Skip to Content

Huidhonger baby; symptomen en in de nacht

Huidhonger baby; symptomen en in de nacht

Lichaamscontact: voor baby’s een basisbehoefte! Deze behoefte wordt huidhonger genoemd en als hier aan wordt voldaan zal dit veel voordelen opleveren voor je kindje.

Je kindje knuffelen is natuurlijk helemaal niet erg. Maar hoe doe je dat als je baby in de couveuse ligt en behoefte heeft aan huidhonger? En wat levert het dan allemaal op, behalve dat het gewoon fijn is?

Waarom heeft een baby huidhonger?

Eigenlijk is het niet raar dat pasgeboren baby’s zo’n huidhonger hebben. Ze zijn immers niet anders gewend dan continu contact te hebben met het lichaam van mama. De hele dag en nacht door voelen ze hun moeder en is hun wereld mooi en veilig (als het allemaal normaal verloopt natuurlijk).

Na de geboorte is alles anders. En niet alleen de omgeving is ontzettend anders en moeilijk te begrijpen, ze zijn ook alle veiligheid kwijt van mama’s vertrouwde buik.

Natuurlijk hoort daar dus geen koud, eenzaam wiegje bij. Geef je kindje dat waar het zo’n behoefte aan heeft: huidcontact, wat staat voor veiligheid en je gekoesterd voelen.

Wieg je kindje, streel het, leg het op je blote borst zodat het je warmte voelt en helemaal mooi: draag het zo veel mogelijk gewoon bij je! Zo deint het met je mee zoals het al die maanden gewend was.

Je kindje zal zelf laten merken dat hij toe is aan meer eigen ruimte. Als het tijd wordt om die vreemde wereld verder te gaan bekijken. Dat tijdstip zal per kind verschillen, maar gemiddeld zal dit zo rond 9 maanden zijn (jawel, waar heb ik dat aantal meer gehoord?).

Nederlandse baby’s komen tekort!

Uit een Nederlands onderzoek is gebleken dat Nederlandse baby’s te weinig lichaamscontact hebben met hun ouders! Hierbij moet je dus echt denken aan knuffelen en strelen en dat soort zaken.

Echt contact gemaakt door liefde, dus! Door hersenscans en het controleren op cortisol (dit is een stresshormoon, te meten in speeksel), zou aangetoond zijn dat deze aanrakingen belangrijk zijn voor de ontwikkeling van onze nazaten.

Een Europees onderzoek (hier) toont aan dat baby’s, die gemiddeld bijna tien uur lichaamscontact hebben, maar liefst 50% minder huilen dan baby’s, die toch ook nog zo’n 8,5 uur per dag deze aandacht krijgen. Dat geeft toch te denken!

Dragen kan hierbij een grote hulp zijn!

Wat doet huidcontact met een baby?

Huidcontact geeft troost en een beschermd gevoel. Een gevoel van geborgenheid en zorgt bijvoorbeeld bij te vroeg geboren kinderen voor een stabielere hartslag en temperatuur (bij buidelen).

Het zorgt zowel bij de baby als bij de ouder voor een betere hechting. Deze baby’s schijnen ook beter te groeien.

Het is voor alle kinderen stressverlagend en ook een leuk weetje: het geeft minder kans op infecties! Hoe dat werkt? Een moeder ruikt(!) een infectie die haar baby opgelopen heeft. En jawel, haar borstvoeding zal hierop inspringen en specifieke antistoffen gaan maken.

Via de huid krijgt een baby trouwens ook gezonde bacteriën binnen. Wat zit de natuur toch prachtig in elkaar! Door huidcontact leer je je baby beter kennen, wat uiteraard ook alleen maar positief is.

Lees ook: Hechting moeder en kind; bevorderen en kenmerken veilige hechting moeder vader en baby

Na de bevalling

Na de bevalling wordt een baby in principe zo snel mogelijk op je blote borst gelegd. Het mag duidelijk zijn waarom dit niet alleen zomaar fijn is…

Hoe kan je een couveusekindje toch huidcontact geven?

Juist een zieke of zwakke baby zal behoefte hebben aan huidcontact. Maar ja, dan komt er wel meteen een probleempje om de hoek kijken. Want hoe kan je een kindje, die in een couveuse ligt, nu meedragen?

Ziekenhuizen zetten daarom het buidelen (ook wel kangoeroeën genoemd) in. Hierbij maakt je kindje dus echt direct huidcontact. Je baby wordt op jouw blote borst gelegd, waarbij ook het kindje bloot is. Om afkoelen te voorkomen draagt het, indien nodig, een mutsje en natuurlijk mag het best een luier omhouden…

Het voordeel van het niet dragen van een mutsje is de geur die jij dan makkelijker opsnuift. En geloof het of niet, maar dit schijnt juist voor jou weer goed te zijn. De geur van je eigen kindje heeft invloed op het hormoon oxytocine. En dit hormoon zorgt weer voor borstvoeding en jouw hechting aan het kindje!

Kan jouw baby zich nog niet goed warm houden, dan zal het mutsje op moeten blijven, maar dat zal de verpleging uiteraard het beste weten. Je kindje ligt het beste in de foetushouding, waarbij jij hem of haar kan ondersteunen bij zijn billetjes.

Voor de warmte leg je (makkelijker als een ander dat doet ;-) ) een deken over jullie heen.

In het ziekenhuis zal de verpleging hierin begeleiden, want je kind kan natuurlijk bepaalde extra zorg nodig hebben. Buidelen doe je niet voor een paar minuten, want al deze handelingen kunnen behoorlijk stress opleveren.

Daarom zal je al snel minimaal een uur met je kindje zo gaan zitten. Het is dus zeker zaak om goed te zitten/liggen! En dan gewoon heerlijk genieten…

Uit onderzoek is gebleken dat bij te vroeg geboren baby’s buidelen een wereld van verschil kan maken. Zowel voor de gezondheid op zich en uiteraard ook bij de hechting!

Tips om huidhonger te stillen

Natuurlijk zijn al deze gegevens wel leuk, maar wat kan je naast gewoon knuffelen nog meer doen om aan die tien uur huidcontact te komen?

  • Dragen dus. Streel af en toe even een wangetje of pak eens zijn handje vast… Daarnaast zal een kindje door de bewegingen zich beter voelen. Baby’s zijn gewend geweest om de hele tijd te bewegen. Hierdoor wordt uiteraard het evenwichtsorgaan heel erg gestimuleerd. Een stil wiegje is dus eigenlijk helemaal niet logisch.
  • Natuurlijk omdat ze niet bij je zijn, maar ook omdat ze de bewegingen verwachten, maar een wiegje staat stil…
  • Massage. Er worden op veel plekken cursussen babymassage gegeven. Fijn om zo met je kindje bezig te kunnen zijn. Niet alleen voor de baby, maar toch ook gewoon voor jou om zo gericht op liefde voor je kindje gefocust te zijn! Massage biedt nog veel meer voordelen voor de gezondheid van je baby! Het maakt ook het gelukshormoon serotonine aan.
  • Buidelen kan natuurlijk ook prima gedaan worden met je baby thuis! Buidelen biedt niet alleen huidcontact, maar is zo intiem, dat je kindje ook je hartslag weer kan horen. Heel vertrouwd dus en daarmee een waarborg voor veiligheid…

Is huidhonger alleen een behoefte van baby’s?

Wist je dat ook andere mensen honger hebben naar huidcontact? Natuurlijk heeft iedereen op zijn tijd een knuffel nodig, wat we in onze tegenwoordige tijd soms een beetje vergeten na alle commotie rondom o.a. het #metoo-tijdperk.

Maar er zijn ook nog andere groepen voor wie het nog veel meer betekent dan voor een gezond, volwassen persoon. Denk hierbij vooral aan die groepen die minder in staat zijn om te kunnen communiceren op een ander niveau.

Tastzin is vaak wel aanwezig. Dementerende ouderen, bijvoorbeeld, of zwaar verstandelijk gehandicapten. Ik denk dat het goed is als we ook open willen staan aan de behoeftes van deze groepen.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)