Skip to Content

Gemiddelde leeftijd eerste relatie / vriendje; wat is normaal voor verkering??

Gemiddelde leeftijd eerste relatie / vriendje; wat is normaal voor verkering??

‘Mama! Zij vraagt of ze met mij mag spelen!’ Van mij mag het. Soms komt er van de ene of de andere kant ineens een nieuw vriendje of vriendinnetje bij.

Je weet nooit hoe lang het standhoudt, maar dat geeft niks. Als ze het nu leuk hebben dan is het prima, gezellig. Maar deze keer leek het net even wat anders in elkaar te zitten.

Dit nieuwe vriendinnetje van mijn zoontje bleek verkering te hebben, met mijn zoontje dus. Kalverliefde dus. Iets wat zowel ik als mijn zoontje zelf op dat moment nog niet wisten.

Verkering

Ik moest natuurlijk even grinniken, zeker om het feit dat mijn zoontje zelf nog niet wist dat hij verkering had. Sterker nog, hij had geen idee wat het was en tot op de dag van vandaag is het me nog steeds niet gelukt om het volledige concept verkering aan zijn verstand te brengen.

Gelukkig wist zijn kersverse vriendinnetje het wel. Dat kwam doordat ze een oudere zus heeft die op de middelbare school zit en verkering heeft.

De gesprekken bij haar thuis gingen hierover en zij wilde natuurlijk ook verkering. Na een tijdje vertelde ze dat zij ook verkering had, met mijn zoontje dus.

De ouders vonden het wel grappig, zeker omdat ze nog nooit samen hadden gespeeld. Dus daar moest verandering in komen.

Ik ben met iedereen verliefd

Ik vind de verkering eigenlijk wel grappig, maar ook wel leuk. Maar mijn zoontje neemt het niet zo nauw met de trouw die daarbij zou moeten horen.

Hij is op bijna alle meisjes in de klas verliefd: ‘niet op allemaal, ik moet het nog met twee meisjes afspreken’.

Toen ik hem vroeg wat verliefdheid en verkering precies was kreeg ik een vaag antwoord, iets met afspreken en samen spelen. Veel meer kreeg ik er niet uit.

Toch kwam hij laatst heel verdrietig thuis. Eén van zijn klasgenootjes had gezegd dat ze niet meer verliefd op hem was. Het raakte hem echt en hij zat te huilen op de bank, omdat de verkering nu over was. Ik stond hier wel even bij stil.

Ondanks dat ik zijn flierefluiterige manier van omgang met meisjes erg grappig vind zie ik hier dat zijn gevoelens hierover wel echt zijn.

Is er een leeftijd voor verliefdheid?

Veel volwassenen denken dat echte verliefdheid pas komt als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt. Vanaf de middelbare school ongeveer, of nog later. Maar dat is niet zo, verliefdheid komt ook op jongere leeftijd al voor.

Vanaf een jaar of 5 al kunnen kinderen aangeven dat ze op iemand verliefd zijn. Op deze leeftijd gaat het nog om een bepaalde omgang met iemand.

Maar sommige kinderen hebben ook al heel jong gevoel voor schoonheid en zijn dan ook verliefd op degene die hij of zij het mooiste vindt.

Zo vertelde mijn andere zoontje dat hij verliefd was op de juf, want hij vond haar zo mooi! De blik die hij daarbij trok vulde precies aan wat hij zei.

En ik moest hem gelijk geven, het is een juf die vaak leuke, kleurrijke kleren aan heeft, met bloemetjes en strikjes. Ik snap dat mijn zoontje dat mooi vindt.

Kalverliefde op de basisschool

Op de basisschool zit verliefdheid meestal wel wat anders in elkaar als op latere leeftijd. Heel jonge kinderen kunnen verliefd zijn op een iemand waar ze goed mee overweg kunnen, of die ze mooi, leuk of grappig vinden.

Er is nog geen sprake van lichamelijke aantrekkingskracht. Later, vanaf een jaar of 8 à 9 komt er wel iets meer lichamelijke aantrekkingskracht bij.

De geliefden kunnen elkaar dan, als ze afspreken dat ze ‘verkering’ hebben, al dan niet stiekem, een handje geven. En tegen het eind van de basisschool zijn er misschien al wel kusjes gegeven.

Verliefdheid op de middelbare school

Op de middelbare school komt er nog wat meer kijken bij verliefdheid. Kinderen van deze leeftijd gaan wat meer fantaseren en romantiek gaat meer een rol spelen.

Sommige volwassenen noemen het dan ook nog kalverliefde maar je kunt je afvragen of dat de juiste benaming is.

Sommige kinderen nemen verliefdheid en verkering op vrij jonge leeftijd al echt serieus. Vaak zijn relaties op deze leeftijd nog niet langdurig. Tegen het eind van hun middelbare schoolcarrière komt er wat meer diepgang in relaties en kunnen ze wat langer bestaan.

Gemiddelde leeftijd eerste verkering?

De gemiddelde leeftijd waarop jongeren hun eerste vriendje of vriendinnetje krijgen, kan sterk variëren. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals culturele achtergrond, persoonlijkheid, opvoeding en sociale omgeving.

In veel westerse landen, zoals Nederland, beginnen tieners vaak met het verkennen van romantische relaties rond de leeftijd van 14 tot 16 jaar.

Dit is echter slechts een algemene schatting, en het is belangrijk te benadrukken dat de ontwikkeling van romantische relaties voor elk individu uniek is en zich in een ander tempo kan voltrekken.

Voor ouders is het belangrijk om open en ondersteunend te zijn wanneer hun kinderen beginnen te experimenteren met romantische relaties.

Dit betekent het bevorderen van eerlijke communicatie, het bieden van begeleiding en advies, en het respecteren van de individuele keuzes en het tempo van hun kinderen bij het aangaan van relaties.

Welke leeftijd eerste serieuze relatie?

De leeftijd waarop jongeren hun eerste serieuze relatie aangaan, kan sterk variëren en is afhankelijk van factoren zoals persoonlijke ontwikkeling, culturele achtergrond, opvoeding en sociale omgeving.

Het is niet ongebruikelijk dat jongeren in hun late tienerjaren of vroege twintiger jaren hun eerste serieuze relatie beginnen, maar het kan ook eerder of later gebeuren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat er geen ‘juiste’ leeftijd is om een serieuze relatie aan te gaan.

In plaats daarvan is het essentieel om te focussen op de emotionele en sociale rijpheid van het individu en of zij klaar zijn om een toegewijde en langdurige relatie aan te gaan.

Dit kan per persoon verschillen, en het is van belang dat jongeren en hun ouders open communiceren over hun gevoelens en verwachtingen met betrekking tot romantische relaties.

Ouders kunnen hun kinderen ondersteunen door een open dialoog te onderhouden, advies te geven en hen te begeleiden bij het opbouwen van gezonde en liefdevolle relaties.

Gemiddelde leeftijd eerste kus

De gemiddelde leeftijd waarop jongeren hun eerste kus ervaren, kan net als bij romantische relaties variëren op basis van culturele achtergrond, persoonlijkheid, opvoeding en sociale omgeving.

In veel westerse landen, zoals Nederland, is het gebruikelijk dat de eerste kus plaatsvindt tussen de leeftijd van 12 en 15 jaar.

Dit is echter een ruwe schatting en het is belangrijk om in gedachten te houden dat er geen ‘juiste’ leeftijd is voor een eerste kus; het hangt af van het individu en de omstandigheden.

Ouders kunnen hun kinderen ondersteunen en begeleiden bij het verkennen van hun gevoelens en het opbouwen van gezonde relaties door open communicatie, het delen van hun eigen ervaringen en het aanmoedigen van hun kinderen om op hun eigen tempo te groeien.

Het is belangrijk om respect en vertrouwen te tonen en te beseffen dat elk kind uniek is in zijn of haar ontwikkeling en het aangaan van romantische ervaringen.

Gemiddelde leeftijd eerste keer seks

De gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor het eerst seks hebben, varieert per land en is afhankelijk van factoren zoals culturele achtergrond, persoonlijke waarden, opvoeding en sociale omgeving.

In Nederland ligt de gemiddelde leeftijd voor het hebben van de eerste seksuele ervaring rond de 16 à 17 jaar.

Het is belangrijk om te benadrukken dat dit slechts een gemiddelde is en dat het normaal is dat jongeren hun eerste seksuele ervaringen op verschillende leeftijden hebben.

Voor ouders is het belangrijk om open en ondersteunend te zijn wanneer hun kinderen beginnen te experimenteren met seksualiteit.

Dit omvat het bevorderen van eerlijke communicatie, het bieden van begeleiding en informatie over veilige seks, en het respecteren van de individuele keuzes en het tempo van hun kinderen bij het verkennen van seksuele relaties.

Hoe moet je omgaan met verkering?

Omgaan met verkering kan een spannende en soms verwarrende tijd zijn, zowel voor jongeren als voor hun ouders. Hier zijn enkele tips voor het omgaan met verkering op een gezonde en respectvolle manier:

  1. Open communicatie: Open en eerlijke communicatie is essentieel voor het opbouwen van een gezonde relatie. Zowel jongeren als ouders moeten zich op hun gemak voelen om over hun gevoelens, verwachtingen en eventuele zorgen te praten.
  2. Vertrouwen: Bouw vertrouwen op in de relatie door elkaar de ruimte te geven om te groeien en het respecteren van elkaars privacy en gevoelens.
  3. Grenzen stellen: Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen in de relatie en te weten wat voor beide partijen comfortabel en acceptabel is. Dit kan betrekking hebben op fysiek contact, communicatie en tijd die samen wordt doorgebracht.
  4. Wees respectvol: Behandel je partner met respect en zorg ervoor dat je altijd rekening houdt met hun gevoelens en behoeften. Dit betekent ook het respecteren van hun grenzen en het accepteren van ‘nee’ als antwoord.
  5. Balans: Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen tijd doorbrengen met je partner, vrienden, familie en het nastreven van je eigen interesses en hobby’s. Een gezonde relatie betekent niet dat je altijd samen moet zijn.
  6. Problemen bespreken: Wanneer er problemen of meningsverschillen ontstaan, is het belangrijk om deze kalm en respectvol te bespreken. Probeer elkaars perspectief te begrijpen en samen tot een oplossing te komen.
  7. Ondersteuning van ouders: Ouders kunnen hun kinderen ondersteunen tijdens hun verkering door open te staan voor gesprekken, begeleiding en advies te bieden, en interesse te tonen in hun kind’s partner. Het is belangrijk dat ouders een veilige en vertrouwde omgeving creëren waarin hun kind zich op zijn gemak voelt om over zijn of haar relatie te praten.
  8. Geniet van de ervaring: Verkering is een kans om te groeien, te leren en nieuwe ervaringen op te doen. Probeer te genieten van de tijd die je samen doorbrengt en de herinneringen die je maakt.

Door deze richtlijnen in gedachten te houden, kunnen zowel jongeren als ouders bijdragen aan het opbouwen van gezonde en liefdevolle relaties die een leven lang meegaan.

Neem kalverliefde altijd serieus

Het is belangrijk dat je de verliefdheid van je kind wel serieus neemt. Natuurlijk mag je best even lachen om de onbehouwen manier waarop de kleine kinderen dit uitvoeren. M

aar de gevoelens van je kind zijn wel echt. Toen ik naar mijn zoontje keek, die liefdesverdriet had, zag ik dat het oprecht was. Hij voelde zich afgewezen, en dat is niet leuk!

Helaas gaan verliefdheid en afwijzing vaak samen. Als je geluk hebt natuurlijk niet, maar dat heb je niet altijd. En kinderen ook niet. Die gevoelens van afwijzing kunnen heel diep gaan en het doet echt zeer.

Hoe jong je kind ook is. Dus als je kind een keertje thuiskomt met liefdesverdriet, zoals mijn zoontje laatst, troost hem dan. Het doet zeer.

Zeker voor jonge pubers is dit gevoel heel erg pijnlijk, soms doet het zelfs lichamelijk zeer. Doe het dus niet af met: ‘ah joh, laat hem lekker, er komt wel weer een nieuwe jongen die je leuk vindt’.

Laat weten dat je het serieus neemt en geef kinderen de ruimte om hier hun eigen weg in te gaan.

Heeft jouw kind al eens ‘verkering’ gehad?

Geke Douw