Of je nu borstvoeding of kunstvoeding geeft, het is altijd goed om te weten wanneer je je baby nou moet voeden. Bij een eerste kindje is alles nog nieuw en heb je daar waarschijnlijk dus nog geen ervaring mee. Borstvoeding wordt meestal op verzoek gegeven, dat wil zeggen dat je je baby aan de borst legt wanneer hij aangeeft te willen drinken.

Bij kunstvoeding wordt vaker gebruik gemaakt van een voedingsschema, maar ook hierbij is voeden op verzoek prima mogelijk! Maar hoe weet je nou of je baby wil drinken of toch behoefte heeft aan iets anders? Kortom: hoe herken je de hongersignalen van je pasgeboren baby?

Wat zijn goede momenten om je kindje te voeden?

Je kunt je baby het beste voeden wanneer hij in een lichte slaap verkeert, slaperig is of rustig doch alert is. Een lichte of actieve slaap kenmerkt zich aan het feit dat je baby wel slaapt, maar af en toe even beweegt; na een lichte slaap gaat je baby over in een diepe slaap of begint juist wakker te worden en bevindt zich in een slaperige toestand. Je zou misschien denken dat een baby niet om een voeding kan vragen wanneer hij slaapt, maar ook dan kunnen er sommige hongersignalen worden opgemerkt.

Je zou dan bijvoorbeeld een droomvoeding kunnen geven, waarbij je baby blijft slapen gedurende de voeding. Een droomvoeding kan ervoor zorgen dat je baby in een diepere slaap geraakt, door bepaalde hormonen in de borstvoeding die ervoor zorgen dat jij en je baby slaperig worden.

Een slaperige toestand is te herkennen aan het openen van de ogen en een ademhaling die wat onregelmatiger is dan normaal. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je baby net wakker is, of juist moe is en toe is aan zijn slaapje. Als je je baby voedt wanneer hij slaperig is, is de kans groot dat hij door de melk lekker in slaap zal vallen; als je baby juist net uit zijn slaap komt, kan de melk er ook voor zorgen dat hij wakkerder wordt.

Wanneer je baby rustig en alert is, verkeert hij in wakkere toestand en heeft aandacht voor de dingen om hem heen. Hij ligt bijvoorbeeld rustig in de box te kijken naar de dingen om hem heen, of ligt in een wipstoeltje met een babygym te spelen. Je baby heeft op dit moment genoeg energie om goed te kunnen drinken; vooral in het begin, wanneer de borstvoeding soms nog even wennen kan zijn, is het veel fijner om een uitgeruste baby aan de borst te hebben dan een baby die eigenlijk te moe is om goed te drinken.

In alle gevallen is het van belang dat je je baby voedt op het moment dat hij eigenlijk nog niet superveel honger heeft. Wanneer dat namelijk wel zo is, is de kans groot dat je baby bijvoorbeeld onrustig is, wat vervelend kan zijn bij het borstvoeden. Zo kan hij gefrustreerd raken als de melk niet snel genoeg stroomt. Wanneer je baby onrustig wordt of gaat huilen, heb je eerdere hongersignalen van je baby al gemist; ondanks dat dit niet het ideale moment is om je baby te voeden, moet dat uiteraard wel gebeuren.

Het beste is dan om je baby eerst te kalmeren door hem bijvoorbeeld te knuffelen. Het huilen zorgt er namelijk voor dat de tong naar achteren gaat, terwijl dat er voor zorgt dat hij niet goed kan aanhappen. Een onrustige of huilende baby wordt waarschijnlijk snel weer rustig nadat hij heeft gedronken, maar de truc is eigenlijk om deze situaties vóór te zijn door goed te letten op hongersignalen die je baby laat zien terwijl het verkeert in lichte slaap, een slaperige toestand of een rustig, alerte toestand.

Veelvoorkomende hongersignalen

Je baby kan op verschillende manieren aangeven dat hij honger heeft. Vaak gaat het dan om deze signalen:

Zuigen op speen of vinger

Je baby heeft bijvoorbeeld zijn duim in zijn mond en sabbelt hierop, of hij sabbelt op jouw eigen pink. Een speen kan er voor zorgen dat je een hongersignaal mist en kun je dus beter met mate gebruiken. Het is echter wel goed om in gedachten te houden dat baby’s ook veel zuigbehoefte hebben en niet altijd honger, en in dat geval kan het wel zinvol zijn om je kindje een fopspeen te geven.

Zuigbewegingen maken met de lippen

Sommige baby’s zie je dit in hun slaap doen en dit kan er heel schattig uitzien! Meestal geeft dit al aan dat ze gevoed willen worden, bijvoorbeeld als ze in een lichte slaap verkeren, maar soms maken ze deze beweging ook net nadat ze hebben gedronken en in slaap zijn gevallen.

Sabbelen op de handjes

Je ziet vaak dat je baby zijn vingers of vuistjes in zijn eigen mond probeert te stoppen of er veel op kwijlt. Hiermee geeft hij dus aan dat hij gevoed wil worden.

Zoekende bewegingen maken, met name als je je baby dichtbij je hebt

Je baby zal zich vanzelf een beetje richting je borst willen bewegen en met zijn mond proberen aan te happen.

Bewegen van armen en benen

Je baby begint honger te krijgen en wordt daardoor iets actiever met zijn ledematen. Een goed moment om te voeden, voordat hij onrustig wordt of gaat huilen!

Het mondje gaat open zodra er iets bij in de buurt komt

Je kunt zo bijvoorbeeld met je pink of een fopspeen checken of je baby daar op reageert door zijn mond te openen. Als dat het geval is en de vorige voeding is alweer even geleden, kun je je baby maar beter weer gaan voeden.

Bedenk wel dat pasgeboren baby’s vaak willen drinken, dus het kan ook zomaar zijn dat je baby na een uur alweer hongersignalen vertoont. Omdat hongersignalen erg kunnen lijken op zuigbehoefte, kun je dus altijd eerst proberen of je baby met een speentje tevreden is als hij heel kort na de vorige voeding weer honger lijkt te hebben. Probeer hierbij ook een beetje te vertrouwen op je eigen intuïtie, want vaak heb je na een tijdje echt wel door wat honger is en wanneer hij alleen wil sabbelen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Jisca