‘Mama! Zij vraagt of ze met mij mag spelen!’ Van mij mag het. Soms komt er van de ene of de andere kant ineens een nieuw vriendje of vriendinnetje bij. Je weet nooit hoe lang het standhoudt, maar dat geeft niks. Als ze het nu leuk hebben dan is het prima, gezellig. Maar deze keer leek het net even wat anders in elkaar te zitten. Dit nieuwe vriendinnetje van mijn zoontje bleek verkering te hebben, met mijn zoontje dus. Iets wat zowel ik als mijn zoontje zelf op dat moment nog niet wisten.

Lees ook: Seksuele voorlichting; vanaf welke leeftijd?
Lees ook: Help? Mijn kind kijkt porno! Wat nu en hoe ga ik het gesprek aan met mijn puber?

Verkering

Ik moest natuurlijk even grinniken, zeker om het feit dat mijn zoontje zelf nog niet wist dat hij verkering had. Sterker nog, hij had geen idee wat het was en tot op de dag van vandaag is het me nog steeds niet gelukt om het volledige concept verkering aan zijn verstand te brengen. Gelukkig wist zijn kersverse vriendinnetje het wel. Dat kwam doordat ze een oudere zus heeft die op de middelbare school zit en verkering heeft. De gesprekken bij haar thuis gingen hierover en zij wilde natuurlijk ook verkering. Na een tijdje vertelde ze dat zij ook verkering had, met mijn zoontje dus. De ouders vonden het wel grappig, zeker omdat ze nog nooit samen hadden gespeeld. Dus daar moest verandering in komen.

Ik ben met iedereen verliefd

Ik vind de verkering eigenlijk wel grappig, maar ook wel leuk. Maar mijn zoontje neemt het niet zo nauw met de trouw die daarbij zou moeten horen. Hij is op bijna alle meisjes in de klas verliefd: ‘niet op allemaal, ik moet het nog met twee meisjes afspreken’. Toen ik hem vroeg wat verliefdheid en verkering precies was kreeg ik een vaag antwoord, iets met afspreken en samen spelen. Veel meer kreeg ik er niet uit. Toch kwam hij laatst heel verdrietig thuis. Eén van zijn klasgenootjes had gezegd dat ze niet meer verliefd op hem was. Het raakte hem echt en hij zat te huilen op de bank. Ik stond hier wel even bij stil. Ondanks dat ik zijn flierefluiterige manier van omgang met meisjes erg grappig vind zie ik hier dat zijn gevoelens hierover wel echt zijn.

Is er een leeftijd voor verliefdheid?

Veel volwassenen denken dat echte verliefdheid pas komt als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt. Vanaf de middelbare school ongeveer, of nog later. Maar dat is niet zo, verliefdheid komt ook op jongere leeftijd al voor. Vanaf een jaar of 5 al kunnen kinderen aangeven dat ze op iemand verliefd zijn. Op deze leeftijd gaat het nog om een bepaalde omgang met iemand. Maar sommige kinderen hebben ook al heel jong gevoel voor schoonheid en zijn dan ook verliefd op degene die hij of zij het mooiste vindt. Zo vertelde mijn andere zoontje dat hij verliefd was op de juf, want hij vond haar zo mooi! De blik die hij daarbij trok vulde precies aan wat hij zei. En ik moest hem gelijk geven, het is een juf die vaak leuke, kleurrijke kleren aan heeft, met bloemetjes en strikjes. Ik snap dat mijn zoontje dat mooi vindt.

Kalverliefde op de basisschool

Op de basisschool zit verliefdheid meestal wel wat anders in elkaar als op latere leeftijd. Heel jonge kinderen kunnen verliefd zijn op een iemand waar ze goed mee overweg kunnen, of die ze mooi, leuk of grappig vinden. Er is nog geen sprake van lichamelijke aantrekkingskracht. Later, vanaf een jaar of 8 à 9 komt er wel iets meer lichamelijke aantrekkingskracht bij. De geliefden kunnen elkaar dan, al dan niet stiekem, een handje geven. En tegen het eind van de basisschool zijn er misschien al wel kusjes gegeven.

Verliefdheid op de middelbare school

Op de middelbare school komt er nog wat meer kijken bij verliefdheid. Kinderen van deze leeftijd gaan wat meer fantaseren en romantiek gaat meer een rol spelen. Sommige volwassenen noemen het dan ook nog kalverliefde maar je kunt je afvragen of dat de juiste benaming is. Sommige kinderen nemen verliefdheid en verkering op vrij jonge leeftijd al echt serieus. Vaak zijn relaties op deze leeftijd nog niet langdurig. Tegen het eind van hun middelbareschoolcarrière komt er wat meer diepgang in relaties en kunnen ze wat langer bestaan.

Neem kalverliefde altijd serieus

Het is belangrijk dat je de verliefdheid van je kind wel serieus neemt. Natuurlijk mag je best even lachen om de onbehouwen manier waarop de kleine kinderen dit uitvoeren. Maar de gevoelens van je kind zijn wel echt. Toen ik naar mijn zoontje keek, die liefdesverdriet had, zag ik dat het oprecht was. Hij voelde zich afgewezen, en dat is niet leuk!

Helaas gaan verliefdheid en afwijzing vaak samen. Als je geluk hebt natuurlijk niet, maar dat heb je niet altijd. En kinderen ook niet. Die gevoelens van afwijzing kunnen heel diep gaan en het doet echt zeer. Hoe jong je kind ook is. Dus als je kind een keertje thuiskomt met liefdesverdriet, zoals mijn zoontje laatst, troost hem dan. Het doet zeer. Zeker voor jonge pubers is dit gevoel heel erg pijnlijk, soms doet het zelfs lichamelijk zeer. Doe het dus niet af met: ‘ah joh, laat hem lekker, er komt wel weer een nieuwe jongen die je leuk vindt’. Laat weten dat je het serieus neemt en geef kinderen de ruimte om hier hun eigen weg in te gaan.

Heeft jouw kind al eens ‘verkering’ gehad?

Children holding hands stockphoto from Shutterstock / robcatorres

Geke Douw