Eerlijk gezegd sta ik niet direct te springen om de combinatie kinderen en hotel. Het idee alleen al schrikt mij enorm af. Ik zal er zelf dan ook niet snel voor kiezen om met kinderen in een hotel te overnachten. Zeker niet met jonge kinderen. Toch heb ik dat nu al twee keer gedaan. Vorig jaar een nachtje in Valkenburg, en onlangs in de Franse Ardennen. En eerlijk is eerlijk, zo slecht is het me eigenlijk niet eens bevallen. Beide keren niet. De vrees en angst vooraf is vele malen groter dan op het moment zelf. Het is dus zeker niet onmogelijk om met je kinderen te genieten

In het hotel van de Franse Ardennen waren we niet de enige met kinderen. Wat dat betreft was het echt een familiehotel. In eerste instantie vroeg ik me af waarom we niet in de stad zelf zaten. Toch heeft het wel wat om niet bij een grote keten ondergebracht te worden maar te mogen genieten van de gastvrijheid van de streek zelf. Dit was in Valkenburg ook het geval. Je merkt gelijk dat er een hele andere sfeer hangt. Het gaat er veel gemoedelijker aan toe, minder ‘kil’ en ‘zakelijk’. Er is ook aandacht voor de jongste; zo was er een speeltuin in de achtertuin. En terwijl ik dit typ hoor ik een ander gezin de trap op stormen onder een niet te misstaan ‘Ssst’ van de ouders. Zo herkenbaar, want het trappenhuis is erg gehorig en ook onze dochter hebben we een paar keer moeten uitleggen dat dit niet een moment is om de echo te testen.

Tips voor een overnachting met kinderen in een hotel

Ben je van plan om met je kinderen in een hotel te overnachten? Dan geef ik je graag de volgende tips mee:

 1. Het begint al bij de keuze van een hotel; mijn advies is niet te gaan voor een keten met kleine kamers waarin nauwelijks ruimte is voor kinderen. Tenzij tegen flinke bijbetaling voor een grotere ruimte. Maar voor een kleiner familiehotel. Vaak zijn er minder gasten die een kind beter kunnen hebben. In plaats van zakenlui die je liever zien gaan dan komen. In overleg is er vaak ook veel meer flexibiliteit.
 2. Kies je voor een zonnige bestemming kijk dan vooral ook naar de geboden faciliteiten. Denk aan zwembaden, animatie, oppas en de verzorging. Animatie is vaak gericht op verschillende leeftijden.
 3. Als je dan toch weg gaat is het handig om te gaan voor all inclusive. Hoef jij geen nee te verkopen aan je kinderen als ze voor de derde keer zeuren om een ijsje. Op andere bestemmingen is het erg handig als minimaal het ontbijt er bij zit en je juist voor de lunch en avondeten flexibel bent. Je kan dan zelf kiezen naar wat er geschikt / betaalbaar uit ziet met je kinderen.
 4. Vraag altijd advies aan andere ouders; al is het maar op een facebookgroep. Vraag naar hun ervaringen van accommodaties op een bepaalde bestemming. Weet je gelijk wat goed beviel, of juist niet.
 5. Zorg zelf voor reisbedjes. Nu zijn wij heel erg fan van de Deryan travel kot. Een opvouwbaar tentje in twee formaten; baby en peuter. In een paar seconden zet je het tentje op, even matrasje opblazen en klaar ben je. Zelfs als een hotel aangeeft voor bedjes te zorgen. Wat super netjes is, neem ik het liever zelf mee. Dit is namelijk vertrouwt voor de kinderen. Ze hebben hier vaker in geslapen en kennen het.
 6. Neem een flesje / tuitbeker mee. Ook als je kinderen al wat ouder zijn en dit eigenlijk niet meer gebruiken. Ze hebben toch door dat ze in een vreemde omgeving zijn en zoiets vertrouwd als een flesje of beker doet wonderen. Een knuffel, speen en bekend muziekje zijn ook echte aanraders.
 7. Als je ze naar bed brengt hanteer dan hetzelfde ritueel als thuis; maakt niet hoe het er uit ziet. Maar
 8. Blijf op de kamer zolang de kinderen niet slapen. Sterker nog, zelf hanteer ik het principe dat als de kinderen er zijn ik er zelf ook wil zijn. Zelfs niet even naar het restaurant om wat te drinken terwijl de kinderen slapen en je een babyfoon mee neemt. Koop dan liever een fles wijn die je op het misschien aanwezige balkon kan nuttigen.
 9. Als je thuis geen bad hebt, kan een hotelkamer met bad erg prettig zijn. Je hoeft dan niet te gaan slepen met een babybadje, maar je kan het kind zelf in het grote bad laten of er samen van genieten. Een badje voor het slapen gaan zorgt er gelijk voor dat je kind lekker rozig wordt.
 10. Haal alle sleutels uit de deuren; bijvoorbeeld een sleutel naar de badkamer etc. Je wilt niet dat in een onbewaakt moment je kind kans ziet zichzelf op te sluiten. Dit geldt trouwens ook voor andere accommodaties. Ons nichtje had zichzelf laatst opgesloten op het toilet, gelukkig zonder sleutel maar met draaischijf zodat je die vanaf de buitenkant toch nog kan openen.
 11. Neem iets aan bekend speelgoed mee. Vooral wat kleiner speelgoed dat je makkelijk in je tas stopt als je even op pad gaat. Natuurlijk kunnen kinderen zichzelf met van alles en nog wat vermaken, een bekende bal, verkleedjurk of super zand doet het altijd goed.
 12. Veel hotels hebben een tv, mocht je beschikken over een chrome stick of apple tv. Neem deze dan mee. Dan weet je zeker dat je ook voor kinderen geschikte programma’s kan kijken. Bijvoorbeeld als ze om half zeven ‘s-ochtends wakker worden en je pas vanaf acht uur kan ontbijten.
 13. Tot slot, misschien nog wel het meest belangrijke. Als je zelf relaxed bent, wordt je kind dat vanzelf ook. Ben jij gespannen zal je kind dit toch ook voelen. Wat is nu het ergste wat kan overkomen?

Hebben jullie wel eens met je kind overnacht in een hotel? Wat is jouw tip?

Lees ook

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)