Je tiener (puber) mee laten helpen in het huishouden is niet alleen lekker handig… maar is ook gewoon een goede leerschool voor je zoon of dochter. Verantwoording hebben voor een bepaalde taak is hierbij een factor. Maar ervaring opdoen met huishoudelijke taken is meteen leren voor zijn of haar eigen toekomst. Ooit zal hij of zij toch een eigen huishouden hebben! Maar wat zou je zoal je tiener kunnen laten doen?
Welke voordelen biedt meehelpen voor je kind?
Dat het voor jou lekker kan zijn als je kind meehelpt, is één ding. Maar soms frustreert het eerder, omdat het weer niet gebeurt. En doe je het veel sneller zelf wel even… Maar je kind klusjes laten doen biedt zeker voordelen voor je kind. Dus kun je misschien toch beter even je verbijten en het je kind wel degelijk laten doen!
- Zoals gezegd leert je kind verantwoording te dragen
- Ruimte geven om de dingen op zijn manier te mogen doen/op te lossen, zal zijn probleemoplossend vermogen vergroten
- Het maakt je kind zelfstandig
- Het geeft je kind zelfvertrouwen
- Het leert je kind samenwerken
Blijf positief
Over alles mopperen omdat het net niet is zoals jij het hebben wilt, boos worden omdat iets nog niet gebeurd is, zeuren dat het nu toch echt moet, verwijten eruit gooien dat hij het wéér niet heeft gedaan en ga zo maar door. Het gebeurt zo snel, maar is niet goed. En werkt zeker niet motiverend!
Als iemand steeds tegen jou moppert over iets, dan word je daar toch zelf ook onzeker van en heb je toch al helemaal geen zin meer om die taak te doen? Dus probeer te stimuleren en positief te blijven.
Bijvoorbeeld door het samen doen te benadrukken (Ik doe de ramen, doe jij dan even de vloer. Dan is alles weer lekker schoon) of natuurlijk positief te reageren als hij iets schoongemaakt heeft. ‘Fijn dat je het gedaan hebt!’
Afwisseling
Heb je meerdere kinderen? Dan kan afwisselen met wie wat doet heel fijn voor ze zijn! Afwisseling is niet alleen fijner omdat je dan weer eens iets anders doet. Maar zo voorkom je ook dat de één zich achtergesteld voelt bij de ander, omdat die de leuke klusjes mag doen…
Eigen kamer opruimen
Het meest voor de hand liggende is uiteraard het opruimen van de eigen slaapkamer. Nu zal je (misschien) al van jongs af aan verwacht hebben dat je kind hielp met het opruimen van zijn slaapkamer. Dat hij zelf zijn speelgoed opruimde, bijvoorbeeld.
Maar je mag nu natuurlijk een stapje verder gaan. Want naast helpen opruimen kun je nu ook verwachten dat je kind zelf een stofzuiger door de kamer haalt. Of alles afneemt. Natuurlijk houd je een oogje in het zeil, zodat het geen zwijnenstal wordt en je kind wel een gezond leefklimaat houdt…
Gaat het fout, gaat dan niet zelf alles maar doen, maar wijs hem of haar erop en steek eventueel een helpende hand toe.
Helpen met de vaat/dekken tafel
De meeste huishoudens zullen een vaatwasser hebben en dan kun je een rooster maken wie het ding wanneer uitruimt. Een makkelijk klusje die je puber prima kan doen. Was je nog met de hand af? Ook dan kun je een rooster maken. Waarbij je ervoor kan kiezen dat er één afwast en de ander afdroogt.
Drie kids? Dan is er nog het afruimen van de tafel erbij als derde taak. Meer helpers? Dan heeft de rest die avond vrij af… Ook de tafel dekken zou je er trouwens als aparte taak bij kunnen doen.
Koken
Je kunt afspreken met je zoon of dochter dat ze een bepaalde dag in de week voor het eten zorgen. Natuurlijk zorg je ervoor dat de spullen die ze nodig hebben in huis zijn. Zeker als ze al wat ouder zijn kan dit prima zelfstandig.
Bij de jonge puber kun je afspreken dat ze een bepaalde dag jou helpen met koken. Zo leren ze goed koken, wat heel handig is. Denk dan ook meteen aan uitleggen waarom je iets doet en hoe je op een gezonde manier kookt.
Wat gaan we eten?
Waarop we meteen stuiten op een volgend punt waar je iedere dag weer tegenaan loopt: wat eten we vandaag? Zeker bij het kiezen voor maaltijden die best wat uitgebreider mogen (bijvoorbeeld in het weekend en zeker met feestdagen) is het leuk om samen met je kind(eren) te zoeken naar lekkere recepten. Daarna samen klaar maken is alleen maar extra leuk!
Boodschappen doen
Misschien deed je kind dit al vaker voor je: even een boodschapje doen. Of je neemt ze mee met de boodschappen zodat ze kunnen helpen met kiezen (leerschool!) en sjouwen.
Stofzuigen
Af en toe je zoon of dochter vragen of ze even voor je willen stofzuigen is helemaal geen verkeerd idee. Het is een prima klusje voor ze en ze mogen best wel even meehelpen, gewoon om het meehelpen…
Eigen was opvouwen en opruimen
Je kind zijn eigen was laten doen gaat wat ver…en is zeker niet praktisch. Dan zal hij steeds kleine wasjes hebben. Niet goed voor je portemonnee en het milieu! Maar hij kan er wel mee helpen. Je kunt bijvoorbeeld zijn schone was in een aparte wasmand doen en die op zijn kamer zetten. Hij kan het dan opruimen. Een volgende stap kan zijn dat hij het ook zelf opvouwt.
Auto wassen
De auto wassen kun je ook opdragen aan je zoon of dochter. Best wel een klusje, dus je zou er ook iets tegenover kunnen stellen. Iets meer zakgeld, bijvoorbeeld. Of daarna lekker ergens iets gaan drinken of eten.
Container aan de weg zetten
Even de container aan de weg zetten kan een vaste taak van je kind zijn.
Niet overdrijven
Besef wel dat je kind ook zijn eigen verplichtingen heeft (school, sport, baantje en dergelijke) en hij ook nog altijd wel tijd moet overhouden voor even helemaal niks moeten…
Overdrijf dus niet met wat je allemaal van je kind verwacht. Het gaat toch vooral om het idee dat ze leren van het geheel. En dat betekent niet dat ze direct uren kwijt zijn aan klusjes doen, iedere dag!
- Knutselen ideeën voor kleuters van 5 / 6 / 7 jaar - 10 September 2024
- Wat als je kind zwemles niet leuk vindt en wil stoppen? - 7 September 2024
- Wat zijn voorbeelden van ontwikkelingsgerichte activiteiten voor peuters en kleuters? - 29 August 2024