Sinds deze maand heb ik ‘eindelijk’ mijn eigen kantoor aan huis. Sinds een jaar keek ik al uit naar dit moment en nu is het eindelijk zo ver. Na een grote opruim- en doorschuifsessie is de babykamer nu ‘mijn’ kamer. In de praktijk betekent dat, dat er een grote kast staat met bakken waar ik vanalles in kan opbergen. Een groot wit bureau om aan te werken, lekker voor het raam dat uitkijkt op de achtertuin en het water, en de rest helemaal leeg met witte muren en vloeren zodat ik dat kan gebruiken om foto’s te maken voor bijvoorbeeld reviews. Ik heb geprobeerd mijn kantoor een beetje gezellig in te richten zodat het ook een fijn plekje wordt om er te zijn. Daarom leek het me leuk om daar wat foto’s van te delen.

Zonder afleiding werken

Zelfs als ik alleen thuis ben, maar beneden op de bank of aan de eettafel zit wil ik nog wel eens afgeleid zijn. Ik zie dan wat rommel liggen, of ik hoor iets en als ik even uit mijn flow raak dan wordt ik helemaal afgeleid. Als de kinderen er zijn vind ik het ook wel gezellig om er bij te zijn. Ook als manlief thuis is zodat ik niet op ze hoef te letten.

Op mijn kantoor is die afleiding minimaal. Ik heb mijn laptopje en kan gewoon heel efficiënt werken. Ik heb ook alles bij de hand wat ik nodig heb en als ik ergens mee bezig ben kan ik het ook gewoon laten liggen zonder dat de kinderen er direct aanzitten. Gewoon echt een plekje voor mezelf!

Mama werkt ook

Voor de andere huisgenoten is het nu ook duidelijk. Als ik op mijn kantoor zit ben ik aan het werk. Ik ga alleen soms naar events en afspraken de deur uit, maar het grootste deel van de tijd werk ik gewoon thuis achter de laptop. Voor de kinderen kan dat soms wel verwarrend zijn. Als ik op kantoor zit wordt ik ook minder gestoord. Van kinderen die wat willen vragen, tot manlief of de schoonmaakster. Ik ben wel thuis, zodat als het nodig is, ik gewoon kan inspringen.

Opslag

Oké, nu klinkt dat een beetje raar, want opslag zal vast niet de primaire taak zijn van een kantoor aan huis. Maar zeker als er kinderen in je huis rondlopen is het fijn om een ruimte te hebben die je kan afsluiten. En waar je ook dingen kan opslaan zonder dat de kinderen eraan kunnen zitten. Omdat je het nodig hebt voor je werk, in mijn geval samples om te reviewen. Want als het uitgepakt wordt, wil ik het liefste meteen foto’s maken. Dus vaak kijk ik even wat erin zit en dan gaat het in de doos naar het kantoortje. Tot er tijd voor is om er mee aan de gang te gaan. En niet alleen die spullen hoor, ook dingen die ze nog even niet mogen zien passen daar goed.

Fotostudio

Nu heb ik beneden een witte tafel staan, met een goede felle lamp daarbij. Maar ik vind het ook fijn dat ik op kantoor net iets meer ruimte heb. Niet alleen een wit bureau waar ik even ‘snel’ foto’s kan maken. Maar ook een witte vloer en witte muren. Die blijven dus ook heel ‘saai’ zodat als ik iets op de foto wil zetten wat groter is, dat op het kantoortje kan doen. En niet eerst de tafel, kasten of wat dan ook hoef te verschuiven.

Tip: Check vooraf goed wat de voordelen en regels zijn van de belastingdienst voor een bedrijfsruimte op het huisadres.

Lees ook

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)