Onderdeel van de opvoeding is natuurlijk het aanleren van bepaalde persoonlijke hygiënische gewoontes. Vaak heel voor de handliggende zoals dat ze niet aan de toiletpot mogen zitten, en gaat verder dan alleen het wassen van de handen. Peuters worden steeds zelfstandiger en willen graag alles zelf doen, of op zijn minst samen. Daarom probeer ik ze de volgende gewoonten aan te leren. Als je hier jong mee begint is het vanzelfsprekend en zit het in het systeem van de kinderen.

Handen wassen na het plassen

Gelukkig oefenen ze hier ook uitgebreid mee op de peuterspeelzaal. Veel kinderen zullen het ook geen enkel probleem vinden, voor hen staat handen wassen gelijk aan met water spelen. In ieder geval na het toiletbezoek moeten ze de handen wassen, eerst minimaal 20 seconden met stromend water en goed beide handen, vingers en palmen, dan handzeep en vervolgens afspoelen. Afdrogen hoeft van mij niet omdat daar vaak veel bacteriën in gaan zitten, maar wel even handen uitschudden.

Om kinderen dit op een leuke manier goed aan te leren is Squid Soap superhandig, zodra ze op de flacon duwen krijgen ze een stempel op hun hand die ze er daarna vanaf moeten wassen. Bacteriën zijn niet zichtbaar, maar deze stempel wel. Dan weet je zeker dat de handjes goed schoon zijn.

Ook een leuk idee is om een handenwasliedje te zingen.

Als ze willen helpen met koken, buiten hebben gespeeld, geverfd of gekleid etc. worden er natuurlijk ook handjes gewassen.

Hand voor je mond als je niest

Oké, eigenlijk is het nog beter als je in je elleboog gaat niezen, omdat de handen gebruikt worden tijdens het spelen en je alsnog de bacteriën verspreid. Maar ‘Hand voor je mond’ klinkt zo makkelijk en is makkelijker aan te leren voor je kind. Als ze het principe doorhebben kun je ze altijd nog de elleboog aanleren. Zodra je kind 1,5 / 2 is en weet wat ‘handen’ en ‘mond’ is, kun je dit prima oefenen. Natuurlijk hoort er ook een ‘gezondheid’ bij als iemand anders aan het hoesten is, dat is echter meer etiquette.

We eten aan tafel

Ik vind het prettig als we aan tafel eten, niet alleen zozeer vanwege het ‘gezellig met zijn allen aan tafel gevoel’. Maar ook om hygiënische redenen. Op die manier blijft het rampgebied beperkt tot rondom de eettafel en is het na het eten makkelijker schoonmaken. De kans op half afgekloven soepstengels tussen de duploblokken is dan ook een stuk kleiner. Als we een keer niet aan de grote tafel eten, maar bijvoorbeeld tijdens het tv kijken in het weekend met pizza of patat, dan schuiven we twee kinderstoelen aan de salontafel zodat ze alsnog ‘aan tafel’ zitten. De kinderen hebben dit trouwens heel snel door hoor, dan staat ‘ik wil eten’ gelijk aan ‘aan tafel zitten’ en gaan ze opeens aan hun kinderstoel hangen omdat ze trek hebben.

Geen speelgoed aan tafel

Eigenlijk hangt deze samen met de vorige. Want naast dat we aan tafel eten wil ik eigenlijk geen speelgoed aan tafel hebben tijdens het eten. Als de tafel schoongemaakt is, mag er natuurlijk wel gewoon aan tafel gespeeld worden. Zoals je ziet typ ik al eigenlijk, want heel soms (gelukkig op één hand te tellen) wijk ik daarvan af. Als ze bijvoorbeeld heel erg aan het treuzelen zijn en al een paar dagen niets hebben gegeten of wat ziek en hangerig zijn. Dat zijn echter wel de uitzonderingsgevallen en ik kies dan ook welk speelgoed, want niet al het speelgoed is daarvoor geschikt.

Neus snuiten

Dit is vaak nog een heel moeilijke. Niet zozeer dat als er een snottebel is ze hun neus moeten snuiten. Vanaf een jaar of drie hebben ze dit zelf door en zullen ze erom vragen zodat je er niet iedere keer achteraan hoeft te rennen. Daaronder vinden ze het vaak namelijk vooral niet leuk en onnodig en kan het uitlopen op een miniworsteling. Maar het snuiten van de neus, dat wil zeggen het blazen en niet het opsnuiven is flink oefenen. Blazen door de mond hebben ze prima door, maar door de neus is nog net een ander geval.

Daarnaast zijn er natuurlijk andere gewoontes die ik ze aanleer, zoals om de dag douchen, tanden poetsen, niet in de neus / oor pulken etc.

Welke hygiëneregels vinden jullie belangrijk om je kind aan te leren?

Lees ook

Linda van Aken