Skip to Content

Is een meisje opvoeden duurder dan een jongen opvoeden?

Is een meisje opvoeden duurder dan een jongen opvoeden?

Hoewel we onze mond vol hebben over genderloosheid, blijkt uit een Brits onderzoek dat er wel degelijk verschil zit in het opvoeden van een jongen of meisje. Op financieel gebied, wel te verstaan!

En dan zou je toch zeggen dat er dus wel ergens iets anders gaat als het om een zoon of dochter gaat. Maar waarom is een meisje dan zoveel duurder (want het schijnt ook nog eens om veel geld te gaan…)?

Hoeveel ben je kwijt aan je kind?

Er is al heel lang vanuit gegaan dat je ongeveer een ton kwijt bent aan je kind. Dit is het bedrag wat je kwijt bent vanaf de geboorte totdat je kind volwassen is. Maar wat blijkt nu: dit bedrag is wel erg globaal.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat je gemiddeld voor een zoon zo’n 90.000 euro kwijt bent. Voor een meisje ligt dit bedrag echter een heel stuk hoger. Daar komt gewoon nog eens 35.000 euro bij, en is toch ook een stuk duurder.

Ik vind het zelf wel erg schrikbarend veel… want wáár zit dan in hemelsnaam dat verschil wel niet in? Is het niet erg simpel om dat op kleding af te schuiven, waar je dan waarschijnlijk als eerste aan denkt. En toch…

Mijn ervaring als kinderkledingconsulent

Je zou zeggen dat dat onzin is. Ieder kind wil je toch mooi kleden? En is een jurkje dan echt zoveel duurder dan een trui met broek? Ik heb een aantal jaar als kinderkledingconsulent gewerkt.

De collectie waar ik mee werkte was echt gelijk in aantal wat betreft jongens en meiden. Om die reden had ik juist voor dit leuke merk gekozen (als jongensmoeder).

Maar het is gewoon waar: voor meiden werd simpelweg meer gekocht dan voor jongens!

Vanuit het onderzoek

Goed, terug naar de echte cijfers uit het onderzoek. Hier komt toch echt kleding eruit als het grote verschil. Maar liefst 37 % wordt er meer uitgegeven aan de kleding van meiden! Ik heb de neiging om te zeggen dat dat toch een soort van oneerlijk is…

Maar goed, dan spreekt waarschijnlijk mijn zonenhart! Oké, ik geef aan mezelf ook meer uit qua kleding dan aan de kleding van mijn man 😉.

Wanneer gaat het mis?

Bij baby’s maakt het verschil nog niet uit. Je kindje krijgt toch iedere dag en soms zelfs meerdere keren per dag schone kleertjes aan, dus je zal voor beiden veel kleertjes moeten hebben.

Extra tierelantijntjes doe je een baby nog niet echt aan, dus ook dat is niet extra. Maar ja, als we eenmaal kunnen gaan ‘frutten’ en er leuke extra vestjes, mooie schoentjes en strikjes om de hoek komen kijken, dan gaan we blijkbaar helemaal los.

Tel daar ook nog eens bij op dat meidenkleding regelmatig duurder is dan die van jongens en het gaat dus dubbelop!

Alleen kleding?

Naast kleding komen ook andere, echte vrouwendingen, om de hoek kijken zoals make up en andere toiletspulletjes. En je begrijpt wel dat dat oploopt naarmate de meiden ouder worden.

En vergeet ook de sieraden niet. Maar is er dan niets wat er bij jongens duurder is?

Uitgaven aan jongens

Jawel hoor, ook de jongens hebben hun eigen terrein wat betreft duurder zijn. Techniek.

Waar de meiden als tieners zo rond 15.000 euro uitgeven aan toiletartikelen en cosmetica, doen de jongens dit aan technologie (ongeveer 9.000 euro). Dit is toch nog altijd een heel verschil, alleen al in de tienerjaren en alleen op dit gebied. Dan hebben we de kleding nog niet eens gehad!

Gaan we het over zakgeld hebben, dan zouden jongens (volgens dit Britse onderzoek dan, dus of dat ook in Nederland zo is?) meer krijgen.

Klinkt wel akelig traditioneel wat betreft man/vrouw, vind je ook niet? Kleren en make up voor de meiden, techniek voor de kereltjes…

Nederlands onderzoek

Het is wel grappig om te lezen in een blog dat in 2010 een Brits onderzoek juist stelde dat meiden meer zakgeld krijgen. Maar jongens zouden dan weer een duurder verjaardagscadeau krijgen. Daarmee rijst dus ook wel de vraag in hoeverre deze cijfers echt zo veelzeggend zijn.

Vooral ook omdat het iedere keer om Britse onderzoeken gaan en het toch met lifestyle te maken heeft. En ik geloof dan toch ook wel dat wij het in Nederland niet exact hetzelfde doen als daar.

Dus: is er ook een Nederlands onderzoek?

Nibud

Ga je bij het Nibud kijken, dan kun je prima vinden met hoeveel kosten je rekening moet houden. Hier wordt echter geen scheidslijn getrokken tussen jongen of meisje.

Hier wordt gesteld dat twee kinderen ongeveer een kwart kosten van de inkomsten van een tweeoudergezin. Gaat het om meer of minder kinderen of om een éénoudergezin, dan ligt dit percentage uiteraard weer anders.

Maar nergens wordt hier een verschil gemaakt tussen een zoon of dochter. Of dat nu is omdat we dat niet meer mogen benoemen of omdat ze hun ogen sluiten voor dit grote verschil?

Dat weet alleen de Nibud…

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)