Lieve lezers, wat ben ik ontzettend blij met jullie. Wat anderhalf jaar geleden begon als een ‘ik verveel me en heb niets beters te doen dus laat ik maar een blog beginnen’ is uitgegroeid tot een platform met zeer veel bezoekers en hoog tijd dus om me officieel in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Iets waar ik met veel passie aan werk. Regelmatige vaste terugkomende lezers, bekenden, onbekenden die ondertussen bekenden zijn geworden en mensen waarvan ik het niet eens weet, die het leuk vinden om de verhalen te volgen over ons gezin.

Maar ook bezoekers die via Google hier terecht komen omdat ze op zoek zijn naar tips. Vandaar dat ik deze artikelen met veel liefde blijf schrijven. In de loop der tijd is er echter een hoop veranderd. Nu de vakantie zijn einde lijkt te naderen heb ik zelf ook een knoop doorgehakt. Er gaat iets veranderen.

Dol op bloggen

Nee, je hoeft niet bang te zijn dat ik ga stoppen met bloggen. Ik vind het heerlijk, ik geniet er nog iedere dag van. Heerlijk om aan het einde van de dag als de kinderen op bed liggen de boel de boel te laten en achter mijn laptopje te kruipen in ‘mijn eigen wereldje’. Het is ook zeker fijn om te merken dat er steeds meer mensen mijn blog komen bezoeken. Het geeft gewoon iedere dag weer een kleine kick als er meer mensen binnenkomen.

Zelfs al doe je het er niet om, het speelt (on)bewust toch een rol. Het is fijn om die bevestiging te krijgen dat datgene wat jij schrijft door anderen gelezen wordt. Anders kan je bij wijze van spreke net zo goed een papieren dagboek, of een afgeschermd dagboek voor familie en vrienden bijhouden. Fantastisch vind ik het ook dat er op facebook een grote groep bloggende mama’s is met dezelfde hobby of werk van twijfelend om een blog te beginnen tot al jaren bloggend die elkaar proberen te helpen waar dat mogelijk is.

Niets geen haat en nijd, maar samenwerken. Tenminste, het blijft natuurlijk een grote groep vrouwen dus daar hoort af en toe een iets pittige discussie bij.

Daar sta je dan vanmiddag

Wat er wel gaat veranderen; ik heb me gistermiddag ingeschreven bij de Kamer voor Koophandel. Die middag was na dagen van regen weer het zonnetje gaan schijnen. Alsof het wil zeggen dat ik een goede keus had gemaakt. Bijna was ik zelfs nog te laat geweest, ik had de tram gemist doordat manlief nog niet thuis was. Gelukkig kon hij me gelijk doorbrengen en waren de kinderen wakker. Nu al een uitdaging om werk en privé te combineren ;-)

Waarschijnlijk hebben jullie de foto op social media al voorbij zien komen, super bedankt voor al jullie lieve reacties! Zo fijn om te zien hoe jullie allemaal meeleven. Het is toch wel een dingetje hoor. Het zo officieel maken. Wat? Zul je misschien nu denken, is dat mogelijk met je blog? Jazeker, Mamaliefde is nu officieel een eigen onderneming geworden. Dat betekend dat ik een KvK-nummer heb gekregen en dit bij de belastingdienst is gemeld. Wat klinkt dat trouwens officieel nu ik het zo lees.

Het afgelopen jaar kreeg ik met enige regelmaat verzoeken voor betaalde opdrachten. Vaak laagdrempelig en niet meer dan een paar tientjes of zelfs een paar honderd. De blogwereld veranderd echter en ik kies er voor om mee te veranderen. Omdat ik het een mooie kans vind om van mijn hobby misschien ooit mijn werk te maken. Met name de afgelopen week kreeg ik veel betaalde opdrachten binnen, die maken het mogelijk om met net zoveel energie en liefde te blijven bloggen voor mezelf en voor jullie.

Natuurlijk wil je geen ruzie met de belastingdienst dus werd het tijd om me in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Het online registeren was vrij eenvoudig en eenmaal daar aan het bureau verliep het ook vrij vlot. Gelukkig had ik tips gekregen van andere bloggers waar de werkzaamheden onder vallen zodat we hier ook snel doorheen konden. Ik kreeg nog wat tips, zoals hoe of wat met de belastingdienst en een uitnodiging voor een informatieavond en toen stond ik een kwartier later weer buiten.

Geld verdienen met bloggen?

Kan dat dan; voor het bloggen betaald krijgen? Jazeker, nu kreeg ik in het verleden al regelmatig producten toegestuurd. Bedoeld voor een review of winactie, waarbij het artikel in natura een soort van vergoeding vormt. Variërend van een sample, perspakketjes, shoptegoed voor een webshop, reisjes en incidenteel zelfs zeer waardevolle items ter waarde van een paar honderd / duizend euro!

Natuurlijk zijn dat de ‘krentjes’ uit de pap; of het nu een nieuw spelletje is om samen met peuter te spelen of een nieuwe kinderkamer voor onze zoon ik blijf het stiekem allemaal even bijzonder vinden dat dit zo mogelijk is. Al verbaasd het me niet; geprinte media zoals tijdschriften en kranten hebben het steeds moeilijker het leven speelt zich meer dan ooit online af. Initiatieven zoals Netflix verdringen de tijd die er naar tv gekeken wordt.

Bedrijven en merken worden dus ‘gedwongen’ om op zoek te gaan naar alternatieve vormen om toch hun doelgroep te bereiken. Ouders, en met name moeders vormen een groot aandeel daarin. Zij zijn vaak de personen die de portemonnee beheren en dus zeer gewild. Deze moeders kan je onder andere bereiken via de zogenaamde ‘mommyblogs’ waardoor dit een interessant medium is voor bedrijven om aanwezig te zijn.

Naast de directe merk promotie in de hoop op verkoop en het vergroten van de naamsbekendheid, helpt het ook voor het opbouwen van een linkprofiel waardoor ze hoger scoren in Google. Dit geldt dus ook voor Mamaliefde, en ondanks de vele aanbiedingen wil ik voorkomen dat dit een uithangbord wordt. Het moet in beginsel een persoonlijke blog blijven.

Voor mensen die denken; oh leuk ik ga ook bloggen. Wees gewaarschuwd; het moet echt je passie zijn. Ruim anderhalf jaar ben ik er dag in dag uit mee bezig, meerdere uren per dag. Het is dus niet zomaar in een week dat je geld gaat verdienen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar dan is het vaak een kwestie van geluk hebben, of al een netwerk die je een enkel betaald artikel gunt.

Bij de inschrijving moet je ook een melding maken van het aantal uren dat je er in verwacht te steken, toen ze hoorde hoeveel uur ik op had gegeven kreeg ik de vraag of ik het wel zou moeten doen. Omdat het niet rendabel is. Klopt, ik doe het voornamelijk nog steeds omdat ik het leuk vind. En het mooi meegenomen is er wat bijverdiensten uit te halen. De ene maand meer en de andere maand niets. Bloggen voor het geld alleen zal ik dan ook niemand aanraden.

Verandering?

Even voor de zekerheid, met name achter de schermen zal er het een en ander veranderen. De laatste tijd heb ik al wat kleine stapjes gemaakt, zo ben ik frequenter gaan bloggen en ga ik meer samenwerkingen aan. Het is dan ook erg fijn om te zien dat jullie terug blijven komen, en in steeds grotere getallen. Achter de schermen heb ik al geprobeerd me wat zakelijker op te stellen tegenover bedrijven. Al heb ik daar nog wel wat lessen in te leren.

Niet meer zomaar alles aannemen, natuurlijk heel leuk als je net begint met bloggen om al die verzoeken binnen te krijgen. Ik zou er rustig een tweede huis mee kunnen vullen. Daarom ben ik al heel blij met de hulp van de testmama’s die mij helpen in het schrijven van reviews omdat ze kinderen hebben die ouder zijn of met een frisse blik ergens naar kijken. Of naar events gaan en uitstapjes maken omdat het voor mijzelf niet allemaal even haalbaar is.

En dat terwijl ik een jaar geleden nog riep dat het ‘mijn’ blog was en ik me nooit als een soort ‘hoofdredactrice’ zou gedragen. Dat wil ik verder ook niet teveel gaan doen, het persoonlijke karakter wil ik zoveel mogelijk blijven waarborgen. Zeker nu het ook mijn bedrijfje is. Ik ben al vrij kritisch in het aannemen van ‘opdrachten’, dat ik alleen schrijf waar ik ook echt achter sta. Daar gaat dus ook niets in veranderen.

Daarnaast heb ik een aantal verzoeken gekregen waar een vergoeding tegenover stond die ik niet kreeg omdat ik geen KvK-nummer had.  Bovendien, al die uitnodigingen in Amsterdam zijn ontzettend leuk, maar kosten wel iedere keer reisgeld wat ik nu van de belasting kan aftrekken net zoals een deel van mijn telefoonrekening.

Voor mezelf had ik min of meer drie ‘voorwaarden’ gesteld voor deze inschrijving. Bij andere bloggers die deze stap hadden gemaakt zag ik namelijk dat ze vervolgens ook een webshop begonnen, allerlei events gingen organiseren, als adviesorgaan in te huren waren of andere nevenactiviteiten ontplooiden. Dat zag ik zo zitten, het gaat mij echt puur en alleen om het bloggen. Die drie voorwaarden waren; Ik wilde dit kalenderjaar afwachten en in december te overwegen of ik in 2016 als eigen bedrijf zou beginnen.

Van een andere blogger kreeg ik de tip dat een inkomen van rond de 500 euro per maand een mooi streefbedrag is om je in te schrijven. In de vakantie lag dit inkomen iets lager, zelfs helemaal stil, maar de betaalde opdrachten lijken nu weer binnen te stromen. En tot slot vond ik de 20.000 unieke bezoekers per maand een mooie grens. Dit zijn geen skyrockend hoge getallen, maar wel voldoende om niet meer tot de groep ‘amateur / hobby’ blogger te worden gerekend en interessant te worden voor commerciële partijen.

Stel je eens voor 20.000 mensen die er voor je neus staan… Dit ook vanwege de categorie waar ik dan voor het mediabureau in val van ; grote’ blogs. Een categorie die heel wat lijkt, al voel ik mezelf stiekem nog steeds een kleintje als ik kijk naar een aantal blogcollega’s. Het is nog lang geen januari, al liggen na de zomervakantie de pepernoten al in de schappen en volgen de feestdagen snel. De 20.000 unieke bezoekers zijn echter binnen handbereik en de ‘financiële’ grens is ook gepasseerd. Geen ‘excuses’ meer om het niet te doen.

Want stiekem waren het allemaal smoesjes van mezelf om deze stap uit te stellen. In het verleden kreeg ik het wel vaker te horen, waarom ik geen eigen bedrijf begon. Zeker nadat ik mijn baan kwijt raakte als pedagoge. Waarom ik niet voor mezelf begon? Tja, dat is heel eenvoudig. Ik ben niet zo sterk in het ondernemende deel. Mezelf promoten en verkopen. Daar hou ik niet van, zit niet in me. Dezelfde reden waarom ik er bij het bloggen voor kies om mezelf nauwelijks te promoten. Of in ieder geval niet al te spammerig.

Ik ben wel aanwezig op social media, dat hoort toch een beetje bij het bloggen. Maar met mate. Geen tien keer per dag; heb je mijn laatste blogje al gelezen? Jullie weten me zelf ook te vinden en zijn van harte welkom. Bovendien zie ik al heel veel oud-medestudenten die wel een eigen bedrijf opstarten als pedagoog / coach. Wat heb ik daar dan nog aan toe te voegen?

Opeens ben je een ondernemer

En nu is het zo ver, heb ik dus mijn eigen bedrijfje. Ik kreeg al veel vragen hoe dat voelt. Tja, dat is lastig te omschrijven. Aan de ene kant voel ik me nu een stuk zakelijker, je hebt er toch een verantwoordelijkheid bij gekregen.In de wachtruimte zit je met een man in pak turend op zijn telefoon, in de hoek een koffieautomaat en overal aanplakbiljetten met het Wi-Fi wachtwoord. Want als ondernemer moet je natuurlijk altijd bereikbaar zijn. Je voelt je dan gelijk al anders, nog voor je getekend hebt.

Daarna heb ik gisteravond flink mijn mailbox op zitten schonen. Ondanks de storing bij ziggo, dan maar met de telefoon als hot spot. Je moet toch wat op zo’n moment. Mailtjes die ik onbewust had uitgesteld omdat ik niet direct wist hoe te reageren heb ik een mailtje gestuurd met hoe of wat ik er over denk. Aan hun om daarmee in te stemmen of zich terug te trekken. Ik was al voorzichtig hogere tarieven gaan vragen en merkte tot mijn verbijstering dat dat redelijk wordt opgepakt. Mocht dat niet het geval zijn volgt er een tegenvoorstel. Zo zat ik in de tram op de terugweg terwijl er nog een opdracht van een paar honderd euro binnen kwam.

Nu ben ik helemaal niet meer los te trekken van mijn telefoon ;-) Nadat de kinderen op bed lagen ging ik natuurlijk weer op de bank zitten, met mijn laptopje op schoot. In plaats van wat te bloggen, ben je nu opeens aan het werk. Zelfs als dat betekend als je met een collega blogger aan het chatten bent; dan valt dat onder de categorie netwerken onderhouden. Natuurlijk werd er ook een fles bubbels open gemaakt om dit heugelijke feit te vieren!

Gesponsorde advertorials

Nogmaals, het is niet de bedoeling dat er voor jullie veel veranderd. Net zoals in het verleden geef ik altijd aan als een artikel gesponsord is door middel van een afbeelding onderaan de betreffende artikelen. Of dit nu in natura is of er een financiële vergoeding tegenover staat. Voor mij maakt het namelijk geen verschil; als je iets ‘gratis’ krijgt wordt je mening toch beïnvloedt. Je gaat er veel makkelijker mee om en bent sneller geneigd om er positief over te schrijven. Zelfs als je probeert zo objectief mogelijk te zijn.

Mocht dat toch gebeuren dat moeten jullie ook gelijk aan de bel trekken. Het blijft een hobby, maar dan betaald. Het i