Istrië is het driehoekige schiereiland in het Noorden van Kroatië. Met de auto is het ongeveer 1 nacht rijden, als je na het avondeten vertrekt kom je de volgende dag aan. Het is een schitterende provincie grenzend aan de Adriatische Zee met helder blauw en warm zeewater wat heerlijk is voor een duik. Er worden veel maatregelen getroffen om dit zo te houden, zo wordt het afval(water) niet geloosd in de zee en om te voorkomen dat het overspoeld wordt met toeristen is er een maximum aan hotels en bedden. Pas als er een hotel afgebroken wordt mag er een nieuwe gebouwd worden. Hierdoor blijft het authentieke karakter van dit schitterende land bewaard. Ik ben hier nu twee keer geweest, met en zonder kinderen en ik kan het iedereen aanbevelen. Daarnaast is het voordeel dat het ook niet al te duur is. Naast een bezoek aan een van de vele stranden is er nog veel meer te zien en doen. Daarom deze top  5 kindvriendelijke bestemmingen met in de buurt veel fijne campings in Istrië van noord naar zuid.

Umag

Ook Umag is een bekende (haven)stad in Istrië dat zeer geschikt is voor een vakantie met gezinnen. Rondom de haven ligt het oude stadscentrum waar je heerlijk kunt dwalen door smalle steegjes. In Umag vindt je nog veel gebouwen uit de Venetiaanse huis, vanaf hier varen ook boten naar deze Italiaanse stad. Dit is ongeveer 2,5 uur varen en een idee voor een daguitstapje. Ook heb je hier vele terrasjes en visrestauranten waar je heel betaalbaar kan genieten van een verse maaltijd. In Umag vindt je heel veel eekhoorns, er is zelfs een speciaal eekhoornpark wat de kinderen natuurlijk erg graag zien. Je kan hier onder andere goed overnachten bij camping Park Umag.

Aquapark Istralandiapark Novigrad

Vrij recent is het Aquapark Istralandia met onder andere een gigantisch golfzwembad en diverse attracties die een adrenalinekick garanderen! Deze vind je in het noorden van Istrië vlakbij Novigrad. Er zijn diverse baden voor grotere en kleinere kinderen die op warme dagen voor verkoeling zorgen. Er zijn diverse zwembaden maar ook een enorm klimpaleis voor kinderen met tipping buckets en glijbanen in een ondiep kinderbad. Vervelen is geen optie, er is zelfs een animatieteam dat sport, spelletjes, danslessen en nog veel meer aanbiedt. Voor de volwassenen staan er ligbedjes en is er een groen veld. Het park ligt midden in een groene omgeving.

Poreč

Poreč is een oude havenstad met een gezellige, historische stadscentrum vol smalle steegjes en monumentale gebouwen. Zo vind je in Poreč Romeinse overblijfselen en een schitterende basiliek uit de 6de eeuw. De Eufrasiusbasiliek is het bekendste bouwwerk in de Kroatische stad Poreč in Istrië, die is vernoemd naar de Byzantijnse bisschop Eufrasius. De kerk heeft een goudkleurig mozaiëk en het is ook zeker de moeite waard om de kerktoren te beklimmen. In 1997 is dit bouwwerk door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Bij de haven waait vaak een fris windje, ideaal dus op warme dagen. Bij het schiereiland Lanterna in Poreč vind je kindvriendelijke stranden. In Poreč zijn alleen kiezelstranden en waterschoenen zijn dan ook aan te raden.

Porec Aquarium

In het oude centrum van Poreč vind je bijvoorbeeld het aquarium. In 24 aquaria van verschillende afmetingen krijgen de bezoekers de mogelijkheid om vissen en andere levende organismen uit de Adriatische Zee te bekijken.

Dinopark Funtana Porec

Een themapark in Porec dat zeer geschikt is voor kinderen. In het plaatsje Bale werden in 1992 de botten gevonden van verschillende soorten dinosauriërs. Nog altijd is het de grootste ontdekking van resten van deze oeroude dieren in Kroatië. Ter ere van de vondst is in het nabijgelegen plaatsje Funtana het Dinopark opgericht. Hier vind je allerlei soorten dinosaurussen en attracties. Zo kunnen kinderen zich te midden van levensgrote dinosaurussen uitleven op het piratenschip, in de speeltuin en andere attracties. Er zijn speciale circusvoorstellingen of je kan een ritje maken op een pony of dino.

Lees ook: Citytrip Dubrovnik; Tips en bezienswaardigheden voor romantisch weekend weg

Rovinj

Rovinj is een van de meest bezochte toeristische plekjes van Istrië en wordt ook wel de parel van de Adriatische kust genoemd. Onder andere omdat dit een zeer fotogenieke plek tegen. Rovinj was vroeger een eiland dat voor de kust lag en via een brug verbonden was via het vaste land. Tegenwoordig zit het vast aan de rest van de stad. Het centrum van Rovinj is echter nog steeds een prachtig geheel van smalle, steile steegjes en trappen waar je heerlijk kan verdwalen langs winkeltjes, restaurantjes en bovenaan de kerk.

Aquarium Rovinj

Met meer dan 115 jaar traditie, is het aquarium van Rovinj-Rovigno onderdeel van het centrum voor zeeonderzoeken, met zijn rijke onderwaterwereld van het Istrische schiereiland en de noordelijke Adriatische Zee trekt het veel bezoekers die hier naar toe komen als vrijetijdsbesteding maar ook wetenschappers. Zeeanemonen, verschillende soorten zeewier, krabben en garnalen, maar ook slakken en sterren, tandbrasem, labrus, zeebaars, inktvis en kreeft zijn slechts enkele van de bewoners die u hier kunt zien tijdens een bezoek aan dit aquarium.

Pula

Pula is een stad met veel herinneringen aan het verleden. In Pula vind je nog meer Romeinse gebouwen. Zo staat er op het centrale plein een tempel en vindt je hier de Triump boog van Sergii. Dit is een Romeinse triomfboog in de Kroatische stad Pula. De boog is genoemd naar drie broers van de gens Sergia, en in het bijzonder naar Lucius Sergius Lepidus, een tribuun die het 29ste legioen leidde in de Slag bij Actium.

Camping vakantie appartement Istrië Kroatië met twee peuters - Mamaliefde.nl

Amfitheater

Het Amfitheater is een niet te missen bezienswaardigheid in Pula. Het bouwwerk behoort tot de zes grootste nog bewaard gebleven amfitheaters ter wereld, waar 22.000 toeschouwers de gladiatorengevechten konden aanschouwen. De bouw is in de eerste eeuw begonnen onder keizer Vespanianus. Vanaf de buitenkant is het heel indrukwekkend, maar je kan ook naar binnen toe. Met een rondleiding of gewoon op eigen initiatief rondlopen. Ook voor kinderen is dit erg indrukwekkend en kunnen hier bijvoorbeeld verstoppertje spelen. Onder de vloer van het theater is er een kleine tentoonstelling.

Aquarium Pula

Het aquarium Pula is gehuisvest in een 19de-eeuws fort, hier kan je tropische vissen en andere zeedieren uit alle delen van de wereld bekijken. Daarnaast is het een opvangcentrum voor zieke en gewonde schildpadden. De verzorgers hebben hart voor hun werk en vertellen je graag alles over de schattige beestjes.

Brijoni eilanden

Dit is mijn persoonlijke favoriet. De Brijoni eilanden die liggen aan de zuidwestelijke kust van Istrië, nabij Pula, waren ooit een trefpunt van de Europese en wereld jet-setters en politici. Het geheel bestaat uit 14 grotere en kleine eilanden met een oppervlakte van 736 hectare. Op dit moment zijn de Brijuni eilanden het enige nationaalpark in Istrië, een uniek natuurspel dat een schitterende zeldzame dierenwereld en een rijke flora samenbracht. Het wordt beschouwd als één van de mooiste archipels in het Middellandse Zeegebied. Je gaat hierheen met een boot die in de buurt van Pula vertrekt en je vervolgens kan kiezen voor een rondleiding te voet of met een treintje. Met het treintje rijd je door het dierenpark heen en maak je daar ook een stop zodat je de dieren van dichtbij kan zien. En rij je langs de Romeinse ruïnes, hier is ook een strand waar je heerlijk kan zwemmen. Vervolgens kan je te voet de rest ontdekken, zo is er een kerkje maar ook een museum met opgezette dieren.

Opatija

Aan de andere kant van Istrië vind je het stadje Rijeka. Dit was ooit de badplaats waar de Oostenrijkse elite kwam, waaronder keizerin Sissi die hier graag verbleef. De alure van deze tijd met statige bouwwerken vind je hier nog steeds. In Kopenhagen vind je het standbeeld van de Kleine Zeemeermin, ook in Opatija heb je een standbeeld aan de boulevard. In het zuiden van de stad vind je bovenop de berg een bedevaartsplaats waar je komt via een enorme trap met meer dan duizend treden. Een flinke workout, die wel beloond wordt met een mooi uitzicht.

Ucka Natuurpark

Vlakbij Opatija vind je natuurpark Učka bestaat uit 160km² ongerepte natuur, prachtige rotspartijen, bergtoppen, kleine dorpjes, zeldzame flora en fauna en indrukwekkende panorama’s. In het Natuurpark Učka kunnen de bezoekers uit twee educatieve paden kiezen (Plas, die loopt langs de kam Učka en Vela draga, lengte ca. 2 km) of de wandeling naar de Slap (waterval).

Pazin Cave (grot van Julius Verne)

Pazin is de officiële hoofdstad van Istrië en ligt vrij centraal. Interessant is de mysterieuze kloof van Pazin, onder in de diepe kloof stroomt de Pazintica, die na een bovengrondse loop onder een hoge klif de grond induikt om als ondergrondse rivier ergens bij de zuidpunt van lstrië in zee uit te komen. De 120 m diepe fojbe (karstkloof) spreekt al eeuwen tot de verbeelding van wetenschappers en andere nieuwsgierigen. Jules Verne wijdde er een paar pagina’s aan in zijn roman Mathias Sandorf (1885). De grotten eronder staan onder water en zijn nog nauwelijks verkend. Het enige dat men weet, is dat een vertakking van het stelsel naar het zuidoosten moet lopen, naar de kust. Boven aan de klif staat de grote citadel van Pazin. Een prima omgeving dus voor een mooie wandeling. De meeste kinderen vinden grotten ook en kloven ook erg interessant.

Zijn jullie al eens in Kroatië op vakantie geweest?

Bron afbeeldingen Shutterstock

Lees ook

Linda van Aken