Skip to Content

Jeuk op hoofd; oorzaak en tips wat te doen tegen droge hoofdhuid en bultjes

Jeuk op hoofd; oorzaak en tips wat te doen tegen droge hoofdhuid en bultjes

Jeuk op je hoofdhuid is vervelend. Heb je de neiging om constant aan je hoofd te krabben? Of voel je bultjes als je door je haar gaat? Dan kan het goed zijn dat je te maken hebt met een jeukende hoofdhuid.

Naast vervelend kan een jeukende hoofdhuid je flink onzeker maken. Zo durf je bijna niet in het openbaar te krabben zodat mensen niet denken dat je luizen hebt. En naast de jeuk kan het ook zijn dat er schilfers uit je haar vallen. Vooral op zwarte kleding valt dit extra op.

Goed, we willen van de jeukende hoofdhuid af. Welke natuurlijke middeltjes zijn er hiervoor? En heeft het gebruik van shampoo en extra haren wassen wel of geen zin? We zochten het uit voor je.

Oorzaken jeukende hoofdhuid

De volgende factoren kunnen een droge lichaamshuid veroorzaken en daardoor ook jeuk:

  • Stress. Als we stress hebben, heeft dit een negatieve invloed op ons lichaam. Onder ander op onze weerstand. Stress kan je jeukreceptoren activeren. Zelfs als je een gezonde huidconditie hebt! Mocht dit de oorzaak zijn, dan is het verstandig om de oorzaak van de stress aan te pakken. Daarnaast kan wandelen, sporten, meditatie en yoga helpend zijn om de stress te verminderen.
  • Je leeftijd. Ook onze leeftijd kan een reden zijn dat we meer last hebben van een jeukende hoofdhuid. Een oudere huid produceert minder natuurlijke oliën. Het gevolg is een droge huid, die weer leidt tot jeuk en schilfers.
  • Seizoens – of temperatuurwisselingen. De meest voorkomende oorzaak zijn seizoens – of temperatuurwisselingen voor het ontstaan van een jeukende hoofdhuid. Denk maar aan temperatuurswisselingen (van heel warm naar koud) en het effect hiervan op de huid. Een beetje te vergelijken met ’s ochtends in de airco binnenshuis zijn en ’s middags in de zon op het strand. Je huid wordt door seizoens – en temperatuurwisselingen droog.
  • Slechte eetgewoonten. Een vet of ongevarieerd eetpatroon kan leiden tot een droge huid. Die zich weer uit in een jeukende hoofdhuid.
  • Luchtvervuiling. Door luchtvervuilingen ontstaan er ontstekingen, ook in je lichaam. Hierdoor wordt de hoofdhuid droog en krijg je jeuk.
  • Hormonale veranderingen. De menopauze of zwangerschap zijn voorbeelden van hormonale veranderingen. Dit kan ervoor zorgen dat je een droge hoofdhuid en jeuk krijgt.
  • Roken. Roken is voor je huid niet prettig. Dit droogt de huid uit en leidt weer tot jeuk.
  • Erfelijke factoren. Heeft één van je ouders of andere nabije familie veel last van een droge hoofdhuid? Dan is de kans groot dat je hier zelf ook last van kunt ondervinden..
  • Allergieën en huidirritaties. Veel mensen met een jeukende hoofdhuid zullen zich afvragen of het door de shampoo komt die ze gebruiken. Helemaal geen gekke gedachten, want een allergische reactie kan leiden tot een jeukende hoofdhuid. Er zijn ingrediënten in haarproducten die een irriterende werking op de hoofdhuid hebben.

Deze ingrediënten helpen bij een droge hoofdhuid

De volgende ingrediënten gaan een jeukende hoofdhuid tegen. Dit omdat ze de hoofdhuid gehydrateerd houden.

  • Aloë vera. Aloë vera bestaat onder andere uit kalmerende enzymen. Het is bewezen dat het gebruik van aloë vera goed is voor de vochtbalans van de huid. Daarnaast gaat het ontstekingen tegen.
  • Colloïdaal havermeel. Heeft je kind de water pokken onlangs gehad? Mogelijk dat je dan de tip hebt gelezen om een bad met colloïdaal havermeel te vullen. Dit goedje verlicht de jeuk, ook die van de hoofdhuid.
  • Bosbessenextract. Bosbessen hebben hydraterende én ontstekingsremmende eigenschappen. Daarom werkt dit middeltje goed om van een jeukende hoofdhuid af te komen.
  • Cacaoboter. Van cacaoboter is bekend dat het vol goede vetzuren zit. Je droge hoofdhuid wordt hier heerlijk door gehydrateerd. De cacaoboter houdt het vocht ook nog eens vast, om te voorkomen dat de huid weer droog wordt
  • Olijfolie zou ook een krachtige hydraterende werking hebben. De oude Grieken gebruikten dit al veel. Vitamine A en E zitten onder andere in olijfolie, die goed voor de huid zijn.

Wat kun je zelf doen aan een droge hoofdhuid?

  • Douche niet te heet. Dit omdat een hete douche je huid uitdroogt. Je hoeft je haar natuurlijk niet met ijskoud water te wassen! Het beste kun je voor warm water kiezen en niet té lang.
  • Kijk eens kritisch naar je shampoo. De kapper kan je adviseren welke shampoo niet alleen hydraterend maar ook sulfaatvrij is. Dit allemaal om je vochtgehalte weer op peil te krijgen en te houden.
  • Was je haar 2 tot 3 keer in de week met shampoo. Meer kan de huid ook uitdrogen. Daarnaast kan een droogshampoo ervoor zorgen dat overtallig talg en vuil zich ophoopt. Liever dus even vermijden
  • Slaap op een kussen van bamboe. De meeste mensen slapen op katoen. De kapper gaf echter de tip om een kussen van bamboe eens te proberen. Katoen bevat ruwe vezels die weer voor uitdroging van de hoofdhuid kunnen zorgen. Bamboevezels zijn glad, antibacterieel en heeft schimmelwerende eigenschappen. En dit heeft weer invloed op je hoofdhuid.
  • Veel water drinken. Het advies is om per dag 6 tot 8 glazen water te drinken.
  • Een gezond eetpatroon en vitaminen slikken. Een dieet wat bestaat uit magere eiwitten, groente, fruit en gezonde vetten is goed voor je lichaam en dus ook je hoofdhuid. Om het vochtgehalte van de huid van binnenuit aan te pakken kun je het beste omega 3-vetzuren eten. Denk aan lijnzaad, zalm en andere vette vis.

Natuurlijke middeltjes tegen een jeukende hoofdhuid

Op de website omaweetraad.nl staan de volgende tips om een jeukende hoofdhuid te behandelen:

  • Smeer de hoofdhuid 1 week in met olijfolie of babyolie. Wikkel daarna huishoudfolie om je haar. Dit om ervoor te zorgen dat het mengsel beter intrekt. Laat het een half uur intrekken en spoel het daarna goed uit.
  • Stomen met kamillethee. 1 keer in de week is voldoende. Na het stomen koud water over je hoofdhuid laten lopen en met een schoon washandje je huid droog deppen.
  • Het scrubben van je hoofdhuid. Na het scrubben de droge plekken met baby-olie insmeren. Het advies is..gebruik de baby-olie met mate.
  • Appelazijn helpt bij een droge hoofdhuid. Daarnaast heeft het antibacteriële werking. Je kunt een half kopje appelazijn mengen met een half kopje water. Het beste werkt het als je dit in een spuitfles giet. Spuit het mengsel op je haar en masseer het voorzichtig in je hoofdhuid in. Doe een handdoek om je hoofd en laat het een kwartier intrekken. Dit is bij gekleurd haar echter niet aan te raden. Het appelazijn kan je haar juist droger maken.
  • Het gebruik van tea tree olie, een natuurlijk middel, verlicht de droge, jeukende huid. Ook dit goedje heeft een antibacteriële werking.
  • Door een mengsel van baking soda en water te maken ga je de schilfers en jeuk op je hoofdhuid tegen. Begin met wat olijfolie op je hoofdhuid te smeren. Daarna masseer je zachtjes het mengsel van baking soda en water in. Na ongeveer 10-15 minuten goed je haar uitspoelen!
  • Een fijne vocht inbrengende en natuurlijke olie? Denk dan aan jojoba-olie. Deze olie zou het dichtst bij onze eigen natuurlijke huidolie zitten qua eigenschappen. Door je hoofdhuid met dit goedje in te smeren, hydrateer je je huid.
  • Prak een banaan en breng dit aan op je hoofdhuid. Laat dit een half uur zitten. Ook een avocado zou helpen tegen een jeukende hoofdhuid.

Naar de dokter

Als je veel last hebt van jeuk, bultjes en schilfers is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Het kan ook om een aandoening als psoriasis gaan. Deze huidaandoening gaat gepaard met schilfers, roodhuid en jeuk.

Jeuk op je hoofdhuid is vervelend. Heb je de neiging om constant aan je hoofd te krabben? Of voel je bultjes als je door je haar gaat? Dan kan het goed zijn dat je te maken hebt met een jeukende hoofdhuid.
Mirjam de Stigter

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *