezien ik in Limburg woon en Linda een eindje uit de richting, vroeg ze me vorige week of ik zin had om naar de opening van kerststad Valkenburg te gaan. Een leuke lichtjesparade en vuurwerk, dat zagen de kinderen ook wel zitten. Ik zei dus dat ik wel wilde gaan, het leek me erg leuk. Ik kom vaker in Valkenburg en rond de kerst vind ik het heerlijk daar. Mooie lichtjes, de kerstgrotten bezoeken, lekker ergens wat gaan eten. De lichtjesparade had ik echter nog nooit gezien, maar daar kwam nu dus verandering in.

Het was wel een beetje vreemd. Een weekend vol tegenstrijdigheden. Vrijdagavond kijk je naar het nieuws en zie je wat voor verschrikkelijks er in Parijs is gebeurd. Vol ongeloof hebben mijn man en ik naar de tv zitten staren, we wisten dat iemand uit ons dorp in Parijs was en dan hoop je toch dat ze veilig is.

Op zaterdagochtend sta je op en heb je 2 stuiterende kinderen om je heen. De intocht van Sinterklaas is en ze zien vanavond een lichtjesparade en vuurwerk. Ze zijn blij, ze zijn vrolijk en ze hebben zin in deze feestelijke dag. Ik wil ze niet vertellen over de gruwelijke dingen die honderden kilometers verderop zijn gebeurd, maar als ik de tv aanzet komt het toch op het nieuws voorbij en luister ik even aandachtig. “Zet maar af, mama, dit vind ik geen fijne tv om naar te kijken.” zegt mijn dochtertje. Ze heeft gelijk, zoiets is ook niet fijn om naar te kijken en ik zap door naar Nederland 3 voor Sinterklaas.

Na de intocht stappen we in de auto richting Valkenburg. Daar aangekomen zien we dat de straten al prachtig verlicht zijn, de kinderen kijken hun ogen uit. “Wat is het mooi hier! Je krijgt echt een kerstgevoel.” zegt mijn zoon. We gaan ergens een hapje eten en het wordt langzaam donker buiten, waardoor de mooi verlichte straten extra goed opvallen. Bijzonder, Valkenburg in de kerstperiode. De kinderen stralen helemaal.

We zoeken een mooi plekje langs de route, het regent een beetje en het is frisjes. Ik staar naar de eerste praalwagen die voor mijn neus staat. “Christmas around the world parade” zie ik voorop staan. Het eerste gebouw is de Eiffeltoren met een zwart lint er omheen gewikkeld. Ook hier denken ze aan Parijs.

Optocht

De optocht start, vrolijke kerstmuziek klinkt door de straten. Overal zijn blije mensen. Het is een mooie optocht. Dan ineens stopt hij en klinkt er een stem door de speakers. “Vanwege Parijs zullen we 2 minuten stilte houden.” Behalve het gekletter van de regen zijn alle mensen langs de route stil. Het is indrukwekkend. Als de optocht weer verder gaat, durven de kinderen me pas te vragen waarom we stil moesten zijn. Ik leg ze uit dat we dat hebben gedaan voor de mensen in Parijs.

Vuurwerk

Aan een serveerster vraag ik waar we moeten zijn voor het vuurwerk. “Het vuurwerk is afgelast vanwege Parijs. Dat vonden ze te feestelijk en niet kunnen op dit moment.” Ik geef de organisatie geen ongelijk. Ik vertel de kinderen dat het vuurwerk niet door kan gaan. “Het spijt me.” zeg ik, want ik weet dat ze zich erop verheugd hadden. Ze vinden het niet leuk, maar begrijpen wel dat je geen feest kunt vieren als er iemand dood is.

We zijn naar huis gegaan, waar ik hoor dat mijn dorpsgenote ook weer veilig thuis is. Met de kinderen kruip ik op de bank en vraag wat ze ervan vonden vanavond. “Valkenburg is supermooi! Alles is mooi verlicht, de winkels zien eruit alsof het al kerst is. Ik wil nog wel een keertje terug.” Ik beloof ze dat we dat doen, neem ze in mijn armen en kijk nog even met ze naar wat vrolijke tv.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

laura
Volg mij via