Skip to Content

Magisch hydrofoob zand maken

Magisch hydrofoob zand maken

Spelen met zand en water; welk kind geniet er daar nu niet van? Het is nu ook helemaal hip om te spelen met binnenzand, oftewel kinetisch zand of een van de varianten. Wist je dat je zelf ook heel makkelijk met zand kan toveren en er trucjes mee kan uitvoeren?

Hydrofoob zand is echt magisch zand. Heel leuk ook voor oudere kinderen om te experimenteren met hydrofoob (waterafstotend) en hydrofiel (oplossen). 

Wat heb je nodig om hydrofoob zand te maken

  • Spuitbus impregneerspray (waterafstotende spray voor textiel en of schoenen)
  • Zand; heb ik bij ons laatste bezoekje aan het strand verzameld
  • Water; uit de kraan
  • Een (thee)zeefje
  • Glas

Werkwijze

Het zand heb ik verzameld tijdens ons laatste bezoekje aan het strand. Ik heb het eerst gezeefd zodat alle kiezeltjes, schelpjes en andere onregelmatigheden verwijderd waren. Vervolgens goed laten drogen zodat het echt fijn zand wordt.

Dit zand leg je neer op een bord in een zo’n dun mogelijk laagje en spray je in met impregneerspray. De meeste huishoudens zullen dit wel ergens in een keukenkastje onder de wasbak of ergens ver weg in een gangkast hebben staan.

Handig om jassen en schoenen mee in te sprayen tegen de regen. Vervolgens laat je het even goed drogen, schudden en nog een keer spuiten.

Wil je zeker zijn van succes herhaal je deze stap een dag later nog een keer en laat je het wederom minimaal een dag drogen. Je moet dus wel wat tijd uittrekken voor de voorbereiding.

Experimenten

Daarna kan de pret beginnen; zodra je het zand in het water strooit zal je zien dat het een vaste vorm aanneemt. Het zand klontert samen in plaats van op de grond te gaan liggen en een modderige drap te vormen. Perfect dus om de eigenschap hydrofoob te demonstreren.

Zodra je het water weggiet zal het zand weer zijn losse vorm krijgen. Er kunnen altijd wel een paar zandkorrels alsnog gaan drijven of modder vormen.

Heel handig vond ik het om het zand in een theezeefje te doen; in de zeef was het gewoon los maar grof genoeg om niet door de zeef heen te zakken. Vervolgens in het water wordt het een grote klont (helaas geen hele duidelijke foto). Zodra je het zeefje uit het water haalt en opent zie je dat het gewoon weer los zand is. Hoe wonderlijk is dat?

Je kan de volgorde natuurlijk ook omdraaien. In plaats van dat je het zand in het water giet kan je ook het water op het zand gieten. Hiervoor heb ik een glazen onderzetter met opstaande rand gebruikt. Hier heb ik een klein laagje zand op gespreid.

Zodra je hier een druppel water op laat vallen blijft het ook echt een druppel water. Van die druppels die je tijdens het dauwtrappen ook op het gras en bladeren aantreft.

Als je voorzichtig doet kan je de druppel ook laten lopen en zo van meerdere kleine druppels een grote maken. Na afloop haal je het water heel makkelijk weg door met een keukenpapiertje het water weg te zuigen.

Als alternatief kan je een plastic lepel in de lijm dopen en vervolgens in het zand. Als je hier een druppel water opgiet krijg je hetzelfde effect.

Tot slot hier nog een filmpje met een deel van deze experimenten.

Linda van Aken