Het liefst begin ik al met het huis versieren als het nog maar een beetje eerder donker wordt buiten. Helaas kan mijn wederhelft dat niet erg waarderen. Tot 6 december houd ik mezelf daarom in: nog geen kerstversiering, nog geen kerstfilms, nog geen kerstboom. Alleen wat lichtjes buiten in de heg. Gelukkig bestaat er tegenwoordig zoiets als Pinterest. Kan ik alvast wegdromen bij de leukste kerstdecoratie. Én de kinderen alvast aan het werk zetten om zelf wat gezellige kerstversiering te maken. Ook dit jaar ben ik weer leuke ideeën tegengekomen, die ik graag met jullie deel.

Sneeuwbol van een (jam)pot

Ik begin maar meteen met een klassieker: de sneeuwbol. Of eigenlijk meer een glitterbol. Wat mij betreft onmisbaar met de kerst. Als ik er één in de winkel zie, kan ik het niet laten om even te schudden. En ze zijn eenvoudig zelf te maken. Ook leuk om te maken met bijvoorbeeld een kerstboomhanger waarvan het haakje stuk is. Of met natuurvondsten.

Lees hier hoe je ze zelf kunt maken.

Kerstster van papier

Een leuk en eenvoudig knutselidee om samen met de kinderen te maken. Grote kans dat je alle materialen al in huis hebt. Als je de smaak te pakken hebt kun je doorgaan tot je een slinger van sterren hebt.

Lees hier hoe je ze zelf kunt maken.

Minimalistische kerstkrans

Helemaal hip, zo’n minimalistische kerstkrans, zeker als je wat eucalyptus toevoegt. Mijn schoonmoeder heeft er vorig jaar zelf één gemaakt tijdens een bloemschikworkshop en dat was goed te doen (nou heeft ze wel erg veel ervaring, dus misschien niet zo’n goed voorbeeld). Ik vind ze in ieder geval echt prachtig, dus ga dit jaar zeker een poging doen.

Lees hier hoe je hem zelf kunt maken.

Kerstkrans van candy canes

Deze zijn niet alleen lekker om op te eten maar ook om te knutselen.

De beschrijving vind je hier.

Kerstslinger

Naast een kerstkrans kan je ook een slinger maken voor een lege plek aan de muur.

De beschrijving vind je hier.

Kerstboom van klei

Speciaal voor mijn peuter van drie heb ik dit leuke kerstboompje op de lijst gezet. Knippen, knippen en nog eens knippen. Dat is eigenlijk het enige wat je hoeft te doen. En laat dat nu net z’n hobby zijn op dit moment. Behalve klei kan je ook kiezen voor gekleurd zoutdeeg en deze laten drogen zodat je de boom kan laten staan.

Lees hier hoe je hem zelf maakt.

Kerstboom van houten stokjes

Van houten stokjes kan je elf deze kerstboom maken.

De beschrijving vind je hier.

Sneeuwvlok van ijsstokjes

Eindelijk een bestemming voor die ijsstokjes die van de zomer opgespaard zijn. En nog een mooie ook. Print een afbeelding van een mooie sneeuwvlok en puzzel en lijm hem vervolgens in elkaar met de stokjes. Overigens zag ik ook een voorbeeld voorbijkomen met wattenstaafjes. Die vond ik zelf eerlijk gezegd niet zo mooi, maar mocht je die nog in huis hebben, dan kun je het natuurlijk proberen.

Lees hier hoe je hem zelf maakt.

Kranten kerstster

Van krantenpapier kan je deze kerstster vouwen.

De beschrijving vind je hier.

Rendierkerstbal van papier

Zó schattig, deze papieren kerstbal. Niet helemaal geschikt voor een perfect gestylede kerstboom in één kleur, maar in de ratjetoe in onze boom past hij perfect. Dit rendier vond ik het leukst, maar je kunt ook voorbeelden vinden van kerstmannen en sneeuwpoppen.

Lees hier hoe je ze zelf maakt.

Kerstman van voetafdruk

Dit idee is perfect als blijvend aandenken aan de eerste kerst van je kindje. Weer eens iets anders dan een kerstbal of kristalletje. Al is het natuurlijk ook leuk om te doen met oudere kinderen óf om een setje voetafdrukken van het hele gezin te maken.

Lees hier hoe je zelf aan de slag kan.

Schilderij met kerstballen

Je ziet ze overal, de prachtige brocante lijsten in mooie warme tinten. Een paar oude kerstballen erin hangen en je hebt een uniek schilderij voor de feestdagen. Je kunt de kerstballen ook vervangen voor dennenappels, sterren of sneeuwvlokken.

Lees hier hoe je het zelf maakt.

Groene kerstkaarten

Oké, dit valt niet echt onder kerstdecoratie. Maar ik vond ze zo mooi, dat ik ze toch op dit lijstje heb gezet. Je kunt er natuurlijk ook een mooie slinger van maken, van al die kaartjes, is het toch weer versiering! Dit idee werkt ook heel goed op cadeauverpakkingen.

Lees hier hoe je ze zelf maakt.

Waxinelichthouder

Als iets bij kerst hoort voor mij zijn het wel lichtjes. Buiten in de boom, binnen op tafel en in de vensterbank. Kaarsjes zijn niet altijd even handig met kleine kinderen in de buurt. Maar je kunt deze leuke potjes ook vullen met ledlampen.

Lees hier hoe je ze zelf maakt.

Kerstboom van papieren onderzetters

Weer een eenvoudige DIY met een groots effect. Ze zijn écht mooi, deze papieren kerstbomen, zeker als je er veel bij elkaar zet. De onderzetters kun je niet overal kopen, het best kun je bij een groothandel kijken.

Lees hier hoe je ze zelf maakt

Slinger van gedroogde sinaasappel

Om deze slinger te maken moet je de sinaasappelplakjes 5 – 6 uur in de oven stoppen. Zelf haak ik vaak af bij zulke tijden. Maar de kleur van deze slinger is zo mooi, dat ik misschien toch maar aan de slag ga. En het ruikt vast heerlijk!

Lees hier hoe je hem zelf maakt.

Kerstornament op een wasknijper

Deze ornamentjes vind ik zo aandoenlijk. En ze zijn heel makkelijk te maken. Laat de kinderen hun favoriete figuurtjes uitkiezen en plakken maar. Mooi om wat lege plekjes in de kerstboom mee te vullen.

Lees hier hoe je ze zelf maakt.

Peperkoek van karton

Net echt toch, deze koekjes? Pas toen ik het las zag ik dat ze van karton waren. Maar dat maakt ze niet minder leuk!

Lees hier hoe je ze zelf maakt.

Geverfde boeken

Dit decoratieidee is wel een beetje voor de handwerkpro’s onder ons. Maar het resultaat mag er zijn. Dus heb je nog een paar oude, ongebruikte boeken liggen en een middag tijd? Dan is dit idee zeker het proberen waard!

Lees hier hoe je het zelf maakt.

Een vaas met zand

Maak met glaswerk van in huis een fijne aanvulling aan je kerstinterieur! Je leest het goed. Een lang glas of vaas kan dienen als kandelaar. Je giet enkele centimeters droog zand in het glas. Daarna plaats je de lange kaars in het glas en vul je nog enkele centimeters bij. Je kan het glas nog wat extra versieren met een strikje. Let op! Gebruik een oud glas! Het zand kan sporen achterlaten.

Benodigdheden: een lang glas, droog zand of vulling, lange kaarsen en versiering.
Variaties voor het zand: gekleurd zand, kleine steentjes, zout.

Vrolijke sneeuwpoppen

Vandaag vullen wij ons glas met een nieuwe fles kerstplezier. Vul een wijnglas met kleine kerstballetjes en plaats deze omgekeerd op tafel. Op de voet van het glas kun je een theelichtje plaatsen. Een snelle oplossing voor wat verlichting aan tafel. Voor wat extra detail kun je de glazen versieren. Maar je kunt ze ook vullen met wat zand of een paar kleine kerstballen.

Benodigdheden: kleine kerstballetjes, wijnglazen en theelichtjes.
Extra tip! Het glas draai je best om met een kartonnen kaartje. Zo vallen de kerstballetjes er niet direct uit.

Een sfeervolle vaas

Heb je wat versiering over? Rangschik een slinger en enkele kerstballen in een grote vaas. Je kan ook kleine lampjes toevoegen. Ze geven vooral in de avond nog wat extra sfeer. Eenvoudig en simpel om te maken, maar een prachtig pronkstuk voor in de woonkamer.

Benodigdheden: slingers, kerstballen, lampjes en een vaas.

De sneeuwboom

Een witte kerst met deze kerstboom op het raam. Een kerstboom vol woorden, of andere decoratie die je met een simpele raamkrijtstift op het raam tekent. Dit kun je uit de hand doen als je creatief aangelegd bent, maar er komen ook steeds meer voorbeelden of mallen om te gebruiken zodat je het alleen hoeft na te trekken. Na afloop maak je het raam schoon en weg is je kerstboom. Geen gedoe met naalden en dergelijke.

Winter in een pot

De mini-kerstdorpjes zijn natuurlijk enorm populair. Nog steeds. De echte fans beginnen in de zomervakantie al met opbouwen zodat ze er lekker lang van kunnen genieten. En dat hoeft echt niet een megapanorama te zijn. Een glazen stolp of een pot is ook al meer dan prima. Wat sneeuw, figuurtjes, een boompje, huisje en wat meer decoratie. Bij Meisje-Eigenwijsje lees je hoe je dit kan doen.

Vilten kerstboom

Deze heb ik vorig jaar gekocht, maar je kan hem ook prima zelf maken. Een vilten kerstboom, compleet met ballen en andere versiering is vaak echt een groot succes. Dat is tenminste een kerstboom waar de kinderen niet met hun handjes op de rug naar hoeven te kijken maar ook zelf mee mogen spelen. Hier vind je meer informatie over de vilten kerstboom kopen of maken.

Kerstboom op steigerhout

In het moderne interieur zie je steeds meer steigerhout en beton. Een abstracte kerstboom op steigerhout is dan ook een absolute aanrader. Met behulp van een aantal hangers maak je zo een kerstboom. Deze kun je naar je eigen kleur, stijl en smaak uitzoeken. Hoe je dit maakt lees je bij Go-or-no-go.

Een wichtelmannetje

Ook als je niet gelovig bent en om die reden niets hebt met Kerst is het toch een heerlijk feest. Wil je net wat anders dan de rest; dan is het goed je eens te verdiepen in het wichtelmannetje. Het wichtelmannetje komt oorspronkelijk uit het hoge Noorden, uit de Scandinavische landen. Maar het wordt hier ook steeds bekender. Het is een lief kaboutertje die komt om mensen liefde en warmte te brengen tijdens de donkere dagen. Het doet mensen goed als er aan hen wordt gedacht! Ook deze wichtelmannetjes kun je zo kopen, of gewoon zelf maken.

Lees ook: Wichtelen

Lees ook:

Jessica