Skip to Content

Kangatraining; Sporten na de bevalling samen met je baby (in een draagzak)

Kangatraining; Sporten na de bevalling samen met je baby (in een draagzak)

Sporten, of werken aan het herstel van je lichaam zoals ik het liever noem, kan na je bevalling soms best een uitdaging zijn. Wanneer kom je daar nou aan toe? En misschien vind je het ook helemaal niet fijn om weer oppas te moeten regelen voor je kleintje. Kangatraining biedt daarvoor een ideale oplossing.

Bij Kangatraining kun je je kindje namelijk gewoon meenemen naar de training! Je kindje zit het grootste gedeelte van de training in een ergonomische draagzak of draagdoek, fijn en veilig bij jou. En jij werkt ondertussen actief aan het herstel van je lichaam, gezellig samen met andere moeders.

Sporten na de bevalling

Kangatraining is een veilige en leuke postnatale workout voor jou als pas bevallen mama, om weer fit te worden na je bevalling.

Het eerste deel van de les doen we een aantal spierversterkende vloeroefeningen, daarna gaat je baby bij jou in de draagzak of draagdoek een gaan we een stuk dans doen maar ook oefeningen zoals squats en bekkenbodemoefeningen. Kangatraining is een complete workout – precies afgestemd op jouw lichamelijke veranderingen!

Bekkenbodem & Buikspieren + tips voor thuis!

Tijdens de lessen wordt er extra aandacht gegeven aan de bekkenbodem- en buikspieren en de juiste houding. Je bekkenbodem- en buikspieren hebben namelijk een hoop meegemaakt tijdens de zwangerschap en bevalling. Ze kunnen daarom wel wat extra liefde en aandacht gebruiken.

Buikspieren trainen

Tijdens de zwangerschap zijn je buikspieren uitgerekt en dunner geworden. Dit was simpel weg nodig om ervoor te zorgen dat je baby kon groeien in jouw buik. Ze zorgen ervoor dat je je ruggengraat recht houdt en je heb ze nodig als je weer een platte (of soort van platte) buik wilt hebben.

Helaas gebeurt er alleen niet veel met je buikspieren als je er zelf niet actief mee aan de slag gaat en daarom gaan we tijdens de Kangatraining actief aan de slag met het trainen van de diepergelegen buikspieren.

Tip: Trek voorzichtig je navel naar je ruggengraat, hiermee span je je diepergelegen buikspieren aan. Houd je rug mooi recht en sluit je ribbenkast (daarmee zorg je er voor dat je door je buik blijf ademhalen!). Bij elke activiteit, zoals het optillen van je kindje let je hier extra op en zorg je er ook voor dat je je ademhaling niet klem zet. (In het kort: navel in, rug recht, ribbenkast sluiten, blijven ademhalen door buik).

Bekkenbodemspieren trainen

En je bekkenbodem? Je bekkenbodemspieren zijn o.a. verantwoordelijk voor de bescherming van je buikorganen tegen de zwaartekracht en het naar de w.c. kunnen gaan op het moment dat jíj het wilt (voorkomen van urineverlies dus).

Tijdens je zwangerschap hing er natuurlijk extra gewicht aan je lichaam en hebben je bekkenbodemspieren het daardoor extra zwaar gehad.

Net als je buikspieren hebben deze bekkenbodemspieren rustige, opbouwende oefeningen nodig om weer te herstellen, welke in Kangatraining ruimschoots aanbod komen.

Tip: Ga liggen op de bank of bed en ontspan je bil en buikspieren. Probeer je bekkenbodem te vinden en span deze voorzichtig aan (zorg er voor dat je dus niet je bilspieren aanspant). Adem uit bij het aanspannen en adem in bij het ontspannen.
Na elke aanspanning adem je eerst even een paar keer via je buik in en uit waarna je je bekkenbodem weer voorzichtig aanspant. Begin eens met 10 herhalingen en dat 3 x op een dag, bouw het op naar 25 herhalingen. Als je bekkenbodem weer wat sterker is kun je ook sneller tempo oefenen.

Voor wie? En wanneer beginnen?

Kangatraining is een complete lichaams-workout voor mama’s met baby’s of dreumessen. Je draagt je baby tijdens de workout in een ergonomische drager of geweven draagdoek. Er is geen maximale leeftijdsgrens voor de baby’s die gedragen worden. Zolang jij je kindje nog fijn kunt dragen kan je mee doen met Kangatraining.

Oudere of zwaardere kindjes kunnen vaak nog prima een tijd op de rug gedragen worden. Gemiddeld kun je 6 á 8 weken na je bevalling beginnen met Kangatraining. Indien je een keizersnede heb gehad heb je vaak nog een paar weken extra rust nodig voordat je kunt beginnen met Kangatraining.

Zorg ervoor dat je eerst overlegt met je verloskundige (bijvoorbeeld bij je check-up 6 weken na de bevalling) of bij je dokter.

Kangatraining

  • geeft de mogelijkheid om fit te worden zonder oppas te hoeven regelen
  • is een complete lichaamsworkout en er is extra aandacht voor de bekkenbodem- en buikspieren
  • stimuleert de hechting tussen mama en baby
  • stimuleert fijn, veilig en gezond dragen
  • brengt gezelligheid met andere moeders, je ontmoet andere mama’s met baby’s in een ontspannen en gezellige sfeer!

Meedoen of trainer worden?

Lijkt het je leuk om een keer mee te doen? Kijk dan voor locaties en tijden op www.kangatraining.nl. Wist je ook dat we opzoek zijn naar nieuwe trainers door heel Nederland?

Als Kangatrainer heb jij een unieke kans om;

  • je eigen business op te zetten waarbij je je eigen tijd en verdiensten regelt
  • je kindje gewoon mee te nemen naar je werk
  • zelf fit te worden en te blijven
  • deel te zijn van een community van trainers die als doel hebben moeders te motiveren en stimuleren hun doelen te verwezenlijken

Omdat moeders speciale behoeften hebben na de bevalling is elke oefening tijdens de Kangatraining daarom goed doordacht en aangepast aan deze speciale behoeften.

Tijdens de opleiding krijg jij natuurlijk de benodigde kennis die nodig is om hier juist mee om te gaan en leer je daarnaast alles wat nodig is om een succesvolle Kangatrainer te worden.

Linda van Aken