Skip to Content

Zwarte Sinterklaas intocht in Amsterdam

Zwarte Sinterklaas intocht in Amsterdam

Op de radio hoorde ik een interview voorbijkomen met de Zwarte Sint, al noemt hij zichzelf liever de Nieuwe Sint. Nu was dit maar op een kort stukje dus kon ik niet alles horen.

Thuis was ik natuurlijk heel benieuwd naar hoe of wat precies dus zocht ik het op. In het Sinterklaasjournaal twee jaar geleden kwam er in de laatste uitzending ook al een Zwarte Sint voorbij. Hierover waren de meningen verdeeld. De één vond het geen probleem en de ander vond dit in de Zwarte Pietendiscussie toch echt te ver gaan.

Wie is de Nieuwe Sint?

De Nieuwe Sint is een acteur, Patrick Mathurin, met een bruine huidskleur (als ik dat zo netjes omschrijf). Vanwege de discussie rondom zwarte of roetvegen Piet of wat dan ook, probeert hij dit op een andere positieve manier in te steken met respect naar iedereen. Het blijft tenslotte een kinderfeest voor iedereen.

Mathurin maakt zich al sinds 2008 als acteur en kunstenaar sterk voor een nieuwe invulling van het kinderfeest. Hij verschijnt geregeld op manifestaties met een mijter op zijn hoofd en deelt rode en witte rozen uit. Onlangs liep hij nog mee met de diversiteitsparade Ieder1.

Een echte Sint met intocht

Net zoals bij de ‘echte’ Sint hoort er natuurlijk een optocht bij. Vorig jaar was dat voor het eerst op vrijdag, de dag voor de intocht. Daar waren echter maar weinig bezoekers. Daarom zet de zwarte sint dit jaar voet aan wal in Amsterdam. Om 10 uur bij de steiger van de Stopera.

Opvallend is dat hij geen knechten heeft. Geen Pieten dus. Wel wordt hij vergezeld door Sintjes. Onder het motto ‘een Sint in ieder kind’ roept hij kinderen op allemaal een mijter te dragen. De kinderen met de mooiste mijters krijgen een prijs.

De optocht wordt vergezeld van een brassband en dansers zodat ze er samen een echt feest van kunnen maken. Na de aankomst op het Waterlooplein gaat de Nieuwe zwarte Sint per metro – naar een idee van koning Willem-Alexander – naar de Arena. Daar stapt hij over in een koets met twee paarden, die hem naar het Bijlmerpark Theater brengt.

Wat hij hiermee hoopt te bereiken?

Patrick is de negatieve toon van de gekleurde pietendiscussie de afgelopen jaren meer dan zat. Net zoals veel anderen. Het valt me nog steeds op dat er vooraf een aankondiging plaatsvindt over de huidskleur van de Pieten die meelopen in een optocht en vooral ook de reacties daarop.

Met name online zijn die zeer fanatiek. Zijn doel is om een oplossing aan te dragen in plaats van bij het probleem te blijven hangen.

Met de optocht hoopt hij een positieve boodschap uit te dragen van liefde, vrede en vriendschap. Een intocht waar iedereen blij van wordt.

Zijn ervaring leert hem dat zelfs mensen met commentaar bij het zien ‘smelten’ en met hem op de foto willen omdat ze het toch wel een heel erg mooi initiatief vinden. Daarnaast roept hij ook op om bijvoorbeeld fruit uit te delen in plaats van snoep.

Ook hoopt hij als zwarte Sint een positief effect te hebben op alle kinderen met een kleurtje. “Kinderen hebben een rolmodel nodig,” zei hij vorig jaar tegen Het Parool. “Het traditionele feest geeft wat dat betreft een verkeerd beeld

. De witte Sint zit hoog op zijn paard en zijn zwarte helpers rennen om hem heen. Een zwarte Sint straalt uit: jij kunt alles worden, zelfs Sinterklaas.”

Nu ben ik het zelf niet eens met dat verkeerde beeld van een Sint hoog op zijn paard en zwarte helpers, maar als dat door anderen zo ervaren wordt, lijkt me dat ook niet de bedoeling.

De boodschap die je kinderen meegeeft dat ze alles kunnen worden, is natuurlijk wel ontzettend waardevol. Dat is de mooiste les die je kinderen kan meegeven. Ongeacht de huidskleur.

Zelf vond ik deze blog en filmpje van Marlieke enorm inspirerend. Zij laat zien dat het voor kinderen helemaal niets uitmaakt, het zijn de volwassenen die deze discussie voeren en blijven vasthouden.

Linda van Aken