Het is de tijd van het jaar dat “All I want for Christmas is youhouuuu!!!” door de speakers van de radio galmt. Je ontkomt niet aan de kerstliedjes deze weken. En voor je het weet is het ook daadwerkelijk Kerstmis. Naast kerstliedjes luisteren zijn er nog tal van andere activiteiten te doen om de kerstdagen gezellig door te komen. Ik heb een paar kerst spelletjes voor je op een rijtje gezet die je met het hele gezin kan doen. Van jong tot oud.

Kerstactiviteiten buiten

Wandelen

Wandelen is bij uitstek de activiteit tijdens de kerstdagen. En daar is niets mis mee. Het is heerlijk om met je oom en opa door de bossen te struinen en diepgaande gesprekken te voeren. Want je spreekt hen ook niet elke dag. Heb je even genoeg gehoord over auto’s en de politiek? Zet dan even een sprintje in naar je nichtje om het te hebben over de laatste modetrends. Verschillende gesprekspartners maken het gezellig en tijdens het wandelen kun je veel sneller switchen dan wanneer je naast elkaar op de bank zit. Dus hop, trek de jassen aan en ga aan de wandel.

Afval prikken

Vind je wandelen leuk, maar hebben jij of je neefjes meer uitdaging nodig? Neem dan de afvalgrijper en vuilniszak mee als je het bos in gaat. Er ligt zat afval op de paden. Je bent niet alleen lekker in de buitenlucht met familie, maar je draagt ook nog je steentje bij voor het milieu. Topper! Zijn de neefjes en nichtjes niet zo enthousiast? (Wat ik me haast niet kan voorstellen als je met een afvalgrijper op pad mag). Print dan deze te gekke afvalbingokaart hier eens uit. Een wedstrijdje maakt alles een stuk aantrekkelijker.

Speurtocht

Je hebt nodig: enthousiaste speurders en stoepkrijt. Een ouderwetse speurtocht. De eerste groep zet de speurtocht uit en de tweede groep mag na 10 minuten op jacht. Superleuk om samen op jacht te gaan naar opa en oma die verstopt zitten in de bosjes. Wil je naar de next level? Ga dan op pad met een walkie talkie. De eerste groep gaat weer 10 minuten van tevoren weg en geeft tussendoor aanwijzingen via de walkie talkie. Superleuk om te doen. Helemaal als je de tweede groep van een afstand kan aanschouwen terwijl ze op zoek zijn naar jullie. Of wat dacht je van een speurtocht uitzetten met zuurstokjes?

Kerst spelletjes en activiteiten binnen

Is het weer niet zo aantrekkelijk voor afval prikken of een speurtocht? Dan zijn er zat leuke dingen om binnen te doen. Zoals spelletjes.

Wie ben ik?

Je maakt kaartjes met voorwerpen die te maken hebben met kerst en die plak je op je voorhoofd of achterop de trui. Als je kind nog niet kan lezen, kun je ook afbeeldingen maken. Je kan ze hier vinden.

Speurtocht

Schreef ik eerder dat je geen speurtocht kan doen wanneer het regent? Dat is helemaal niet waar. Want binnen kun je ook een speurtocht uitzetten. Je kunt bijvoorbeeld iets verstoppen en via hints de andere groep naar de verstopplek leiden. Maak bijvoorbeeld met de tablet foto’s van de plek waar men de volgende hint kan vinden. Om een spelelement toe te voegen kun je de tijd opnemen en zien welke groep het snelst is.

Verstoppertje

Verstoppertje in huis is ook te gek. Ben je al eens in een kledingkast geklommen en heb je je daar achter de jurken verstopt? Nee? Dan is dit je kans. Legaal welteverstaan 😊.

30 seconds

30 seconds is één van mijn favoriete spellen en is al leuk om te spelen vanaf een jaar of 10. Denk je er wel aan dat oma geen hartverzakking krijgt van de spanning?

Meer informatie vind je hier.

Squla bordspel

Het familiebordspel van Squla is ook een leuk spel wat je met kinderen en volwassenen kunt spelen. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt in de vragenkaartjes voor kinderen en ouders.

Meer informatie vind je hier.

Sjoelen

Een potje sjoelen is bij ons traditie. En als kind vond ik het vreselijk om dit elke keer met kerst te spelen. Maar heden ten dage kan ik deze traditie waarderen. Dus haal die sjoelbak maar van zolder en sjoelen maar.

Pesten

Pesten mag absoluut niet, helemaal niet tijdens Kerstmis. Maar het kaartspel wordt wel goedgekeurd. Een eeuwenoud spel wat iedereen wel kent en wat op de één of andere manier altijd wel door iedereen de goedkeuring kan wegdragen.

Knutselen

Er is van alles te knutselen voor Kerstmis. En tijdens de kerstdagen is er ook genoeg tijd om met z’n allen aan tafel te zitten met allerlei knutselspullen. Er zijn tal van mogelijkheden. Denk eens aan:

  • Een kerstboom van strijkkralen.
  • Een kerststalletje van karton.
  • Een gehaakt rendier.
  • Zelfgemaakte kerstballen van papier maché.
  • De handjes van je baby vol met verf kunnen een prachtig schilderij van een kerstkrans maken.

Lees ook: Knutselen kerst thema; inspiratie ideeën en voorbeelden voor peuters kleuters en volwassenen

Filmavond

Het is natuurlijk ook heerlijk om de kerstvakantie even lekker bij te komen en naar de tv te kijken. Wat dacht je van een fijne marathon met kerstfilms of andere leuke series. En als je dan toch kerstfilms gaat kijken kun je hier ook deze kerstbingo kijken.

Lees ook: Kerstfilms voor kinderen

Kerstdiner

Lees ook: Alternatieve kerstdiners voor kinderen

Koekjes versieren

Kerstkoekjes horen er ook wel een beetje bij met Kerstmis. Eerst samen kneden, uitsteken en bakken en daarna versieren met icing.

Peperkoekenhuisjes versieren

Je kan ze helemaal zelf bakken, of kant-en-klaar kopen dat je ze alleen nog in elkaar hoeft te zetten om te versieren.

Lees ook: Peperkoekenhuisjes maken & versieren

Gourmetten

Als wandelen de activiteit bij uitstek is tijdens de feestdagen, dan is het gourmetstel het apparaat wat op vele tafels zal staan. En eigenlijk is dit natuurlijk ook een activiteit. Lekker met z’n allen bezig zijn.

Lees ook: Gourmetten met kinderen

Tapas

Eten kan je ook de hele dag bezighouden. Kerstkransjes, chips, cola en wijn. Je kunt het de hele dag naar binnen werken als je daar zin in hebt. Maar of die activiteit nou heel veel vreugde gaat brengen, dat betwijfel ik. Dus ga gezellig met z’n allen aan tafel zitten om allemaal lekkere hapjes voor te bereiden; van fruitspiesjes tot gehaktballetjes. Gezond en gezellig!

Helpen in de keuken

Bereid dit jaar op Tweede Kerstdag een heus kerstdiner. Zorg er dan voor dat je zelf niet de hele dag in de keuken staat. Maar zet de gasten ook aan het werk. Het klinkt wat tegenstrijdig, maar de meeste gasten vinden het heus niet erg om de handen uit de mouwen te steken tijdens deze dagen. Zet de boontjes maar op tafel en doppen maar.

Ja, misschien kun je wel iets leukers verzinnen dan het schillen van aardappels op Tweede Kerstdag? Maar eigenlijk is he