Natuurlijk kun je kerstdecoratie kant-en-klaar in de winkel kopen, maar hoe gaaf is het om zelf iets te maken? Daarom ging ik op zoek naar originele diy’s die je zelf kan maken en leuk bij je interieur passen.

Een vaas met zand

Maak met glaswerk van in huis een fijne aanvulling aan je kerstinterieur! Je leest het goed. Een lang glas of vaas kan dienen als kandelaar. Je giet enkele centimeters droog zand in het glas. Daarna plaats je de lange kaars in het glas en vul je nog enkele centimeters bij. Je kan het glas nog wat extra versieren met een strikje. Let op! Gebruik een oud glas! Het zand kan sporen achterlaten.

Benodigdheden: een lang glas, droog zand of vulling, lange kaarsen en versiering.
Variaties voor het zand: gekleurd zand, kleine steentjes, zout.

Vrolijke sneeuwpoppen

Vandaag vullen wij ons glas met een nieuwe fles kerstplezier. Vul een wijnglas met kleine kerstballetjes en plaats deze omgekeerd op tafel. Op de voet van het glas kun je een theelichtje plaatsen. Een snelle oplossing voor wat verlichting aan tafel. Voor wat extra detail kun je de glazen versieren. Maar je kunt ze ook vullen met wat zand of een paar kleine kerstballen.

Benodigdheden: kleine kerstballetjes, wijnglazen en theelichtjes.
Extra tip! Het glas draai je best om met een kartonnen kaartje. Zo vallen de kerstballetjes er niet direct uit.

Een sfeervolle vaas

Heb je wat versiering over? Rangschik een slinger en enkele kerstballen in een grote vaas. Je kan ook kleine lampjes toevoegen. Ze geven vooral in de avond nog wat extra sfeer. Eenvoudig en simpel om te maken, maar een prachtig pronkstuk voor in de woonkamer.

Benodigdheden: slingers, kerstballen, lampjes en een vaas.

De sneeuwboom

Een witte kerst met deze kerstboom op het raam. Een kerstboom vol woorden, of andere decoratie die je met een simpele raamkrijtstift op het raam tekent. Dit kun je uit de hand doen als je creatief aangelegd bent, maar er komen ook steeds meer voorbeelden of mallen om te gebruiken zodat je het alleen hoeft na te trekken. Na afloop maak je het raam schoon en weg is je kerstboom. Geen gedoe met naalden en dergelijke.

Een slingerboom

Voor deze kerstboom heb je zelfs geen boom nodig. Maak met een slinger een kleine lijn bovenaan de muur en leidt de slinger in een zigzag naar beneden. Je gebruikt best een lichte slinger zodat je geen nageltjes in de muur moet slaan. Maak de horizontale lijnen breder en breder. Zo creëer je met enkele slinger een echte kerstboom.

Slaapzacht kerstvrouw

Je bed is het centrum van de slaapkamer. Maak de kerst ook hier duidelijk door je bedovertrek te verwisselen. Je zal nog nooit zo kerstig geslapen hebben.
Dit kun je ook doen met de kussens van de zetel. Met een leuke kussensloop is je interieur al heel wat veranderd.

Er scheen licht in de duisternis

Lampjes zullen je pad verlichten naar een prachtige Kerstdag! Kleine lichtjes langs de muur geven een enorme sfeer in de avond. Je kan ze overal kwijt. De deur, bovenaan de muur, langs het tuinpad,…

De sneeuwhandenstamboom

Laat ieder lid van het gezin hun hand in het raam plaatsen. Met een sneeuwspray maak je een leuke sneeuwhandenstamboom op het raam. De kinderen vinden het geweldig! Spray vooral rondom de handen. Zo heb je minder spray nodig voor een mooier resultaat.

Een natuurlijke kerstkrans

Een kerstkrans hoeft niet altijd groen te zijn. Met een sterke lijm kun je heel wat materiaal gebruiken voor een leuke krans. Eikeltjes of dennenappels zijn dan ook de ideale materialen voor een knappe, zelfgemaakte kerstkrans. Voor een nog mooier resultaat kun je een glans of kleur op het afgewerkte product sprayen.

Winter in een pot

De mini-kerstdorpjes zijn natuurlijk enorm populair. Nog steeds. De echte fans beginnen in de zomervakantie al met opbouwen zodat ze er lekker lang van kunnen genieten. En dat hoeft echt niet een megapanorama te zijn. Een glazen stolp of een pot is ook al meer dan prima. Wat sneeuw, figuurtjes, een boompje, huisje en wat meer decoratie. Bij Meisje-Eigenwijsje lees je hoe je dit kan doen.

Vilten kerstboom

Deze heb ik vorig jaar gekocht, maar je kan hem ook prima zelf maken. Een vilten kerstboom, compleet met ballen en andere versiering is vaak echt een groot succes. Dat is tenminste een kerstboom waar de kinderen niet met hun handjes op de rug naar hoeven te kijken maar ook zelf mee mogen spelen. Hier vind je meer informatie over de vilten kerstboom kopen of maken.

Kerstboom op steigerhout

In het moderne interieur zie je steeds meer steigerhout en beton tegen komen. Een abstracte kerstboom op steigerhout is dan ook echt een absolute aanrader. Met behulp van een aantal hangers maak je zo een kerstboom. Deze kan je naar je eigen kleur, stijl en smaak uitzoeken. Hoe je dit maakt lees je bij Go-or-no-go.

Een wichtelmannetje

Ook als je niet gelovig bent en om die reden niets hebt met Kerst is het toch een heerlijk feest. Wil je net wat anders dan de rest; dan is het goed je eens te verdiepen in het wichtelmannetje. Het wichtelmannetje komt oorspronkelijk uit het hoge Noorden, uit de Scandinavische landen. Maar het wordt hier ook steeds bekender. Het is een lief kaboutertje die komt om mensen liefde en warmte te brengen tijdens de donkere dagen. Het doet mensen goed als er aan hen wordt gedacht! Ook deze wichtelmannetjes kan je zo kopen, of gewoon zelf maken.

Lees ook: Wichtelen

Groene Kerstjungle

Geen witte Kerst, maar een groene Kerst met deze eenvoudige diy. Ideaal als je geen behoefte hebt aan een enorme kerstboom in je huis, of de ruimte niet hebt. Dan is dit een prima alternatief om toch een urban jungle in huis te creëren. Niet alleen eenvoudig, maar ook nog eens heel betaalbaar. En het voordeel is dat je deze lijst na de Kerst gewoon kan laten staan. Hoe je dit maakt, lees je bij Interior Queen.

3D-kerstboom knutselen

Ook met papier kan je prima aan de slag voor een leuke diy. Met groen papier maak je eenvoudig je eigen kerstboom. Vooraf kan je kind die inkleuren of plakken. En daarna heb je een staande kerstboom die ook heel geschikt is als tafeldecoratie tijdens het kerstdiner. Wellicht een idee om bijvoorbeeld het menu in te plakken. Hoe je dit doet lees je bij Maak het Vrolijk.

Aandacht voor detail

Voor een huis vol kerst hoef je niet altijd je hele huis om te gooien. Met deze kleine aanpassingen steek je jouw huis direct in een kerstjasje.

Redactie Mamaliefde
Latest posts by Redactie Mamaliefde (see all)