Kerst is de ultieme gelegenheid om los te gaan qua decoratie. Niet alleen binnenshuis maar ook buiten zijn er leuke dingen mogelijk om de kerstsfeer uit te stralen. Zo kun je met lichtjes, veel dennengroen en andere natuurlijke materialen heel leuke dingen maken voor op de buitendeur of een hoekje inrichten buiten met kerstaccessoires. Behalve dat het er gezellig uitziet en extra gastvrij voor gasten die op bezoek komen, is het ook echt iets wat bij de winter hoort. Lekker meer tijd doorbrengen met je gezin. Veel van de decoratie maak je door gebruik te maken van winters groen, zoals blad van de spar, besjes en sierappeltjes. Daarnaast maken vachtjes het ook een stuk sfeervoller. En onmisbaar zijn lichtjes: of dit nu kaarsjes zijn, een lichtsnoer is of een neplichtje in een grote lantaarn: de donkere avonden maken het met een lichtje meteen een stuk gezelliger. Hieronder wat inspiratie hoe je ook buitenshuis met kerstdecoratie aan de slag kunt gaan.

Over the top

Als het gaat om kerstdecoratie en verlichting voor buiten kun je natuurlijk helemaal over the top gaan zoals de huizen in dit filmpje. Je weet dan zeker dat de hele straat, wijk of zelfs stad komt kijken en ik wil niet weten wat dat doet met de energierekening. Maar dat hoeft echt niet om in de kerststemming te komen.

Pak je gehele entree aan

Pak groots uit door met een krans aan de deur te werken en daarnaast de omgeving ook mee te nemen. Zet diverse manden of bakken neer met een kerstboompje erin. Alle boompjes krijgen een klein lichtsnoertje. Tussen de manden van de boompjes zet je een grote lantaarn met een kaars erin om het geheel wat af te wisselen. Hang aan beide kanten naast de deur ook een kerstslinger neer en gebruik daarbij veel winters blad en natuurlijk materiaal. ’s Avonds even de snoertjes aandoen en / of de kaarsjes en je grootse entree is helemaal af.

De beschrijving vind je hier.

Kerstkrans aan de deur

Kerstster aan voordeur

Stoere en mooie kerstster, die zelf te maken is en ook voor een klein budget. Takken van gelijke grootte bind je met touw aan elkaar vast, leuk effect geeft het bosje rode bessen.

De beschrijving vind je hier.

Een uitnodigende krans aan de voordeur

Deze krans is gemaakt van diverse groene takken zoals dennengroen, takken van de spar en ander wintergroen. Dit bind je samen met een touw en mocht je nog een oude koeienbel of een kerstster hebben dan kun je deze samenbinden. De lampjes zijn bij tuincentra te koop, tip: koop ze op batterijen, scheelt rekening houden met een snoer en geeft meteen sfeer.

De beschrijving vind je hier.

Kerstkrans met schaatsen

Een krans aan de deur is altijd leuk en staat gastvrij. Het is wat winters geleden dat we echt konden schaatsen, al is deze krans met schaatsen erin gebonden wel echt in de sfeer van winter en kerst. En zelf te maken door met wat groen en touw aan de slag te gaan!

De beschrijving vind je hier.

Kerstdecoratie boven de voordeur

Leuk is deze omgekeerde slinger van een toef wintergroen en kerstballen. Hang ze op verschillende groottes op om zo een speels effect te creëren.

De beschrijving vind je hier.

Kerstdecoratie

Een oude slee met kerstdecoratie

Heb je nog een oude slee op de zolder staan? Dan is dit erg leuk om na te maken. Zet hem rechtop tegen de muur en decoreer de slee met sfeervolle lichtjes, wintergroen, kerstballen en andere accessoires naar eigen smaak. Door er een rieten mand naast te zetten en deze te vullen met bijvoorbeeld kerstballen, blokken hout met een lichtsnoer eroverheen of wollen dekentjes geef je het nog meer sfeer.

De beschrijving vind je hier.

Kerstboompjes in een rieten mand

Door een aantal manden met kerstboompjes te vullen geef je ook een winters tafereel. Je kunt verschillende groottes qua bomen gebruiken en deze naar eigen smaak decoreren met lichtjes, spuitsneeuw of kerstballen. Een blikvanger is hier de stoere ster, te koop in tuincentra.

De beschrijving vind je hier.

Kerstelfjes

Hoe schattig zijn deze kerstelfjes? Gemaakt van coniferen die versierd zijn.

De beschrijving vind je hier.

Een stapje groter kan natuurlijk ook!

De beschrijving vind je hier.

Gezellig hoekje buiten maken

Maak dit gezellige hoekje door vooral met hout te werken. Stapel wat houtblokken op elkaar, zet een houten bankje erbij met een wintervachtje en enkele lantaarns of neplichtjes maken het geheel af. Voeg stoere materialen toe zoals een oude teil, een bezem van takken of een houten kist en zet deze erbij.

De beschrijving vind je hier.

Sneeuwpoppen

Van een paar boomstamschijven maak je deze prachtige sneeuwpoppen, die ook na de kerst nog de rest van de winter kunnen blijven staan!

De beschrijving vind je hier.

XL lantaarn

Heb je een enorme lantaarn in de tuin staan kan je die ook helemaal in de stemming brengen.

De beschrijving vind je hier.

Kersttrap met winterschaatsen

Deze decoratie maak je door een oude trap met een grove tak van de spar te bekleden en daaraan een slinger van dennenappels vast te maken. Eventueel kun je deze met spuitsneeuw afmaken.

De beschrijving vind je hier.

Kerstbomen

Niet alleen binnen kan je ook buiten een aantal kerstbomen neerzetten met lampjes er in.

De beschrijving vind je hier.

Restjes van takken gebruiken om een minikerstboom te maken.

Heb je na het knutselen wat restjes takken over? Met een lijmpistool kun je deze vastmaken en er zo een minikerstboom van maken. Leuk om buiten op te hangen. Door wat potjes met lichtjes en dennenappels erbij te zetten, wordt het een feestelijk geheel.

De beschrijving vind je hier.

Een eigen kersthuisje maken

Hoe sfeervol is dit kerstboompje! Door stronken van verschillende diktes en groottes af te zagen en speels op te plakken en daarbij een lampjessnoer in het hout te verwerken, maak je deze zelf! Begin eerst met het lampjessnoer en controleer of deze het doet, voor je de stronken van het hout opplakt.

De beschrijving vind je hier.

Zithoekje

Met wat oude spullen een sfeervol hoekje maken

Heb je een oude trap en stoel ergens in de schuur staan? Door wat sparrentakjes eromheen te draperen en een bosje koren samen te binden maak je zelf dit hoekje na! De oude teil erboven maakt dit geheel af.

De beschrijving vind je hier.

Grote lantaarns en dierenvachten

Dit simpele idee geeft meteen een warm effect: zet meerdere grote lantaarns met een waxinelichtje erin rond je zithoek buiten. Steek ze aan en drapeer een paar wollen vachtjes over de stoelen heen. Extra leuk als je kandelaars van verschillende groottes gebruikt.

De beschrijving vind je hier.

Vuurkorf

Beschik je over een balkon? Vul een vuurschaal met wat houten blokken en een lichtsnoer en zet deze aan.

De beschrijving vind je hier.

Verlichting buiten

Alleen maar monteren, kerstboom van licht

Fairybell heeft kerstdeurverlichting die bestaat uit 120 LED lampjes. Het fijne is dat het makkelijk te monteren is en je deze zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Leuk om aan je buitendeur te bevestigen. De lampjes geven warm wit licht af en de boom is 2.10 m hoog.

De beschrijving vind je hier.

Tuinhek versieren

Neem je tuinhek mee in de decoratie. Werk bijvoorbeeld met dik touw, knutsel van dennenappels en een lijmpistool grote kerststerren en neem een lichtsnoer mee die je door je tuinhek laat lopen.. Leuk om ook hierbij met spuitsneeuw te werken.

De beschrijving vind je hier.

Vlaggenmast kerstboom

Heb je een vlaggenmast in de tuin staan dan is dit ook echt een heel leuk idee! Een soort miniversie van wat ze doen met de tv-toren bij Lopik.

De beschrijving vind je hier.

Sneeuwpop garagedeur

Garage naast het huis? Dan is dit natuurlijk ook een idee!

De beschrijving vind je hier.

Lees ook