Skip to Content

Keizersnede ervaringen, voordelen en herstel

Keizersnede ervaringen, voordelen en herstel

Soms is het gepland, maar het kan ook opeens nodig blijken te zijn: een keizersnede. Een natuurlijke bevalling is wat we eigenlijk allemaal graag willen, maar helaas loopt het niet altijd zoals je zou willen. En dan kan het zomaar zo zijn dat een keizersnede de juiste oplossing is.

Wanneer wordt hiervoor gekozen, hoe gaat het in zijn werk en hoe gaat het daarna verder?

Waarom wordt er gekozen voor een keizersnede?

Praktisch altijd is de reden om te kiezen voor een keizersnede dat moeder of kind anders in gevaar komt.

Dit kan al vanaf het begin van de zwangerschap duidelijk zijn of door complicaties tijdens de zwangerschap de juiste beslissing zijn. Maar ook kan er tijdens de bevalling toch nog gekozen worden voor een keizersnede. Een keizersnede wordt nooit zomaar gedaan, daarvoor zijn er te veel nadelen aan verbonden.

Je kunt bij een geplande keizersnede aan deze redenen denken:

  • Stuitligging (meestal al bekend voor de bevalling)
  • Te smalle bekken
  • Eerdere bevallingen gingen ook via een keizersnede, waardoor de baarmoeder een natuurlijke bevalling mogelijk niet kan doorstaan
  • De placenta blokkeert de weg voor de baby
  • De gezondheid van de baby laat het niet toe of jouw eigen gezondheid is te kwetsbaar
  • Door complicaties bij eerdere bevallingen wordt er voor de zekerheid voor een keizersnede gekozen

Een spoedkeizersnede kan de volgende redenen hebben:

  • Tijdens de bevalling daalt de hartslag van de baby
  • De navelstreng blijkt gevaar op te kunnen leveren voor de baby
  • Placenta laat los
  • De baby krijgt het benauwd
  • De bevalling duurt te lang voor de gezondheid van de moeder
  • De baby zit klem

Wat zijn de voordelen?

Een keizersnede geeft onder bepaalde omstandigheden een grotere zekerheid, omdat je niet afhankelijk bent van weeën en persdrang e.d.

De baby is er dus sneller en dit kan voor de gezondheid van je kindje of jezelf juist nodig zijn. Voor de baby zijn er bijna alleen maar voordelen, voor de moeder echter bijna alleen maar nadelen…

En wat zijn de nadelen?

Een natuurlijke bevalling is eigenlijk veel beter voor je lichaam. Omdat de natuur er dan ook voor zorgt dat je sneller zult herstellen.

Hormonen, die vrijkomen bij een natuurlijke bevalling, zorgen ervoor dat je baarmoeder weer krimpt en je lichaam wordt op de juiste manier gestimuleerd om weer te herstellen.

Een ander nadeel is ook dat je bij een volgende zwangerschap meer risico loopt door het litteken in de baarmoeder, waardoor je waarschijnlijk weer voor een keizersnede zult moeten kiezen.

Daarnaast kunnen er andere complicaties optreden tijdens de zwangerschap door dit litteken. Zo kan bijvoorbeeld de placenta in dit litteken vergroeien. De kans op trombose of een infectie is ook aanwezig bij een keizersnede.

Je lichaam moet vervolgens niet alleen ontzwangeren, het heeft ook een herstelperiode nodig door de operatie.

Voor de baby zijn er, zoals gezegd, bijna alleen maar voordelen. Wel blijkt dat baby’s die geboren zijn na een keizersnede een hogere kans hebben op ademhalingsproblemen.

Hoe verloopt een keizersnede?

Een keizersnede, ook wel sectio caesara genoemd, is een grote buikoperatie, welke uiteraard in het ziekenhuis gebeurt. Er kan gekozen worden uit een ruggenprik of een narcose. Uiteraard kan de keuze afhangen van de reden waarom deze operatie uitgevoerd wordt.

Bij een narcose zal je zelf slapen tijdens de geboorte van je kind, wat soms emotionele binding in de weg kan staan. Bij een ruggenprik ben je zelf bewust betrokken bij de bevalling en zul jij je kindje ook direct kunnen zien en aanraken.

In principe mag er 1 iemand mee, wat vanzelfsprekend meestal de vader zal zijn. Na de operatie zul je naar de uitslaapkamer gebracht worden, waar je ook je kindje mag voeden. Je kindje zal dus gewoon bij jou zijn (indien de gezondheid dit toelaat), evenals je partner.

Hoe lang blijf je in het ziekenhuis?

Normaal gesproken zal je een dag of vier in het ziekenhuis blijven. Maar uiteraard is het dan nog lang niet allemaal hersteld.

Herstel

Herstellen van een keizersnede is niets anders dan herstellen van een andere grote operatie. Daarnaast zal je lichaam ook gewoon moeten herstellen van de zwangerschap. Vooral moeheid is iets wat veel voorkomt.

Tillen mag uiteraard niet, want de wond zal eerst goed hersteld moeten zijn. Hier zal je echt de eerste zes weken rekening mee moeten houden. Je baby mag je trouwens wel tillen. Zorg dus gewoon voor hulptroepen om zo goed te kunnen herstellen. Dit komt jou én de baby daarmee ook, alleen maar ten goede!

De volgende bevalling

Hoe snel je weer zwanger mag worden hangt van meerdere factoren af, die uiteraard de gynaecoloog het beste kan beoordelen. Hij zal je dan ook adviseren hierover. Je volgende zwangerschap zal je altijd door een gynaecoloog moeten laten begeleiden (medische indicatie) en een thuisbevalling zal dus niet gaan.

Het hoeft niet altijd meteen te betekenen dat de volgende zwangerschap ook weer in een keizersnede eindigt. Dit hangt ook af van de reden waarom er dit keer voor gekozen is en hoe de arts het risico inschat rondom het litteken in de baarmoeder.

Emoties na een keizersnede

Er kunnen veel emoties loskomen na het doormaken van een keizersnede. Er zijn vrouwen die vinden/voelen dat ze hebben gefaald, bijvoorbeeld. Onzin natuurlijk, maar je kan er echt mee zitten. Probeer hier gewoon over te praten met anderen!

Ook kan er boosheid zijn omdat het zo gegaan is. Vrouwen die onder narcose zijn bevallen hebben de geboorte niet bewust meegemaakt, waardoor ze meer moeite kunnen ondervinden om een band met hun baby op te bouwen. Ook hier geldt: praat!

Schaam je er niet voor, maar zoek een uitweg voor je gevoelens om zo weer lekkerder in je vel te komen!

Meer weten?

Duidelijke informatie over een keizersnede vind je bijvoorbeeld op de site van UMC in Utrecht. Of kijk eens op YouTube.

Keizersnede ervaringen, voordelen en herstel - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)